CBSE Class 1 English Revision Assignment Set A

Read and download free pdf of CBSE Class 1 English Revision Assignment Set A. Get printable school Assignments for Class 1 English. Standard 1 students should practise questions and answers given here for English in Grade 1 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 1 English prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Revision Class 1 English Assignment Pdf

Class 1 English students should refer to the following printable assignment in Pdf for Revision in standard 1. This test paper with questions and answers for Grade 1 English will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 1 English Assignment for Revision

A. Hard words to learn:
1. Family
2. Mother
3. Father
4. Brother
5. Sister
6. Grandmother
7. Grandfather
8. People

B. Missing Letters:

1. A U _ T
Answer : A U N T

2. U _ C _ E
Answer : U N C L E

3. P A _ E N _ S
Answer : P A R E N T S

4. _ O U _ I N _
Answer : C O U S I N S

5. M _ M B E _ S
Answer : M E M B E R S

6. J _ I _ T
Answer : J O I N T

7. L A _ G E
Answer : L A R G E

8. C _ I L _
Answer : C H I L D

C. Re-arrange the jumble letters:
1. A UDTLS        -      ADULTS
2. HMEO            –     HOME
3. TGOEHTRE     -     TOGETHER
4. SNILGE          -      SINGLE
5. SAMLL           –      SMALL
6. ETXEDNDE     –      EXTENDED
7. NCUELRA       -      NUCLEAR
8. RLETAVISE    –      RELATIVES.

D. Question/Answer

Question. What is a family?
Answer : A family is a group of people who are related to one another. A family is a gift of God to us.

Question. What is a nuclear family?
Answer : A nuclear family has parents and their children living together. It is a small family.

Question. What is a joint family?
Answer : A family in which grandparents, parents, brother, sister, uncle, aunt and cousins live together is called a joint family.

Question. Who are grandparents?
Answer : Father and mother of our parents are called grandparents.

E. Define:
1. Siblings – Siblings means brothers and sisters.
2. Parents –Father and mother are called parents.

F. Fill in the blanks:

1. A nuclear family is .......family.
Answer : small 

2. A joint family is .........family.
Answer : large 

3. A nuclear family consist of ..........and their .........
Answer : parents , children

4. Father and mother are called .........
Answer : parents

5. Uncle’s daughter is called ..........
Answer : cousin

G. Choose the correct option and write:

Q1. Mother and father are known as
a) siblings
b) parents
Answer : parents

Q2. Brothers and sisters are called
a) parents
b) siblings
Answer : siblings

Q3. Uncle’s son is called
a) cousin
b) brother
Answer : cousin

Q4. Grandparents belong to a
a) nuclear family
b) joint family
Answer : joint family

Q5.A nuclear family is also known as
a) small family
b) joint family
Answer : small family

 
I Sight words and ‘ap’ family words

1. that
2. It
3. he
4. Was
5. map
6. cap
7. nap
8. tap
 
II. Complete and colour the star:

1 A __ T __
2. R __ __ D
3 S __ O U __ S
4. L __ U G __ __ N __
 
III. Spot the vowel

1. C A T
2. FISH
3. PEN
4. DUCK

IV. ‘ ing ‘ words - Choose correct word to write under the picture:
 
CBSE-Class-1-English-Revision-Assignment-Set-A
 
Please click the link below to download CBSE Class 1 English Revision Assignment Set A

More Study Material