NCERT Solutions Class 5 English Chapter 10 Who will be Ningthou

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 10 Who will be Ningthou

1. Name the place in Manipur where the Ningthou and Leima ruled.

Ans. Ningthou and Leima ruled in the land of Kangleipak in Manipur.


2. Why did the people of Kangleipak love their king and queen.

Ans. The people of Kangleipak loved their king and queen because they loved the people and always thought of making them happy.


3. Why did Ningthou want to choose a future king?

Ans. Ningthou wanted to choose a future king because the king was growing old.


4. How did the king want to select their future king?

Ans. The king did not want to follow the old custom. He wanted to choose the future king by holding a contest. He wanted to see who was worthy of being the future king.


5. What kind of child was Sanatombi?

Ans. Sanatombi was soft and beautiful from inside. She could feel the pain of others, like animals, trees, birds and people.


6. Have you ever seen an animal or a bird in pain? What did you do?

Ans. Once a little parrot fell in the yard of my house. I saw someone had tied its legs with a string. It had escaped but could not sit or fly any more. I picked it up. I cut the string with a razor very carefully. Then I released it. It flew away immediately.


7. Where is Manipur on the map of India?

Ans. Manipur is in the north-eastern part of India on the border of Myanmar.


8. What language do the people of Manipur speak?

Ans. Manipuri.


9. Who do you think should have been made the future king?

(i) Sanajaoba, the one who jumped through the tree.

(ii) Sanayaima, the one who jumped over the tree.

(iii) Sanatomba, the one who uprooted the tree.

Why do you think so?

Ans. I think so because he was brave. He completed and won the contest.


10. Who was made the future queen and why?

Ans. Sanatombi was made the future queen because she could feel the pain of not only human out of birds, animals and trees also.


11. Write the meanings of the following in English.

(i) Tunggi Ningthou

Ans. Future king.

(ii) Thouro! Thouro!

Ans. Bravo! Bravo!

(iii) Phajei! Phajei!

Ans. Wonderful! Wonderful!

(iv) Shagol thauba nupa!

Ans. Such fine horse men.


12. Read the lesson carefully and put a circle around all the action words with -ed at the end. Then write them in one column and their present form in another.

Ans.

Admitted

Admit

Replied

Reply

Lived

Live

Loved

Love

Changed

Change

Finished

Finish

Remained

Remain

Proved

Prove

Pierced

Pierce

Called

Call

Walked

Walk

Turned

Turn

Shouted

Shout

Landed

Land

Carried

Carry

Flapped

Flap


13. Make a list of the action words from this story.

Ans.

-ed action words

Irregular action words

Live

Lived

Meet

Met

Reply

Replied

Leap

Leapt

Come

Came

Come

Came

Order

Ordered

Think

Thought

Obey

Obeyed

Run

Ran

Move

Moved

Do

Did

Ask

Asked

Take

Took

Instruct

Instructed

 

 

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

×
Studies Today