CBSE Class 6 Social Science - Key Elements Of The Democratic Government

Scroll down for PDF

CBSE Class 6 Social Science - Key Elements Of The Democratic Government Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations. 

Class 6

SAI

Key Elements Of The Democratic Government

Q1. What is the racial composition of the South Africa?

Ans.  South Africa is a country that has people of several races. There are black people who belong to South Africa, whites who came there to settle, and Indians who came as labourers and traders.

Q2. What is Apartheid?

Ans. Apartheid means separation on the basis of race. South African people were divided into white, black, Indian and coloured races.

Q3. Which languages were spoken by Blacks and Whites in South Africa?

Ans. Afrikaans language was spoken by whites and Zulu by blacks.

Q4. What is ANC?

Ans. ANC stands for the African National Congress, a group of people who led the struggle against apartheid in South Africa.

Q5. Name a well known leader of African National Congress.

Ans. Nelson Mandela

Q6. When did South Africa become a democratic country?

Ans. South Africa become a democratic country in 1994

Q7. Who is responsible for resolving conflicts in a country?

Ans. The government is responsible for helping to resolve conflicts.

Q8. How can rivers become a source of conflict in a country?

Ans. Rivers can become a source of conflict between states. A river may begin in one place, flow through another and end in a third. The sharing of river water between different places that the river goes through becomes an issue of conflict.

Q9. What is the key idea behind a democratic government?

Ans. The key idea of a democratic government is its commitment to equality and justice.

Q10. Which law was imposed on the different races in South Africa?

Ans. South African people were divided into white, black, Indian and coloured races. According to the law, these races were not allowed to mingle with each other, to live near each other or even to use common facilities.

Please click the link below to download CBSE Class 6 Social Science - Key Elements Of The Democratic Government

Tags: 


Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

Do you think getting a tutor to help your child is a good idea

Yes, getting a tutor is a good idea to help your child. There are many reasons why parents choose tutors for their children. Some parents feel unable to help their children with homework and some don’t have enough time for this. Some think that their children are more...

×
Studies Today