CBSE Class 6 Science HOTs Fun with Magnets

Download HOTS questions and answers for Class 6 Science. Read CBSE Class 6 Science HOTs Fun with Magnets below and download in pdf. High Order Thinking Skills questions come in exams for Science in Standard 6 and if prepared properly can help you to score more marks. You can refer to more chapter wise Class 6 Science HOTS Questions with solutions and also get latest topic wise important study material as per NCERT book for Class 6 Science and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest CBSE, NCERT and KVS syllabus and pattern for Grade 6

2. FUN WITH MAGNETS

1)When a magnet is suspended freely it always aligns itself in -------- direction?

a) North b) N-S c) N-W d) N-E

2) ---------- is the only natural magnet.

a) Magnetite b) Ebonite c) Cobalt d) Nickel

3) Which of the following cannot be used to make a magnet?

a) Cobalt b) Iron c) Ebonite d) Steel

4) Which of the following is not a non-magnetic substance?

a) Glass b) Wood c) China ware d) Nickel

5) Which of the following gets attracted to a magnet?

a) Copy book b) Silver spoon c) Comb d) Common pins

6) When a magnet is placed on a plastic plate with common pins spread on it, then ----

a) Pins stick all around the magnet b) Pins stick at the middle of the magnet

c) Pins stick at the ends of the magnet d) None

7) The North end of the freely suspended magnet points towards -------?

a) Geographical North b) Geographical South c) Geographical East d) Geographical West

8) The south pole of the freely suspended magnet points towards -------?

a) Geographical North b) Geographical South c) Geographical East d) Geographical West

9) like poles of magnets -------- each other.

a) Attract b) Repel c)Both a and b d)None

10) Unlike poles of magnets -------- each other.

a) Attract b) Repel c) Both a and b d) None

11) ------------ is the surest test of magnetism.

a)Attraction b)Rotation c)Repulsion d)None

12) When a N pole of a bar magnet is brought near the north pole of a freely suspended magnetic needle, then it -----------?

a)Attracts b)Repels c)It rotates d)None

13)When a S pole a magnet in brought near the N pole of a freely suspended magnetic needle, then it -----------?

a) None b)Repels c)It rotates d)attracts

14)____________is a device used by pilots and navigators used to find the direction.

a)barometer b)thermometer c)magnetic compass d)none

15) Magnetism of a magnet is lost by doing which of the following acts

a)Keeping in a box b)Heating c)Hammering d)Both b and c 

16)Which of the following gets demagnetised when a powerful magnet is kept near it 

a)Plastic ruler b)Compact disc c)Glass tumbler d)Wood
 
17) Which of the following does not get demagnetised when a powerful magnet is kept near it

a)CD b)music system c)Cell phone d)Comb
 
18)electric bell is an example of _____________magnet.
 
a)Bar magnet b)Cylindrical magnet c)Electromagnet d)Horseshoe magnet
 
19)______________ type of magnet is used in cranes to lift heavy containers from ships.

a)Bar magnet b)Cylindrical magnet c)Electromagnet d)Horseshoe magnet
 
20)the nerves in our body transmits messages as __________

a)Electrical impulses b)Radio waves c)Electromagnetic waves d)None
 
ANSWER KEY FOR FUN WITH MAGNETS

1)b 2)a 3)c 4)d 5)d 6) c 7)a 8)b 9)b 10)a 11)c 12)b 13)d 14)c 15)d 16)b 17)d 18)c 19)b 20)a

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 12 Evaluation Criteria 2021

SUMMARY OF THE POLICY FOR TABULATION OF MARKS FOR CLASS XII BOARD EXAMINATIONS 2021   1(a) Due to cancellation of the Board examinations, the assessment of theory portion of 80/70/60/50/30 marks will be done by the school based on the following:     Class...

CBSE asks schools to load Class 12 Internal Assessment Marks

This has a reference to the letter no CBSE/COORD/2021 dated 11.02.2021 regarding conduct of the School-Based Assessment (Internal Assessment/Practical/ Project) of Class-XII and uploading the marks by 11.06.2021. It has been observed that some schools have not been...

FAQs on Policy for Tabulation of Marks for Class 10 Board Exams

ON POLICY Question.1 How CBSE will declare the result of Class-X? Answer. Results of Class X Board will be declared on the basis of an objective criterion developed by the Board vide Notification no.CBSE/CE/2021 dated 01.05.2021. Question.2. If any candidate is not...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

×
Studies Today