NCERT Class 5 English Solutions

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu 1. Where did the polar bear live with her family. Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair. 2. What did Malu learn to do from her parents? Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People 1. Which modes of transport do the people use to move around in the city? Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around. 2. What are the things that the people carry with them...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend 1. What are the things the girl does not want to share? Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll. 2. Did the boy share his toffee and tricycle with others? Ans. No, the boy did not share his toffee and...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land 1. When do children go to school in Topsy-turvy land? Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night. 2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be? Ans. In the...

  • NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

    NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion 1. What activity was going on in the class? Ans. Discussion was going on in the class. 2. Who was the quiet one in the class? Ans. Jane was the quiet one in the class. 3. Why was she quiet? (i) She was afraid to air her opinions...

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu

1. Where did the polar bear live with her family.

Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair.


2. What did Malu learn to do from her parents?

Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her parents knew.


3. Where did the Malu want to travel?

Ans. Malu wanted to travel beyond the blue sky.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 9 Sing a Song of People

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 9 Sing a Song of People

1. Which modes of transport do the people use to move around in the city?

Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around.


2. What are the things that the people carry with them, while moving around.

Ans. While moving around, people carry bags, briefcases, suitcases etc.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend

1. What are the things the girl does not want to share?

Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll.


2. Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Ans. No, the boy did not share his toffee and tricycle with other.


3. Why are the two children nobody’s friends?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 7 Topsy Turvey Land

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 7 Topsy Turvey Land

1. When do children go to school in Topsy-turvy land?

Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night.


2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?

Ans. In the poem, boats travel in the streets. They should travel on the sea.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion

1. What activity was going on in the class?

Ans. Discussion was going on in the class.


2. Who was the quiet one in the class?

Ans. Jane was the quiet one in the class.


3. Why was she quiet?

(i) She was afraid to air her opinions.

(ii) She hated the noise.

(iii) She didn’t like the activity.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 5 The Lazy Frog

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 5 The Lazy Frog

1. What did the frog do all the day?

Ans. He slept conveniently all day on a log.


2. Besides lazy; what other word can you think of to describe the frog?

Ans. How he behaved with his mother, when a lady frog walked by.


3. Complete the sentences with reference to the poem.

(i) When the frog’s mother called him, he pretended to

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 4 Crying

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 4 Crying

1. According to the poet, should you cry a little or should you cry a lot?

Ans. According to the poet, we should cry a lot.


2. What can you do after crying a lot.

Ans. We can go park with our friends.


3. Read the first two lines of the poem. What is the mood.

Happy? Sad? Angry? Jealous? Upset?

Ans. Sad?

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 3 My Shadow

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 3 My Shadow

1. Why do you think your shadow looks like?

Ans. I think my shadow looks like me.


2. Why do you think your shadow jumps into bed before you can?

Ans. When I go near my bed my shadow falls on the bed before can get into the bed.


3. What time of the day do you think when your shadow in the tallest? Why?

Ans. Morning.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 2 Teamwork

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 2 Teamwork

1. Do you like to work and play with others?

Ans. I like to work and play with other.


2. If nobody passes the ball in a basketball game, then you can’t.

Ans. Shoot.


3. In a relay race, if no one passes the baton, then

Ans. A relay race cannot go on.


4. Name the team members needed for the following.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 5 English Poem 1 Ice Cream Man

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 1 Ice Cream Man

1. In which season is ice-cream popular?

Ans. Ice-cream is popular in summer season.


2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?

Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.


3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.

Click on the text For more study material for English please click here - English

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

×
Studies Today