CBSE Class 4 Science Food and digestion

Scroll down for PDF

CBSE Class 4 Science Food and digestion Students are advised to refer to the attached assignments and practise them regularly. This will help them to identify their weak areas and will help them to score better in examination. Parents should download and give the assignments to their children for practice.

LESSON-2

FOOD AND DIGESTION

I DEFINE – KEY TERMS (PAGE 22)

II ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.

1. Why do we need food?

Ans. We need food –

a. To give us energy.

b. To protect us from diseases.

c. To build and repair parts of our body.

d. For growth.

2. Why are children asked to eat protein rich food?

Ans. Protein helps to repair and build different parts of our body. Hence, children are asked to eat lots of protein rich food.

3. What is a balanced diet?

Ans. The diet which contains all the types of nutrients in right amount is called balanced diet.

4. What are the advantages of cooked food?

Ans. Cooking makes the food soft, easy to chew and tasty. Cooking also makes the food easy to digest and kills the germs present in it.

5. Name three substances that can be added to food to preserve it.

Ans. Sugar syrup, salt or vinegar can be added to preserve food.

6. Name three organs of your digestive system which make digestive juices.

Ans. Mouth, stomach and small intestine are the organs in the digestive system which makes digestive juices.

7. How is saliva useful in digestive food?

Ans. Saliva present in mouth helps –

a. To make the food soft.

b. To break down starch to sugar.

8. How are some microbes useful to us?

Ans. i. some bacteria help to prepare curd, wine and vinegar.

ii. Some fungi like yeast are used to prepare bread, idlis, cakes etc.

Please click the link below to download CBSE Class 4 Science Food and digestion

Tags: 


Click on the text For more study material for Science please click here - Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

×
Studies Today