CBSE Class 7 English An Alien Hand Book Important Questions

Download CBSE Class 7 English An Alien Hand Book Important Questions in PDF format. All Revision notes for Class 7 English have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for English in Standard 7. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 7 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 7 English for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 7 English given our website

An Alien Hand Book Important Questions Class 7 English Revision Notes

Class 7 English students should refer to the following concepts and notes for An Alien Hand Book Important Questions in standard 7. These exam notes for Grade 7 English will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

An Alien Hand Book Important Questions Notes Class 7 English

CBSE Class 7 English-An Alien Hand Book Important questions. Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations.

CHAPTER-1 THE TINY TEACHER

Comprehension Check

1.How long does it take for a grub to become a complete ant?

Answer- It takes five to six weeks for a grub to become a complete ant.

2.Why do the worker ants carry the grubs about?

Answer- The worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

3.What jobs are new ants trained for?

Answer- The jobs which the new ants are trained for are workers, soldiers, builders, cleaners, etc. 

4.Name some other creatures that live in anthills.

Answer- Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants, greenfly etc.

 

CHAPTER—2 BRINGING OF KARI

1.Why did Kari push his friend into the stream?

Answer- Kari wanted his friend to save the life of a drowning boy, so he pushed his friend into the stream.

2.Kari was like a baby. What are the main points of comparison?

Answer- Kari was like a baby because he had to be trained to be good just like a baby. He had to be taught when to sit down, when to walk, when to go fast, and when to go slow.

3.Kari helped himself to all the bananas in the house without anyone noticing it. How did he do it

Answer- Kari stole the bananas from the table near the window in the dining room. He put his trunk through the window very much like a snake and disappeared with all the bananas without anyone noticing it.

4.Kari learnt the commands to sit and to walk. What were the instructions for each command?

Answer- When his friend pulled his ear and say 'Dhat', Kari sit down and when he pulled his trunk forward and say 'Mali', Kari walked.

CHAPTER—3 THE DESERT

Comprehension Check

1. A camel can do without water for days together. What is the reason given in the text?

Answer- A camel can do without water for days together because they sweat very little. Camels can stand high body temperature.

3. In a desert the temperature rises during the day and falls rapidly at night. Why?

Answer- In a desert the temperature rises during the day and falls rapidly at night because of the absence of moisture in desert lands.

CHAPTER – 4 THE COP AND THE ANTHEM

Exercise

1. What are some of the signs of approaching winter referred to in the text?

Answer- Some of the signs of approaching winter are birds begin to fly south, people want new warm coats and dead leaves falling.

2. "We have orders to let them shout". What is the policeman referring to?

Answer- The policeman referring to the orders that allowed college to shout as they would not hurt anything. He said this to a man standing near him when Soapy shouted as if he was drunk thinking that Soapy is a college boy.

CHAPTER – 5 GOLU GROWS A NOSE

Exercise

1. Whom does Golu ask, "Why don’t you ever fly like other birds?"

Answer- Golu asked his tall aunt, the ostrich that "Why don’t you ever fly like other birds?"

2. Which uncle of Golu had red eyes?

Answer- Golu’s huge uncle, the hippopotamus had red eyes.

QUESTIONS

1. Who advised Golu to go to the Limpopo river?

Answer- The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo river.

2. Why did Golu go to the river?

Answer- Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

3. What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?

Answer- Crocodile shed his crocodile tears to show that it was a real crocodile.

4. Who helped Golu on the bank of the river?

Answer- The python helped Golu on the bank of the river.

CHAPTER- 6 I WANT SOMETHING IN A CAGE

1. Why is Mr Purcell compared to an owl?

Answer- Mr Purcell compared to an owl because large glasses magnified his eyes which gives him the appearance of a wise and genial owl

Comprehension Check

1. Describe the stranger who came to the pet shop. What did he want?

Answer- The stranger was peculiar man who was wearing shiny shoes and cheap, ill-fitted but a new suit. He had a shuttling glance and close-cropped hair. He wanted something small in a cage with wings.

2. Was the customer interested in the care and feeding of the doves he had bought? If not, why not?

Answer- The stranger was not interested in the care and feeding of the doves because he wanted to set them free.

CHAPTER- 7 CHANDNI

Comprehension Check

1. Abbu Khan said, “No more goats in my house ever again.” Then he changed his mind. Why?

Answer- Abbu Khan changed his mind because he was terribly lonely and simply couldn’t live without his pets. He needs company.

2. Why did he buy a young goat?

Answer- He thought that a young goat will stay with him much longer. She will soon begin to love him as well as the food served by him and will never want to go to the hills.

Comprehension Check

1. “Now Abbu Khan understood Chandni’s problem...” What was Chandni’s problem?

Answer- Chandni’s problem was that she was a mountain goat and loved her freedom. She wanted to go to the hills and hated to live with the rope around her neck.

Comprehension Check

1. Why did Chandni refuse to join the group of wild goats?

Answer- Chandni refused to join the group of wild goats because she wanted to enjoy her new freedom all by herself.

Exercises

1. Freedom is life. Discuss this with reference to ‘Chandni’ and ‘I Want Something in a Cage’.

Answer- Students need to do this by themselves. They can write article on the topic by taking example from the two chapters.

CHAPTER – 8 THE BEAR STORY

Exercises

1. Where did the lady find the bear cub? How did she bring it up?

Answer- The lady found the bear cub in the forest. It was brought up on the bottle because it was half dead of hunger and was so small and helpless.

2. What did the bear eat? There were two things he was not allowed to do. What were they?

Answer- He ate the same food as the dogs and often out of the same plate like bread, porridge, potato, cabbage, turnip. He likes fruit the best. Two things he was not allowed to do were to climb trees and touch the beehives.

3. When was the bear tied up with a chain? Why?

Answer- He was tied up with chain whenever he done mischief. He was also put in chain during nights and on Sundays when his mistress went to spend the afternoon with her married sister.

CHAPTER- 9 a tiger in the house

Exercises

1. Where was the tiger cub hiding when Grandfather found him?

Answer- Grandfather found the tiger cub was hiding among the intricate roots of a banyan tree.

2. (i) What did Toto do to entertain Timothy?

(ii) What did he do when Timothy lost his temper?

Answer- (i) Toto teased and pull Timothy by the tail to entertain him.

(ii) Toto climbed up the curtains when Timothy lost his temper.

3. Where was Timothy most comfortable during the day? Where was he during the night?

Answer- Timothy was most comfortable on the long sofa in the drawing room during the day which was his favourite place in the house. He slept at night in the cook’s quarters.

4. Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure?

Answer- A leopard in the next cage snarled at Timothy. Every time, the leopard would rush at the bars and Timothy had to slink back to his corner. So, Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure.

CHAPTER -10 AN ALIEN HAND

Comprehension Check

1. How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?

Answer- When Tilloo’s father was enjoying a siesta at home, he managed to get hold of his security card and by evading his watchful mother’s eye, Tilloo made his way to the forbidden passage.

2. What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?

Answer- Tilloo hoped to see the sun or the stars once he emerged from his underground home.

3. Why did Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet?

Answer- Tilloo’sfather advises him not to try to reach the surface of the planet because an ordinary person cannot survive there. The air is too thin to breathe and temperature is so low that one can freeze to death.

Comprehension Check

1. Why was everyone in the Control Room greatly excited?

Answer- Everyone in the Control Room was greatly excited because the big TV Screen showed a dot in clear background which was heading towards the planet.

2. was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?

Answer- The spacecraft was unmanned because number one reported to the president that they do not contain living beings, they only have instruments.

Comprehension Check

1. What do you think the mechanical hand was trying to do?

Answer- The mechanical hand was trying to collect the sample of the soil from the planet for the examination.

2. Tilloo pressed the red button and “the damage was done”. What was the damage?

Answer- The damage was that the mechanical hand from the spacecraft ceased to work.

3. Where had the spacecraft come from?

Answer- The spacecraft had come from the Earth.

4. On which planet do Tilloo and his parents live?

Answer- Tilloo and his parents live on mars.


Please click the link below to download pdf file for CBSE Class 7 English-An Alien Hand Book Important questions.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

CBSE OMR Sheet Guidelines for Term 1

You are aware that the CBSE will be using OMR for the first time for assessment of both the Classes-X and XII in Term-I examinations. Hence, there is a need that all the students appearing in the Term-l examinations and the schools sponsoring these students should have...

×
Studies Today