Class 4 Mathematics

  • CBSE Class 4 Mathematics Time Questions

    CBSE Class 4 Mathematics Time Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks.   Please click the link below to download pdf file of CBSE Class 4 Mathematics Time...

  • CBSE Class 4 Mathematics Data Handling Questions

    CBSE Class 4 Mathematics Data Handling Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks.   Please click the link below to download pdf file of CBSE Class 4 Mathematics...

  • CBSE Class 4 Mathematics Convert Questions

    CBSE Class 4 Mathematics Convert Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks. Please click the link below to download pdf file of CBSE Class 4 Mathematics...

  • NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 14 Smart Charts

    NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 14 Smart Charts 1. How many Hours? (a) How much time do we spend in this? Ans. We spend about one hour per day watching television (TV) or listening to the radio. (b) Note the time you spend in front of a TV or radio everyday. Do this...

  • NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 13 Fields And Fences

    NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 13 Fields And Fences 1. I need a fence around my field. How much wire should I buy. Ans. The length of the wire required for fencing the field is equal to the boundary of the field. 2. Can you find it from this picture? Ans. Yes, I can...

Scroll down for PDF

CBSE Class 4 Mathematics Time Questions

CBSE Class 4 Mathematics Time Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks.


Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

CBSE Class 4 Mathematics Data Handling Questions

CBSE Class 4 Mathematics Data Handling Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks.


Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

CBSE Class 4 Mathematics Convert Questions

CBSE Class 4 Mathematics Convert Questions. Please refer to the examination notes which you can use for preparing and revising for exams. These notes will help you to revise the concepts quickly and get good marks.


Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 14 Smart Charts

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 14 Smart Charts

1. How many Hours?

(a) How much time do we spend in this?

Ans. We spend about one hour per day watching television (TV) or listening to the radio.

(b) Note the time you spend in front of a TV or radio everyday. Do this for one week. The time spent in a week is 11 hours. So in a month you spend 30 x  11 = 330 hours.

Find out from the friends the time they spend in a week.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 13 Fields And Fences

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 13 Fields And Fences

1. I need a fence around my field. How much wire should I buy.

Ans. The length of the wire required for fencing the field is equal to the boundary of the field.


2. Can you find it from this picture?

Ans. Yes, I can find its boundary. It is equal to 21m + 15m + 9m + 9m = 54m of the field.


3. How much wire did Rahmat give Ganpat?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 12 How Heavy How Light

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 12 How Heavy ? How Light ?

1. Find out the total weight they had loaded on the cart.

Ans. Let us find the total weight loaded on the cart.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 11 Tables And Shares

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 11 Tables And Shares

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. What are the ways in which the sunflower and marigold are planted?

Ans. 18 = 16 x 3 So there are 6 rows with 3 plants each.

18 = 2x9 So there are 2 rows with 9 plants each.


2. Can you think of other ways to make a shelf to keep 30 jars?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 10 Play With Patterns

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 10 Play With Patterns

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 9 Halves And Quarters

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 9 Halves And Quarters

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. If the cats ask you to divide the chapati equally how will you divide it?

Ans.To divide the chapatti equally, I will fold it in such a way that one part coincides with the other exactly. These parts will look as shown in the figure.

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Scroll down for PDF

NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 8 Carts And Wheels

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 8 Carts And Wheels

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. List some more round things in your notebook.

Ans. Clock, Bowl, Cup, Saucer, Plate, Merry-go-round, Wheel-chair, Pizza, Drum, Tyre, A one-rupee coin, Moon, Hoop, Ball, Globe.


2. Have you ever gone to a bangle shop?

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Pages

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE wont use Failed or Compartment in CBSE result mark sheet

CBSE has announced a significant change in the CBSE 10th and 12th mark sheet of the results to be given to the students. The CBSE board also decided to end the use of the words “failed” or “compartmental” given to students in the CBSE Board Report 2020 mark sheet....

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

CBSE Board Results for Class 10 and Class 12

Anticipated CBSE result 2020 Date and Time: This is all you wish to know! Here is the news which all students are waiting for. The expected date and time for the CBSE Class X and XII Results 2020 can be viewed here by the students. CBSE Result 2020: The Central Board...

All Delhi Schools to Adopt DIGITAL Attendance Methods

The Delhi Government takes another step ahead towards Digitalization of the Education Sector by proposing digital attendance in all Delhi Government Schools. As part of the Zero Paperwork Programme the attendance in all Delhi government school to be noted on e-tablets...

Applied Mathematics Introduced by CBSE as Elective for Class 11 and Class 12

Mathematics Syllabus Revised by CBSE at the Senior Secondary Level! The Central Board of Secondary Education (CBSE) to offer 'Applied Mathematics' as an Elective for XI and XII standard students. The elective subject, Applied Mathematics, is focused at evolving an...

Important announcement regarding rescheduling of Class 10 and 12 Board Exams

CBSE Board Exams 2020: Here's when Board will organize the CBSE Class X and Class XII Board Exams. All the candidates appearing for CBSE Standard X and Standard XII Board Exams 2020 can cross check the essential notice released by the board concerning rearrangement of...

×
Studies Today