CBSE Class 12 Informatics Practices MYSQL Revision Tour

Scroll down to download pdf file

CBSE Assignment for Class XII Informatics Practices -MYSQL Revision Tour . Based on CBSE and CCE guidelines. The students should read these basic concepts to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.

MYSQL REVISION TOUR

SOLVED QUESTIONS

1. What do you mean by a Database Management System?

Ans- Database Management is a collection of programs and files that allow a user to define structure of a database, store data into it, modify the structure and manipulate the data.

2. What do you mean by Relational database?

Ans-Relational Database is a type of database in which relation is used as its basic element.Row and columns are used to store data.

3. What is a foreign key?

Ans If a key is available in a table as a primary key then this key is called foreign key in another table.

4. What is primary key?

Ans-Primary key is a unique key in a relation which can uniquely identifies a tuple (row) in a given relation.

5. What is SQL?

Ans-SQL is stands for structured query language. This language is used to manipulate data stored in a table.

6. What is referential integrity?

Ans-This is a rule which ensures that in DBMS relationships between records in related tables are valid. And that user don’t accidently delete or change related data.

7. What is MySql?

Ans-Mysql is an open source RDBMS which uses SQL.

8. What is DDL?

Ans- DDL provides commands to define or redefine the schema of a table.Table is created,altered and dropped using DDL.

9. What are DML commands?

Ans- DML commands are used to manipulate data stored in a table.Insertion, deletion and modifications are possible using DML commands.

10. Maximum how many characters can be stored in a (i) text literals (ii) numeric literal

Ans-(i) Text literals can have 4000 bytes (ii) A numeric literals can store 53 digits.

11. What is null value in MySql?

Ans-If a column in a row has no value, then column is said to be null.

12. Which keyword eliminates redundant data in from a query result?

Ans- DISTINCT

13. How would you display system date as the result of a query?

Ans- CURDATE()

14. What is NOW() function in MySql?

Ans- It returns the current date and time.

15. What is NOT NULL constraint?

Ans- NOT NULL constraints impose a condition that value of a row cannot be left blank.

16. What is error in following statement? UPDATE EMPL;

Ans- WHERE clause is missing in given query.

17. Identify the error? DELETE ALL FROM TABLE EMP;

Ans-There is no need to write ALL and TABLE word in above query. Correct form is-DELETE FROM EMP;

18. Differeniate WHERE and HAVING clause?

Ans-:- Where clause is used to select particular rows that satisfy condition whereas having clause is used in connection with aggregate function, group by clause.


Please refer to attached file for CBSE Class 12 Informatics Practices MYSQL Revision Tour

Tags: 

Click on the text For more study material for Informatics Practices please click here - Informatics Practices

Latest CBSE News

  • The students and teachers of class 10 had earlier complained to the CBSE board regarding errors in the class 10 English Question paper. This was investigated by CSBE and decision on this topic was awaited. CBSE has decided to give benefit to the students and will give 2 extra marks to all students as compensation for error in the comprehension passage section. Online petition was files which said...
  • In line with governments initiative to improve health and fitness amongst youngsters and also to improve state of physical, mental, emotional, social and spiritual well-being and not merely the absence of disease or infirmity CBSE will be introducing Health and Physical Education classes as mainstream education for classes 9 to 12. This will help the students to understand the benefits of being...
  • Are your looking to buy NCERT books ? Now its easier than ever. NCERT has started home delivery of books to make the books easily available for all students. There have been many cases reported where the books have gone out of stock in certain smaller cities and it takes weeks to months for the books to reach the sellers and then to the students. Now all NCERT books from class 1 to class 12 will...
  • CBSE had recently announced the syllabus for year 2018 – 2019. In the syllabus CBSE has made major changes this time, one of the biggest one being removal of certain subjects. This is in line with the governments initiative to reduce syllabus for students which will help to reduce stress amongst students. The major changes have been announced for class 9th, 10th and 12th respectively. Some of the...
  • Today CBSE has finally declared that there will not be any retest for class 10 mathematics examination. Even though there was news that the question paper has been leaked with strong evidences but taking due care of the hardships faced by honest students CBSE has finally declared that no retest will be conducted. The decision has come after the evaluators have examined many answer sheets from...
  • CBSE declared few days back that class 10 Mathematics examination will not be conducted inspite of strong rumours that the Mathematics board exams paper was leaked hours before the examination and was circulated widely in Delhi and Punjab region. The details behind the decision taken by CBSE have now come to light. CBSE had on random basis selected answer sheets of 1000 students across Delhi,...
  • Many changes have been made by the government in the recently announced syllabus issued for year 2018 -2019. Change has been made in the school detention policy applicable for Class 1 to Class 8. Under the previous CCE system no students were detained in classes 1 to 8 irrespective of their results. This led to very weak students also getting into next classes leading to low passing percentages...