NCERT Class 4 Mathematics Solutions

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 14 Smart Charts

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 14 Smart Charts

1. How many Hours?

(a) How much time do we spend in this?

Ans. We spend about one hour per day watching television (TV) or listening to the radio.

(b) Note the time you spend in front of a TV or radio everyday. Do this for one week. The time spent in a week is 11 hours. So in a month you spend 30 x  11 = 330 hours.

Find out from the friends the time they spend in a week.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 13 Fields And Fences

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 13 Fields And Fences

1. I need a fence around my field. How much wire should I buy.

Ans. The length of the wire required for fencing the field is equal to the boundary of the field.


2. Can you find it from this picture?

Ans. Yes, I can find its boundary. It is equal to 21m + 15m + 9m + 9m = 54m of the field.


3. How much wire did Rahmat give Ganpat?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 12 How Heavy How Light

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 12 How Heavy ? How Light ?

1. Find out the total weight they had loaded on the cart.

Ans. Let us find the total weight loaded on the cart.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 11 Tables And Shares

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 11 Tables And Shares

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. What are the ways in which the sunflower and marigold are planted?

Ans. 18 = 16 x 3 So there are 6 rows with 3 plants each.

18 = 2x9 So there are 2 rows with 9 plants each.


2. Can you think of other ways to make a shelf to keep 30 jars?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 10 Play With Patterns

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 10 Play With Patterns

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 9 Halves And Quarters

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 9 Halves And Quarters

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. If the cats ask you to divide the chapati equally how will you divide it?

Ans.To divide the chapatti equally, I will fold it in such a way that one part coincides with the other exactly. These parts will look as shown in the figure.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 8 Carts And Wheels

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 8 Carts And Wheels

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. List some more round things in your notebook.

Ans. Clock, Bowl, Cup, Saucer, Plate, Merry-go-round, Wheel-chair, Pizza, Drum, Tyre, A one-rupee coin, Moon, Hoop, Ball, Globe.


2. Have you ever gone to a bangle shop?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 7 Jugs And Mugs

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 7 Jugs And Mugs

1. The giraffe is drinking __ litres.

Ans. The giraffe is drinking 25 litres.


2. The cow is drinking __ litres.

Ans. The cow is drinking 15 litres.


3. Do you like kheer? What do you call at it home?

Ans. Yes, I like kheer. At home we call it kheer.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 6 The Junk Seller

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 6 The Junk Seller

Chapter -6

THE JUNK SELLER

1. What about you? Do you also find Maths difficult?

Ans.I do not find Maths difficult.


2. What is the most difficult thing in you Maths book?

Ans.The chapter entitled “The Way the World Looks” is the most difficult thing in Maths book.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 5 The Way The World Looks

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 5 The Way The World Looks

Read the following passage and answer the questions that follow:

Chapter -5

THE WAY THE WORLD LOOKS

1. Draw how the fan looks from below.

Ans.It looks as in the adjoining figure.

 NCERT Solutions

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

×
Studies Today