CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A

Read and download PDF of CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A designed as per the latest curriculum and examination pattern for Class 3 issued by CBSE, NCERT and KVS. The latest Class 3 General Knowledge Sample Papers have been provided with solutions so that the students can solve these practice papers and then compare their answers. This will help them to identify mistakes and improvement areas in General Knowledge Standard 3 which they need to study more to get better marks in Grade 3 exams. After solving these guess papers also refer to solved Class 3 General Knowledge Question Papers available on our website to build strong understanding of the subject

General Knowledge Sample Paper Class 3

Students can refer to the below Class 3 General Knowledge Sample Paper designed to help students understand the pattern of questions that will be asked in Grade 3 exams. Please download CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A

General Knowledge Class 3 Sample Paper

CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the examinations. The latest sample papers have been designed as per the latest blue prints, syllabus and examination trends. Sample papers should be practiced in examination condition at home or school and also show it to your teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers.


Q1. Choose the correct answer:

i) The world’s longest river is________.

a) Nile      b) Congo     c) Amazon    d) Mississippi

ii) ___________ was the inventor of the telephone.

a) Isaac Newton b) John L Baird c) Alexander G Bell d) G Marconi

iii) Which of the following is the largest country in area?

a) Russia    b) China    c) the U.S.A    d) Japan

iv) The first Indian to win the Nobel Prize.

a) Amartya Sen    b) C.V Raman    c) Mother Teresa    d) Rabindranath Tagore

v) The first Indian woman climb the Mt. Everest.

a) Kalpana Dash    b) Bachendri Pal   c) Santosh Yadav d) Ningthoujam Vidyapati Devi

Ans. Choose the correct answer:

i) The world’s longest river is________

a) Nile

ii) ___________was the inventor of the telephone

c) Alexander G Bell

iii) Which one of the following is the largest country in area?

a) Russia

iv) The first Indian to win the Nobel Prize.

d) Rabindranath Tagore

v) The first Indian woman to climb the Mt. Everest.

b) Bachendri Pal


Q2. Fill in the blanks:

a) ____________________ was the first President of Independent India.

b) The first computer was invented by___________________________.

c) ________________ is the world’s largest desert.

d) ___________________ is the Earth’s highest mountain.

e) A book of words and their meanings in alphabetical order is called_____________________.

Ans.

a) Dr. Rajendra Prasad was the first President of Independent India.

b) The first computer was invented by_Charles Babbage.

c) Sahara Desert is the world’s largest desert.

d) _Mount Everest is the Earth’s highest mountain.

e) A book of words and their meanings in alphabetical order is calledDictionary.

Q3. Identify the logos:

CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A


Q4. Match the following:

         Column A                       Column B

a) a book of maps                      Tibet

b) the highest active volcano    Rene Laennec

c) inventor of stethoscope           Atlas

d) the highest region             Mauna Loa

Ans. Match the following:

    Column A                          Column B

a)a book of maps                    Tibet (d)

b)the highest active volcano   Rene Laennec(C)

c) inventor of stethoscope        Atlas(a)

d) the highest region               Mauna Loa (b)


Q5. Name these:

a) The first Prime Minister of Independent India.

b) The first Indian to fly into space.

c) The inventor of airplane.

Ans.Name these:

a) The first Prime Minister of Independent India.Pt. Jawaharlal Nehru

b) The first Indian to fly into space.Rakesh Sharma

c) The inventor of aeroplane.Wright Brothers


Q6. Shruti goes for shopping with her mother. She is lost in a crowd and decides to take some actions to reach her place. Tick () the actions that are safe to do and cross () those which are unsafe.

a) asks a stranger for lift ( __ )

b) asks a policeman for help ( __ )

c) goes home in an auto rickshaw ( __ )

d) phones her mother and father ( __)

Ans.a) asks a stranger for lift ( _x_ )

b) asks a policeman for help ( _√_ )

c) goes home in an auto rickshaw ( _x_ )

d) phones her mother and father (_√_)


Q7. Problem Solving Ability(PSA) Questionsi)

Which word does not belong to the group in the following question?

        a) tree              b) man

        c) paper          d) mouse

Ans. Paper

ii) Which word fits in the following sequence?

millisecond, second, _______, hour

       a) day              b) minute

       c) first              d) third

Ans. minute

iii) Which letter comes in the sequence given below? B, C, D, F, G, H, J, _____

Ans. B, C, D, F, G, H, J, K__

iv) Unscramble the word given below to form an animal name. Balm- ___________________

Ans. Lamb__

v) Guess the number:

I have nine in the unit’s place. I am greater than 69 but less than 84.What number am I?

Ans. __79_______________________ 


Q8. Let us know the world around us:


i) Which country won FIFA World Cup 2014?

a) Germany       b) Argentina

c) Brazil            d) Australia

ii) Name the first Indian woman gymnast and second person of the country to win a medal at the Commonwealth Games.

a) Aliya Garayeva        b) Anja Brinker

c) Dipa Karmakar       d) Galina Shamrai

iii) What kind of an animal was Polo, which died recently at Mysore zoo?

a) Gorilla           b) White Tiger

c) Tortoise         d) Horse

iv) __________________ is the 29th state of India.

a) Goa                    b) Telengana

c) Andhra Pradesh   d) Kerala

v) Who has been appointed as UNICEF’S Global Goodwill ambassador?

a) Sachin Tendulkar        b) Saina Nehwal

c) M.S Dhoni                 d) Sushil Kumar

 

Please click the link below to download the full pdf file for CBSE Class 3 GK Sample Paper Set A.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more General Knowledge Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

×
Studies Today