CBSE Class 6 Science HOTs Components of Food

Download HOTS questions and answers for Class 6 Science. Read CBSE Class 6 Science HOTs Components of Food below and download in pdf. High Order Thinking Skills questions come in exams for Science in Standard 6 and if prepared properly can help you to score more marks. You can refer to more chapter wise Class 6 Science HOTS Questions with solutions and also get latest topic wise important study material as per NCERT book for Class 6 Science and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest CBSE, NCERT and KVS syllabus and pattern for Grade 6

 

  COMPONENTS OF FOOD

1. The essential components of our food are called ___________ .

(a) fats (b) nutrients (c) minerals (d) roughage

2. Which of the following is a protective food?

(a) milk (b) oils & fats (c) fruits (d) cereals

3. The food component present in sugar is

(a) fats (b) proteins (c) vitamins (d) carbohydrates

4. The percentage of water in the human body is

(a) 65 (b) 70 (c) 40 (d) 80

5. Foods like pizza, burger and noodles are rich in

(a) carbohydrates (b) protiens (c) vitamins (d) minerals

6. _________ provide more than double the energy provided by carbohydrates or protiens in human body.

(a) vitamins (b) fats (c) minerals (d) starch

7. The component of food which help our body to fight against infections is

(a) protiens (b) fats (c) carbohydrates (d) starch

8. ___________ is essential for forming haemoglobin in the blood.

(a) calcium (b) iron (c) phosphorous (d) magnesium

9. The disease caused by the deficiency of iron is

(a) anaemia (b) desentry (c) chicken pox (d) malaria

10. The mineral which controls the functioning of thyroid is

(a) phosphorous (b) calcium (c) magnesium (d) iodine

11. The disease caused by the deficiency of iodine is

(a) anaemia (b) goitre (c) chicken pox (d) swine flu

12. ________ helps to maintain a constant body temperature in our body.

(a) water (b) roughage (c) vitamins (d) energy giving food

13. Our body needs ____ litres of water every day.

(a) 1/2 (b) 2-3 (c) 7-8 (d) 10 -15

14. Deficiency of protiens and carbohydrates in infants leads to

(a) maramus (b)goitre (c) obesity (d) typhoid

15. Rickets is caused by the deficiency of

(a) vitamin A (b) vitamin B1 (c) vitamin C (d) vitamin D

16. Excessive body weight due overnutrition leads to

(a) kwashiorker (b) rickets (c) maramus (d) obesity

17. Vitamins and minerals are

(a) protective food (b) body building food (c) energy giving food (d) none of these

18. Jaggery is a good source of

(a) fats (b) protiens (c) vitamins (d) carbohydrates

19. The highest concentration of minerals are found in

(a) bones and teeth (b)skin (c) arms and legs (d) none of these

20. Iodine is used to test the presence of ________ in thefood.

(a) protiens (b) carbohydrates (c) starch (d) fats 

21. Which of the following is a protien source of plant origin?

 (a) egg (b)soyabean (c) cheese (d) milk

22. The mineral we get from fish is

 (a) iodine (b) magnesium (c) iron (d) none of these

23. Which of the following does not contain sugar? 

(a) glucose (b) apple (c) potato (d) grapes

24.Night blindness is caused by the deficiency of 

(a) vitamin A (b)vitamin C (c) vitamin D (d) vitamin B1

25. Benedict's solution is used to test the presence of _____ in food.

 (a) sugar (b) starch (c) fat (d) water 

ANSWER KEY FOR COMPONENTS OF FOOD

1)B 2)C 3)D 4)B 5)A 6)B 7)A 8)B 9)A 10)D 11)B 12)A 13)B 14)A 15)D 16)D 17)A 18)D 19)A  20)C 21)B 22)A 23)C 24)A 25)A

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 12 Evaluation Criteria 2021

SUMMARY OF THE POLICY FOR TABULATION OF MARKS FOR CLASS XII BOARD EXAMINATIONS 2021   1(a) Due to cancellation of the Board examinations, the assessment of theory portion of 80/70/60/50/30 marks will be done by the school based on the following:     Class...

FAQs on Policy for Tabulation of Marks for Class 10 Board Exams

ON POLICY Question.1 How CBSE will declare the result of Class-X? Answer. Results of Class X Board will be declared on the basis of an objective criterion developed by the Board vide Notification no.CBSE/CE/2021 dated 01.05.2021. Question.2. If any candidate is not...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE asks schools to load Class 12 Internal Assessment Marks

This has a reference to the letter no CBSE/COORD/2021 dated 11.02.2021 regarding conduct of the School-Based Assessment (Internal Assessment/Practical/ Project) of Class-XII and uploading the marks by 11.06.2021. It has been observed that some schools have not been...

×
Studies Today