NCERT Class 4 Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 14 Smart Charts

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 14 Smart Charts

1. How many Hours?

(a) How much time do we spend in this?

Ans. We spend about one hour per day watching television (TV) or listening to the radio.

(b) Note the time you spend in front of a TV or radio everyday. Do this for one week. The time spent in a week is 11 hours. So in a month you spend 30 x  11 = 330 hours.

Find out from the friends the time they spend in a week.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 13 Fields And Fences

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 13 Fields And Fences

1. I need a fence around my field. How much wire should I buy.

Ans. The length of the wire required for fencing the field is equal to the boundary of the field.


2. Can you find it from this picture?

Ans. Yes, I can find its boundary. It is equal to 21m + 15m + 9m + 9m = 54m of the field.


3. How much wire did Rahmat give Ganpat?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 12 How Heavy How Light

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 12 How Heavy ? How Light ?

1. Find out the total weight they had loaded on the cart.

Ans. Let us find the total weight loaded on the cart.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 11 Tables And Shares

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 11 Tables And Shares

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. What are the ways in which the sunflower and marigold are planted?

Ans. 18 = 16 x 3 So there are 6 rows with 3 plants each.

18 = 2x9 So there are 2 rows with 9 plants each.


2. Can you think of other ways to make a shelf to keep 30 jars?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 10 Play With Patterns

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 10 Play With Patterns

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 9 Halves And Quarters

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 9 Halves And Quarters

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. If the cats ask you to divide the chapati equally how will you divide it?

Ans.To divide the chapatti equally, I will fold it in such a way that one part coincides with the other exactly. These parts will look as shown in the figure.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 8 Carts And Wheels

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 8 Carts And Wheels

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. List some more round things in your notebook.

Ans. Clock, Bowl, Cup, Saucer, Plate, Merry-go-round, Wheel-chair, Pizza, Drum, Tyre, A one-rupee coin, Moon, Hoop, Ball, Globe.


2. Have you ever gone to a bangle shop?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 7 Jugs And Mugs

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 7 Jugs And Mugs

1. The giraffe is drinking __ litres.

Ans. The giraffe is drinking 25 litres.


2. The cow is drinking __ litres.

Ans. The cow is drinking 15 litres.


3. Do you like kheer? What do you call at it home?

Ans. Yes, I like kheer. At home we call it kheer.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 6 The Junk Seller

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 6 The Junk Seller

Chapter -6

THE JUNK SELLER

1. What about you? Do you also find Maths difficult?

Ans.I do not find Maths difficult.


2. What is the most difficult thing in you Maths book?

Ans.The chapter entitled “The Way the World Looks” is the most difficult thing in Maths book.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 5 The Way The World Looks

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 5 The Way The World Looks

Read the following passage and answer the questions that follow:

Chapter -5

THE WAY THE WORLD LOOKS

1. Draw how the fan looks from below.

Ans.It looks as in the adjoining figure.

 NCERT Solutions

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

×
Studies Today