CBSE Class 12 Chemistry Polymers (2)

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Chemistry Polymers (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers. 

Q1.Give the name and structure of reagent usedfor initiating a free radicalchainreaction .

Ans: Name- benzoylperoxide ,C6H5-CO-O-O-CO-H5C6

Q2.Classify them as addition and condensation polymers:Nylon-66,Buna-s,polythene,terylene 

Ans:Additionpolymer:Polythene and Buna-s,Condensationpolymer:Nylon-66,terylene

Q3.Give name and structure of monomer present in natural rubber.

Ans:Name:Isoprene(2-Methyl1,3-Butadiene),Structure:CH2=C(CH3)CH=CH2

Q4.What is biodegradeablepolymers?Give one example

Ans:PHBV

Q5.What is polymers?

Ans:Polymers are high molecularmass substances consisting of large no of repeating structural units.

Q6.How are the polymer classified on the basis of structure:

Ans:a) Linear Polymer b)Branched chain polymers c)Cross linked polymers

Q7Writes the names of monomer of the following (-CO-(CH2)5-NH-)n

Ans:Caprolactum

Q8.Arrange the following polymers in increasing order of their intermolecular forces: Nylon6,Neoprene,polyvinyl chloride.

Ans:Neoprene<Polyvinyl chloride<Nylon-6

Q9.Is (-NH-CHR-Co-)n is a homopolymer or copolymer?

Ans: Homopolymer

Q10.What is vulcanized rubber?

Ans:process of heating a mixture of natural rubber with sulphur is called vulcanized rubber.

Q11.Write the monomer of Bakelite.

Ans: Phenol and formaldehyde

Q12.Menton two uses of Bakelite.

Ans: It is used for making combs,electrical switches and handle of various utensils

Q13Explain the term copolymer and give two examples.

Ans:Polymer which are made up of two different monomer unit are called copolymers: eg.Buna-N,Buna-S

Q14.Mention one use of melamine?

Ans: It is used in the manufacture of unbreakable crockery.

Q15.How can natural rubber be made more tough?

Ans: By the process of vulcanization with sulphur.

Q16.What is natural rubber?

Ans: It is a cis 1,4-polyisoprene. 

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Polymers (2).

Tags: 


Click on the text For more study material for Chemistry please click here - Chemistry

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

×
Studies Today