CBSE Class 12 Economics Full Study Material

Scroll down to download pdf file

CBSE Assignment  for Class XII Economics. Prepared by teachers of one of the best CBSE schools in Delhi. Based on CBSE and CCE guidelines. The students should practice these assignments to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.

Questions for revision

1. Define scarcity.

Ans : - Scarcity means shortage of resources in relation to their demand is called scarcity.

2. What is an economy?

Ans : - An economy is a system by which people get their living.

3. Define central problem.

Ans : - Central problem is concerned with the problems of choice (or) the problem of resource allocation.

4. Give one reason which gives rise to economic problems?

Ans : - Scarcity of resources which have alternative uses.

5. Name the three central problems of an economy.

Ans : - i) What to produce?

           ii) How to produce?

           iii) For whom to produce?

6. What is opportunity cost?

Ans: - It is the cost of next best alternative foregone.

7. Why is there a need for economizing of resources?

Ans: - Resources are scarce in comparison to their demand, therefore it is necessary to use resources in the best possible manner without wasting it.

8. What is production possibility frontier?

Ans: - It is a boundary line which shows the various combinations of two goods which can be produced with the help of given resources and technology.

9. Why PPC is concave to the origin? 

Ans :- PPC is concave to the origin because of increased marginal opportunity cost.

10. Define marginal rate of transformation.

Ans :- MRT is the ratio of units of one good sacrificed to produce one more unit of other goods. MRT = Δy / Δx

11. What does a point inside the PPC indicate?

Ans :- Any point inside the production possibility curve indicate underutilization of resources


Please refer to attached file for CBSE Class 12 Economics Full Study Material

Tags: 

Click on the text For more study material for Economics please click here - Economics

Latest CBSE News

  • Read the statement by CBSE below- Subsequent to the false news circulated on various media platforms on 11.04.2018 alleging that some questions in JEE (Main) 2018 Exam were identical to 2016 mock test of Narayana Coaching Academy, CBSE issued a detailed clarification yesterday (11.04.2018) itself to all media debunking the false news after thorough enquiry into the matter. While it is established...
  • CBSE board is in the process of making major changes in the syllabus for all classes according to which NCERT books will be revised. The new NCERT Books will be applicable from next year. In continuation to the changes being made, it has now been decided that QR codes will be printed on new set of NCERT Textbooks which will be issued in 2019. Students will be able to scan the QR code using their...
  • The problems faced by CBSE board during the current ongoing board exams for class 10 and class 12 doesn’t seems to end. The investigations for the major paper leak for class 12 is still going on with students agitating and filing cases in SC against the re-conduct of examinations. Now due to Bharat Bandh organized in Punjab by various Dalit Organizations all schools and public transport systems...
  • CBSE has issued press release regarding the re-conduct of board exams for class 10 and class 12. CBSE has specified that the investigation into the matter of leak of the papers prior to the exam has been taken up very seriously and will be investigated by the police. Internal committee has also been set up which will look into the matter and look into the future actions to be taken. The dates for...
  • CBSE had recently announced the syllabus for year 2018 – 2019. In the syllabus CBSE has made major changes this time, one of the biggest one being removal of certain subjects. This is in line with the governments initiative to reduce syllabus for students which will help to reduce stress amongst students. The major changes have been announced for class 9th, 10th and 12th respectively. Some of the...
  • The students and teachers of class 10 had earlier complained to the CBSE board regarding errors in the class 10 English Question paper. This was investigated by CSBE and decision on this topic was awaited. CBSE has decided to give benefit to the students and will give 2 extra marks to all students as compensation for error in the comprehension passage section. Online petition was files which said...
  • In the recently issued revised syllabus by CBSE for all classes for the year 2018-2019 there have been some major changes done by CBSE. The changes include removal of some chapters and also discontinuation of some subjects. The changes have mainly impacted classes 9 till class 12. Please see below a summary of all syllabus changes which have been done for classes 9 to 12. Students must refer to...