Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts

Scroll down to download pdf file

Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts- NCERT Solutions prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi.

Acids, Bases and Salts

Question 1: You have been provided with three test tubes. One of them contains distilled water and the other two contain an acidic solution and a basic solution, respectively. If you are given only red litmus paper, how will you identify the contents of each test tube?

Solution:- If the colour of red litmus paper gets changed to blue, then it is a base and if there is no colour change, then it is either acidic or neutral. Thus, basic solution can be easily identified. Let us mark the three test tubes as A, B, and C. A drop of the solution in A is put on the red litmus paper. Same is repeated with solution B and C. If either of them changes colour to blue, then it is basic. Therefore, out of three, one is eliminated. Out of the remaining two, any one can be acidic or neutral. Now a drop of basic solution is mixed with a drop of each of the remaining two solutions separately and then the nature of the drops of the mixtures is checked. If the colour of red litmus turns blue, then the second solution is neutral and if there is no change in colour, then the second solution is acidic. This is because acidic and basic solutions neutralize each other. Hence, we can distinguish between the three types of solutions.

Question 2: Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels?

Solutions:- Curd and other sour substances contain acids. Therefore, when they are kept in brass and copper vessels, the metal reacts with the acid to liberate hydrogen gas and harmful products, thereby spoiling the food.

Question 3: Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal? Illustrate with an example. How will you test for the presence of this gas?

Solution:- Hydrogen gas is usually liberated when an acid reacts with a metal. Take few pieces of zinc granules and add 5 ml of dilute H2SO4. Shake it and pass the gas produced into a soap solution. The bubbles of the soap solution are formed. These soap bubbles contain hydrogen gas.

We can test the evolved hydrogen gas by its burning with a pop sound when a candle is brought near the soap bubbles.

Question 4: Metal compound A reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. Write a balanced chemical equation for the reaction if one of the compounds formed is calcium chloride.

Question 5: Why do HCl, HNO3, etc., show acidic characters in aqueous solutions while solutions of compounds like alcohol and glucose do not show acidic character?

Solutions:- The dissociation of HCl or HNO3 to form hydrogen ions always occurs in the presence of water. Hydrogen ions (H+) combine with H2O to form hydronium ions (H3O+). The reaction is as follows:

Although aqueous solutions of glucose and alcohol contain hydrogen, these cannot dissociate in water to form hydrogen ions. Hence, they do not show acidic character.

Question 6: Why does an aqueous solution of an acid conduct electricity?

Answer: Acids dissociate in aqueous solutions to form ions. These ions are responsible for conduction of electricity.

Question 7: Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper?

Answer: Colour of the litmus paper is changed by the hydrogen ions. Dry HCl gas does not contain H+ ions. It is only in the aqueous solution that an acid dissociates to give ions. Since in this case, neither HCl is in the aqueous form nor the litmus paper is wet, therefore, the colour of the litmus paper does not change.

Since the process of dissolving an acid in water is exothermic, it is always recommended that acid should be added to water. If it is done the other way, then it is possible that because of the large amount of heat generated, the mixture splashes out and causes burns.

Question 8: How is the concentration of hydronium ions (H3O+) affected when a solution of an acid is diluted?

Answer: When an acid is diluted, the concentration of hydronium ions (H3O+) per unit volume decreases. This means that the strength of the acid decreases.

Question 9: How is the concentration of hydroxide ions (OH−) affected when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide?

Answer: The concentration of hydroxide ions (OH−) would increase when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide.

Question 10: You have two solutions, A and B. The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration?Which of this is acidic and which one is basic?

Solutions:- A pH value of less than 7 indicates an acidic solution, while greater than 7 indicates a basic solution. Therefore, the solution with pH = 6 is acidic and has more hydrogen ion concentration than the solution of pH = 8 which is basic.

Question 11: What effect does the concentration of ions have on the nature of the solution?

Answer: Concentration of can have a varied effect on the nature of the solution. With an increase in H+ ion concentration, the solution becomes more acidic, while a decrease of H+ ion causes an increase in the basicity of the solution.

Question 12: Do basic solutions also have ions? If yes, then why are these basic?

Answer: Yes, basic solution also has ions. However, their concentration is less as compared to the concentration of OH− ions that makes the solution basic.

Question 13: Under what soil condition do you think a farmer would treat the soil of his fields with quick lime (calcium oxide) or slaked lime (calcium hydroxide) or chalk (calcium carbonate)?

Answer: If the soil is acidic and improper for cultivation, then to increase the basicity of soil, the farmer would treat the soil with quick lime or slaked lime or chalk.

Question 14: What is the common name of the compound CaOCl2?

Solutions:- The common name of the compound CaOCl2 is bleaching powder.

Question 15: Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder?

Answer: Calcium hydroxide [Ca (OH)2], on treatment with chlorine, yields bleaching powder.

Question 16: Name the sodium compound which is used for softening hard water.

Answer: Washing soda (Na2CO3.10H2O) is used for softening hard water.


Students should free download the NCERT solutions and get better marks in exams. Studiestoday.com panel of teachers recommend students to practice questions in NCERT books and download NCERT solutions.

Tags: 


Click on the text For more study material for Science please click here - Science

Latest CBSE News

  • Unseen passages, also known as comprehensions are not just questions that are asked in your school English paper but are even important for your competitive exams later in life. It may seem the easiest thing when you attempt those questions in the English examination as the answers are straightaway copied out of the paragraph, but for your exams at a later stage, the questions would not be that...
  • Mathematics is the subject which is feared by most of the students. The problem becomes more critical now since the board exam is knocking the door. Usually students develop anxiety during mathematics exam. Usually mathematics is well thought-out as a subject of calculation actually involves logic, reasoning and imagination, moreover it also involves loads of stuffs related to calculations. This...
  • How many times have we heard our parents lecture us on the importance of having a set schedule? How many times have they told us about fixing a timetable and setting a routine to complete all our studies on time? You might have lost count I'm sure. But let's stop for a minute and think. Why are they constantly nagging us about these things? There surely must be a reason behind it. And yes there...
  • Each one of you must have had this dilemma at least once in your lives. What time of the day is the best one to study? And if you have had this dilemma, then you most certainly would have had debates on it. Whether with your friends, your teachers or your parents. In this article, we try to clear up some ideas behind what studying time is the best for a student and what the benefits are. The time...
  • Concentration while studying is as important. Without concentration no matter how long you have been sitting for nothing could be learnt. Like many things concentration is not something you can achieve in a night or so you have to work on it for a while. Here are some tips from some studios that may help you to improve concentration and score good. Find your motivation: many students go on...
  • There are just a few days left for the 12th and 10th Boards exams of CBSE to begin. Keeping this in mind, following are some tips, hacks, and advice from learned people and toppers about how you can study last minute to further enhance your performance. Your performance in the exams depends greatly on your effort throughout the year. Hard work is the key to success and since you surely would have...
  • At the forefront of the board examinations for the core subjects, the cbse or central board of education had unconfined a review for the students against the fake news on the major social Medias. CBSE’s letter is a preventative endeavor to keep away from the circumstances was faced by the board in the last year throughout the board exams when gossip of leaking of question paper endlessly plagued...