Solutions for Class 3 English

  • NCERT Solutions Class 3 English Poem 10 How creature move

    NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 10 How creature move 1. Underline all action words in the poem. Answer. Walk,leap,crawl,dive,swim,wiggle,swing,hop,sail,dance,walk,run. 2. Why do boys and girls have the most fun? Answer. Boys and girls have the most fun because they can leap, dance,...

  • NCERT Solutions Class 3 English Poem 9 Dont Tell

    NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 9 Dont Tell 1. How old is the speaker? Answer. The speaker is a small child may the age of 8 -10 years. 2. Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem? Answer. ‘They’ and ‘them’ in the poem are the parents of the child. 3. What is the secret the speaker is...

  • NCERT Solutions Class 3 English Poem 8 Whats in the Mailbox

    NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 8 Whats in the Mailbox 1. Who does the postman bring letters for? Ans.The postman brings letters for the child’s mom and dad. 2. Does the child ever get a letter? Ans.The child never gets a letter. 3. What does the child decide to do? Ans.The child...

  • NCERT Solutions Class 3 English Poem 7 Puppy and I

    NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 7 Puppy and I 1. Who is I in the poem? Ans.“I” is the poet, a small child, in the poem. 2. Where is the man going? Ans.The man was going down the village to get some bread. 3. Why didn’t the child go with the horse? Ans.The child didn’t go with the horse...

  • NCERT Solutions Class 3 English Poem 6 Trains

    NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 6 Trains 1. Where do the trains run? Answer. The trains run over the mountains, plains and rivers. 2. What are the “precious loads” that they carry? Answer. They carry important papers, luggages and gold, silver etc. which are very precious. 3. When do...

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 10 How creature move

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 10 How creature move

1. Underline all action words in the poem.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 9 Dont Tell

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 9 Dont Tell

1. How old is the speaker?

Answer. The speaker is a small child may the age of 8 -10 years.


2. Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem?

Answer. ‘They’ and ‘them’ in the poem are the parents of the child.


3. What is the secret the speaker is hiding?

Answer. The secret the speaker is hiding is that he is a giant from inside.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 8 Whats in the Mailbox

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 8 Whats in the Mailbox

1. Who does the postman bring letters for?

Ans.The postman brings letters for the child’s mom and dad.


2. Does the child ever get a letter?

Ans.The child never gets a letter.


3. What does the child decide to do?

Ans.The child decide to write letters to his friends.


4. Have you written letters?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 7 Puppy and I

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 7 Puppy and I

1. Who is I in the poem?

Ans.“I” is the poet, a small child, in the poem.


2. Where is the man going?

Ans.The man was going down the village to get some bread.


3. Why didn’t the child go with the horse?

Ans.The child didn’t go with the horse because the horse was going in the village to get some hay.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 6 Trains

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 6 Trains

1. Where do the trains run?

Answer. The trains run over the mountains, plains and rivers.


2. What are the “precious loads” that they carry?

Answer. They carry important papers, luggages and gold, silver etc. which are very precious.


3. When do the trains run?

Answer. The trains run after carrying passengers, mails and precious loads.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 5 The Balloon man

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 5 The Balloon man

1. Where does the balloon man stand?

Answer. The balloon man stand at the square of the market.


2. What happens to the balloons when there is a wind?

Answer. The balloons tug here and there when there is a wind.


3. What does the child like to see the balloon man do?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 4 Sea Song

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 4 Sea Song

1. Where did the child find the sea shell?

Answer. The child found the sea shell on the sand.


2. What did the child do with the shell?

Answer. The child took the shell to his home.


3. What did the child hear?

Answer. The child heard a sweet, clear song from the shell.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 3 Little by Little

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 3 Little by Little

1. Name the tree that the acorn grows into.

Answer. The acorn grows into an oak tree.


2. What things does a seed need to grow?

Answer. A seed needs air, water and soil to grow.


3. How many describing words can you find in this poem?

Answer. Describing words in the poem are- slowly, improving, deep, sipped, tiny, slender, mighty etc.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 2 Bird Talk

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 2 Bird Talk

1. Name the two birds in the poem.

Answer. The two birds in the poem are robin and jay.


2. What are the three things that people can’t do?

Answer. The people can’t grow wings, eat beetles, or sit on wires and other things.


3. What do birds thinks of people?

Answer. Birds think people are so funny.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 3 English Poem 1 Good Morning

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 1 Good Morning

GOOD MORNING

1. Why is the child in the poem happy?

Answer. The child in the poem is happy because it is morning now and the night has been over.

2.To whom does the child say ‘Good Morning’?

Answer. The child says ‘Good Morning’ to the sky, the sun, the wind, birds, trees grass and bees.


3. What does the child want to do?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

×
Studies Today