CBSE Class 5 English Solutions

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu 1. Where did the polar bear live with her family. Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair. 2. What did Malu learn to do from her parents? Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People 1. Which modes of transport do the people use to move around in the city? Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around. 2. What are the things that the people carry with them...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend 1. What are the things the girl does not want to share? Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll. 2. Did the boy share his toffee and tricycle with others? Ans. No, the boy did not share his toffee and...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land 1. When do children go to school in Topsy-turvy land? Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night. 2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be? Ans. In the...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion 1. What activity was going on in the class? Ans. Discussion was going on in the class. 2. Who was the quiet one in the class? Ans. Jane was the quiet one in the class. 3. Why was she quiet? (i) She was afraid to air her opinions...

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu

1. Where did the polar bear live with her family.

Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair.


2. What did Malu learn to do from her parents?

Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her parents knew.


3. Where did the Malu want to travel?

Ans. Malu wanted to travel beyond the blue sky.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People

1. Which modes of transport do the people use to move around in the city?

Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around.


2. What are the things that the people carry with them, while moving around.

Ans. While moving around, people carry bags, briefcases, suitcases etc.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend

1. What are the things the girl does not want to share?

Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll.


2. Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Ans. No, the boy did not share his toffee and tricycle with other.


3. Why are the two children nobody’s friends?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land

1. When do children go to school in Topsy-turvy land?

Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night.


2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?

Ans. In the poem, boats travel in the streets. They should travel on the sea.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion

1. What activity was going on in the class?

Ans. Discussion was going on in the class.


2. Who was the quiet one in the class?

Ans. Jane was the quiet one in the class.


3. Why was she quiet?

(i) She was afraid to air her opinions.

(ii) She hated the noise.

(iii) She didn’t like the activity.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 5 The Lazy Frog

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 5 The Lazy Frog

1. What did the frog do all the day?

Ans. He slept conveniently all day on a log.


2. Besides lazy; what other word can you think of to describe the frog?

Ans. How he behaved with his mother, when a lady frog walked by.


3. Complete the sentences with reference to the poem.

(i) When the frog’s mother called him, he pretended to

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 4 Crying

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 4 Crying

1. According to the poet, should you cry a little or should you cry a lot?

Ans. According to the poet, we should cry a lot.


2. What can you do after crying a lot.

Ans. We can go park with our friends.


3. Read the first two lines of the poem. What is the mood.

Happy? Sad? Angry? Jealous? Upset?

Ans. Sad?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 3 My Shadow

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 3 My Shadow

1. Why do you think your shadow looks like?

Ans. I think my shadow looks like me.


2. Why do you think your shadow jumps into bed before you can?

Ans. When I go near my bed my shadow falls on the bed before can get into the bed.


3. What time of the day do you think when your shadow in the tallest? Why?

Ans. Morning.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 2 Teamwork

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 2 Teamwork

1. Do you like to work and play with others?

Ans. I like to work and play with other.


2. If nobody passes the ball in a basketball game, then you can’t.

Ans. Shoot.


3. In a relay race, if no one passes the baton, then

Ans. A relay race cannot go on.


4. Name the team members needed for the following.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 1 Ice Cream Man

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 1 Ice Cream Man

1. In which season is ice-cream popular?

Ans. Ice-cream is popular in summer season.


2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?

Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.


3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

×
Studies Today