Solutions for Class 5 English

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu 1. Where did the polar bear live with her family. Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair. 2. What did Malu learn to do from her parents? Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People 1. Which modes of transport do the people use to move around in the city? Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around. 2. What are the things that the people carry with them...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend 1. What are the things the girl does not want to share? Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll. 2. Did the boy share his toffee and tricycle with others? Ans. No, the boy did not share his toffee and...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land 1. When do children go to school in Topsy-turvy land? Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night. 2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be? Ans. In the...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion 1. What activity was going on in the class? Ans. Discussion was going on in the class. 2. Who was the quiet one in the class? Ans. Jane was the quiet one in the class. 3. Why was she quiet? (i) She was afraid to air her opinions...

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu

1. Where did the polar bear live with her family.

Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair.


2. What did Malu learn to do from her parents?

Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her parents knew.


3. Where did the Malu want to travel?

Ans. Malu wanted to travel beyond the blue sky.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People

1. Which modes of transport do the people use to move around in the city?

Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around.


2. What are the things that the people carry with them, while moving around.

Ans. While moving around, people carry bags, briefcases, suitcases etc.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend

1. What are the things the girl does not want to share?

Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll.


2. Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Ans. No, the boy did not share his toffee and tricycle with other.


3. Why are the two children nobody’s friends?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land

1. When do children go to school in Topsy-turvy land?

Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night.


2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?

Ans. In the poem, boats travel in the streets. They should travel on the sea.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion

1. What activity was going on in the class?

Ans. Discussion was going on in the class.


2. Who was the quiet one in the class?

Ans. Jane was the quiet one in the class.


3. Why was she quiet?

(i) She was afraid to air her opinions.

(ii) She hated the noise.

(iii) She didn’t like the activity.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 5 The Lazy Frog

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 5 The Lazy Frog

1. What did the frog do all the day?

Ans. He slept conveniently all day on a log.


2. Besides lazy; what other word can you think of to describe the frog?

Ans. How he behaved with his mother, when a lady frog walked by.


3. Complete the sentences with reference to the poem.

(i) When the frog’s mother called him, he pretended to

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 4 Crying

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 4 Crying

1. According to the poet, should you cry a little or should you cry a lot?

Ans. According to the poet, we should cry a lot.


2. What can you do after crying a lot.

Ans. We can go park with our friends.


3. Read the first two lines of the poem. What is the mood.

Happy? Sad? Angry? Jealous? Upset?

Ans. Sad?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 3 My Shadow

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 3 My Shadow

1. Why do you think your shadow looks like?

Ans. I think my shadow looks like me.


2. Why do you think your shadow jumps into bed before you can?

Ans. When I go near my bed my shadow falls on the bed before can get into the bed.


3. What time of the day do you think when your shadow in the tallest? Why?

Ans. Morning.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 2 Teamwork

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 2 Teamwork

1. Do you like to work and play with others?

Ans. I like to work and play with other.


2. If nobody passes the ball in a basketball game, then you can’t.

Ans. Shoot.


3. In a relay race, if no one passes the baton, then

Ans. A relay race cannot go on.


4. Name the team members needed for the following.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 1 Ice Cream Man

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 1 Ice Cream Man

1. In which season is ice-cream popular?

Ans. Ice-cream is popular in summer season.


2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?

Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.


3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

×
Studies Today