CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements (1)

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements (1). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers.

One mark Questions

1.Differentiate between a mineral and an ore.

Ans: the naturally occurring chemical substances present in the earth’s crust which can be obtained by mining are called minerals while minerals from which metals can be extracted economically are called ores.

2. Why is it that only sulphide ores are concentrated by froth floatation process.

Ans: This is because sulphide ores particles are wetted by oil and gangue particles are wetted by water.

3. Name one acidic flux and one basic flux.

Ans: silica and lime

4. Name the chief ore of silver.

Ans: argentite or silver glance

5. Name a reagent used during leaching of bauxite ore.

Ans : NaOH (sodium hydroxide)

6. Why is silica added to sulphide ore of copper in the reverberatory furnace?

Ans : in order to remove the iron impurity as slag

7. What is the role of flux in metallurgical processes?

Ans : flux is used for making the molten mass more conducting.

8. What is the thermodynamic relation between Gibbs free energy and emf of the cell.

Ans: ΔG0= —nFE0

9. What is the relation between gibbs free energy and equilibrium constant?

Ans: ΔG0= —RTlnK

10. Give the expression for Gibbs Helmholtz equation. 

Ans : ΔG= ΔH—TΔS

11. Name one chemical which can be used to concentrate galena selectively by froth floatation process.

Ans: sodium cyanide (NaCN)

12. What type of ores are roasted?

Ans : sulphide ores

13. Out of C and CO which is a better reducing agent for ZnO?

Ans : the free energy of formation of CO from C becomes lower at temp. above 1120K whereas that of CO2 from C becomes lower above 1323K than free energy of formation of ZnO. The free energy of formation of from CO is always higher than that of ZnO. Therefore, C can reduce ZnO to Zn better than CO. CO2 from CO is always higher than that of ZnO. Therefore, C can reduce ZnO to Zn better than CO.

14. What is the chemical principle on which chromatography separation based on?

Ans : Adsorption

15. What are the products obtained during the electrolysis of brine solution? Also write the name of this process.

Ans : chlorine, hydrogen and sodium hydroxide. The process is popularly known as chlor-alkali process.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements (1).

Tags: 


Click on the text For more study material for Chemistry please click here - Chemistry

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

×
Studies Today