NCERT Solutions Class 5 English Chapter 5 Rip van Winkle

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 5 Rip van Winkle

1. Make the words in the box with their meaning. You may take the help of a dictionary.

(i) near the lower part of a mountain

Ans. Foothills.

(ii) With grey hair

Ans. Grizzled.

(iii) To rub gently.

Ans. Stroked.

(iv) To be very surprised

Ans. Astonished.

(v) Known to you

Ans. Familiar.

2. Say whether the following sentences are True or False.

(a) Rip was kind to children.

Ans. True.

(b) Rip was a hardworking man.

Ans. False.

(c) The short old man on the mountain was his constant companion.

Ans. False.

(d) Rip helped the old man on the mountains because he wanted to have a drink form the barrel.

Ans. False.

(e) Rip was away for twenty years because he was asleep on the mountains.

Ans. True.

(f) The drink from the barrel made him fall asleep for twenty years.

Ans. True.

(g) Nobody recognized Rip when he came back because he had reached the wrong village.

Ans. False.


3. Complete the following sentences.

(i) Rip’s village was situated______.

Ans. at the foothills of Kaatskill mountains.

(ii) The children of the village loved him because _____.

Ans. he played with them, told them stories and taught them runs to shoot marble, and fly the kites.

(iii) _______ was his constant companions.

Ans. Wolf, the dog.

(iv) The villagers stared at him because __________.

Ans. They did not seem to know him.

(v) The old woman who recognized Rip was _______.

Ans. his neighbor.


4. What were the strange things about the men on the mountains?

Ans. (i) They all were dressed the same way.

(ii) All had beards of various shapes and colours.

(iii) Their faces were very serious.

(iv) They did not speak.


5. What kind of a man was Rip Van Winkle?

Ans. (i) He was kind neighbor.

(ii) He was a good-natured man.

(iii) He loved to the children.

(iv) He was a very lazy man.


6. Pick out the names of the games mentioned in the story.

Ans. Flying kites, ninepins, shooting marbles and mountain climbing.


7. Sometime we join two words to make a describing word. For example: Rip was a good natured man, everybody liked him. Here are some more describing words. Use them to complete the given paragraph.

Long-sleeved, high-heeled, well-dressed, open-mouthed, sweet-looking, odd-looking, part-time

Mrs. Das has (1) job in a clothes job. Yesterday, an (2) woman walked into the shop. She was wearing (3) shoes. A (4) dog was with her. “I want a (5) shirt for my dog, please.” She said. “For your dog?” asked Mrs. Das, (6) in surprise. “Yes,” replied the woman. “I want him to be (7) for my next party.”

Ans. (1) part-time (2) odd looking, (3) high-heeled, (4) sweet-looking, (5) long sleeved, (6) open-mothed, (7) well-dressed. 


8.  What is the common in the following groups of words?

(a) Knee, knife, knot, know ________

Ans. ‘k’ is silent.

(b) neighbor, daughter, fight, straight _____

Ans. ‘gh’ is silent.

(c) honest, honour, hour, heir

Ans. ‘h’ is silent.


9. Try and make more silent words.

(i) gnat: _____, ______

Ans. gnash, gnaw.

(ii) tongue: ____, ____

Ans. vague, morgue.

(iii) chalk: ____, _____

Ans. talk, walk.

(iv) whistle: ____, _____

Ans. bustle, bustle.


10. Fill in the blanks using the words in the previous questions.

(a) _____ and ____ quickly! You will be late for school. Don’t make a sound.

Ans. Wake up, get up.

(b) Shh! The baby is _____. Don’t make a sound, or she will _____.

Ans. Asleep, wake up.

(c) Are you still ______? You should be now or you will not be able to ____ in the morning for school.

Ans. awake, get up.


11. Lots of things must have happened in the village when Rip was away. Imagine you are neighbour who greets Rip after 20 years. One student should act as Rip. Tell Rip all that happened in the village after he left. (Talk about what happened to this family; to his friends, to the other villagers, to the children he played with, the changes in the village ____ etc. Your teacher will guide you.

Ans.  When you did not come home in the evening, your wife looked for you here and there. But nobody could tell where you had gone. Your son found a job in the city and he left with your wife and daughter. They sold the house for John. The children you played with, have grown up. They all are married and live with their families. Some of them have left the village and joined the surface and farmers in our village have tractors. They do not plough their fields with oxen. Many families have motor cars and telephone. You can talk to people in distant places. It is indeed a magic box telephone instrument. Come, I will show you one that I have at home.

 

Tags: 

 


Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

Board Exams Class 10 and 12 Notification by CBSE

Because of the prevailing condition of spread of COVID-19 pandemic in the country, special efforts are required for conducting examinations in a safe manner. As a number of students have shifted from the district of their school to some other district in the country,...

Class 12 Board Exams Datesheet Announced

CBSE has announced the datesheet of the remaining class 12 board exams, see below:  

Board Exams helpline by CBSE

According to the recent announcement of CBSE, the pending Class 10 and 12 Board exams are going to be held from 01 July to 15 July 2020 in India. Along with this, it has also been decided to resume the free of cost tele-counseling service for students from 9.30 am to 5...

×
Studies Today