NCERT Solutions Class 5 English Chapter 3 Robinson crusoe

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 3 Robinson crusoe

1. What made Robinson Crusoe think that the print on the ground was a footprint?

Ans. Robinson Crusoe thought that the print was a footprint because it had toes, heel and all parts of a human foot.


2. Why was Robinson afraid when he looked at the bushes and trees?

Ans. He was afraid because he mistook every bush and every tree to be a man.


3. Why did Robinson pray when he saw the footprint?

Ans. Robinson thought it was the footprint of a savage. He was afraid that savages would kill and eat him. So he prayed for protection.


4. Choose the right answer

(i) Robinson ran back to his home, as fast he could because he

(a) was racing

(b) was afraid

(c) was in a hurry to go home

Ans. (b) was afraid.

(ii) He could not sleep because

(a) there was an animal outside his cave.

(b) he thought savages had come from the mainland

(c) his bed was uncomfortable.

Ans. (b) he thought savages had come from the mainland.

(iii) Why was Robinson Crusoe sure that was not his footprint?

(a) It didn’t look like a human footprint.

(b) It looked smaller than this.

(c)He had not come to this part of the beach in a long time.

Ans. (c) He had not come to this part of the beach in a long time.

(iv) Where was Robinson Crusoe?

(a) On a boat.

(b) In a town.

(c) Alone an island.

(d) On an aeroplane.

Ans. (c) Alone an island.


5. How would you feel if you saw unknown footprints outside your front door?

Ans. I would like the Robinson Crusoe.


6. If you were alone at home and suddenly someone knocked at your door, what would you do?

Ans. I will go to the door and peep through the hole to see that who is there. Then I’ll ask, who’s there? If there is someone whom I know I shall open the door. Otherwise, I’ll tell him to come later.


7. The words in the sentences are jumbled.

(a) alone was not Robinson an island an

Ans. Robinson was not alone on an island.

(b) was island the inhabited.

Ans. The island was inhabited.

(c) footprint to someone this belonged.

Ans. This footprint belonged to someone.

(d) I around me looked.

Ans. I looked around me.

(e) I went the towards footprint large.

Ans. I went towards the large footprint.

(f) was afraid I now.

Ans. I was afraid now.


8. Fill in the blanks with the correct word.

(a) I was frightened ___ curious.

Ans. But.

(b) I decided to go to the beach ____ I went along the water’s edge.

Ans. So.

(c) I ran as fast as I could ___ I was frightened.

Ans. Because.

(d) I was very tired ___ confused.

Ans. And.


9. Write a story on strange footprints.

·  Where did you see the footprints.

·  What sort of a day was it?

·  Did you see them at night?

·  What happened when you followed the footprints?

·  What did you see?

·  What happened then?

Ans. “Story on Strange Footprints”

One day I was sitting alone in a park. A part of the track was muddy. Suddenly, I saw footprints being made on the mud. I followed the footprints. But there was none. New footprints were appearing as if someone was walking away – whether it was a ghost or an invisible man? I could not decide then I come back.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

×
Studies Today