NCERT Solutions Class 8 Science Sound

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science for chapter 13 Sound

1. Choose the correct answer.

Sound can travel through

(a) gases only.
(b) solids only.
(c) liquids only.
(d) solids, liquids and gases.

Answer: The correct option is (d).

Explanation: Sound cannot travel through vacuum. Solids, liquids and gases provide the medium for sound to travel.


2. Which of the following voices is likely to have minimum frequency?

(a) Baby girl
(b) Baby boy
(c) A man
(d) A woman

Answer: The correct option is (c).

Explanation: The pitch of an adult man is lower as compared to baby boy, baby girl and woman. Also, frequency of a sound is directly proportional to its pitch. Hence, man’s voice is of minimum frequency in this case.


3. In the following statements, tick ‘T’ against those which are true, and ‘F’ against those which are false.

(a) Sound cannot travel in vacuum. (T/F)

(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F)

(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (T/F)

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. (T/F)

(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (T/F)

(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (T / F)

(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T/F)

Answer:

(a) Sound cannot travel in vacuum. (T)
Explanation: Sound travels in the presence of a medium.

(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (F)

Explanation: The number of oscillations per second of a vibrating object is known as its frequency.

(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (F)

Explanation: Loudness of a sound is directly proportional to the square of the amplitude of its vibration. When the amplitude of vibration of a sound is large, the sound is called very loud. The sound is feeble for small amplitude.

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. (T)

Explanation: A human can hear a sound whose frequency comes in the range of 20 Hz − 20,000 Hz.

(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (F)

Explanation: The pitch of a sound is proportional to its frequency.

(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (F)

Explanation: Unwanted or unpleasant sounds are known as noise.

(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T)

Explanation: When a loud and unpleasant sound is produced continuously for a long time, then it may affect temporarily our hearing impairment.


4. Fill in the blanks with suitable words.

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called _____.

(b) Loudness is determined by the ____ of vibration.

(c) The unit of frequency is ______.

(d) Unwanted sound is called _____.

(e) Shrillness of a sound is determined by the ______of vibration.

Answer:

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called time period.

(b) Loudness is determined by the amplitude of vibration.

(c) The unit of frequency is hertz (Hz).

(d) Unwanted sound is called noise.

(e) Shrillness of a sound is determined by the frequency of vibration.


5. A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its time period and frequency.

Answer:

Given, Number of oscillations = 40

Total time = 4 s

The number of oscillations per second is called frequency.

∴ Frequency = Number of oscillations/Total time = 40/4 = 10 Hz

                                            

Now, Time period =           1/Frequency

=   1/10   = 0.1 s.

 

6. The sound from a mosquito is produced when it vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations per secon What is the time period of the vibration?

Answer:

Given, Frequency of sound produced by mosquito = 500 vibration per second = 500 Hz

Now, Time period = 1/Frequency

On putting the given value,

Time period = 1/500 = 0.002 s.


7. Identify the part which vibrates to produce sound in the following instruments.

(a) Dholak (b) Sitar (c) Flute

Answer:

(a) Dholak: It is a musical instrument which consists of a stretched membrane known as its head. When the head is beaten softly, the stretched membrane sets into vibration. Hence, the dholak produces a sound when it is beaten.

(b) Sitar: It is also a musical instrument which consists of stretched strings. When a string is plucked, it sets into vibration. Hence, the sitar produces sound when it is beaten.

(c) Flute: It is a hollow pipe. When air is blown over its mouth, the air inside the pipe is set into vibration. Thus, a pleasant sound is produced.


8. What is the difference between noise and music? Can music become noise sometimes?

Answer: Music: The sound which seems pleasant to ear is called music. For example, the sound produced by violins, pianos, flutes, etc.

Noise: The sound which seems unpleasant to ear is called noise. For example, sound produced by horns of buses and trucks, sound of electrical generators, sound of a gunshot, etc.

Yes. When music is played at very high volume, it becomes noisy.


9. List sources of noise pollution in your surroundings.

Answer: The sources of some noise pollution are as follows:

(i) Horns of vehicles

(ii) Loudspeakers

(iii) Crackers.


10. Explain in what way noise pollution is harmful to humans.

Answer: Noise pollution can cause stress, hypertension, insomnia, hearing loss, etc.


11. Your parents are going to buy a house. They have been offered one on the roadside and another three lanes away from the roadside. Which house would you suggest your parents should buy? Explain your answer.

Answer: There will be more noise around the house which is located along the roadside. The effect of noise decreases with the distance between the source and the listener. Thus, it is better to choose the house that is three lanes away from the roadside.


12. Sketch larynx and explain its function in your own words.

Answer:

image

image

In human beings, sound is produced by the voice box or larynx, which is at the upper end of the windpipe. Two vocal cords are stretched across the larynx. These vocal cords leave a narrow slit between them for the passage of air. The air from the lungs passes through the slit due to which vocal cords starts vibrating. As we know that vibration of an object is the necessary condition for the production of sound, so the sound is produced due to vibrations of the vocal cords. Muscles attached to the vocal cords can make the cords tight or loose and can change the type or quality of the voice produced.

13. Lightning and thunder take place in the sky at the same time and at the same distance from us. Lightning is seen earlier and thunder is heard lat Can you explain?

Answer: The speed of light is more than the speed of sound. Therefore, light reaches us before thundering.

Tags: 

Click on the text For more study material for Science please click here - Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

×
Studies Today