NCERT Solutions Class 7 Social Science History Tracing Changes Through A Thousand Years

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through A Thousand Years

1. Who was considered a “foreigner” in the past? 

Answer:  

In the medieval period, a “foreigner” was any stranger who appeared, say, in a given village; someone who was not a part of that society or culture. 

 

2. State whether true or false - 

(a) We do not find inscriptions for the period after 700. 

(b) The Marathas asserted their political importance during this period. 

(c) Forest-dwellers were sometimes pushed out of their lands with the spread of agricultural settlements. 

(d) Sultan Ghiyasuddin Balban controlled Assam, Manipur and Kashmir. 

 

Answer:  

(a) False 

(b) True 

(c) True 

(d) False 

 

4. List some of the technological changes associated with this period. 

Answer:  

The following technological changes are associated with this period: 

  1. the Persian wheel in irrigation 
  2. the spinning wheel in weaving 
  3. firearms in combat 

5. What were some of the major religious developments during this period? 

Answer:  

(i)During this period, important changes occurred in Hinduism. People started worshipping new deities. 

(ii)Rulers and kings constructed temples. 

(iii)The importance of Brahmanas, the priests, as dominant groups in society grew gradually. 

(iv)The development of the idea of Bhakti was another significant feature. The Bhakti was an idea of a loving, personal deity that devotees could reach without the aid of priests and his rituals.

(v)During this period, new religions like Islam came to the subcontinent with migrants and merchants who brought the teachings of the Quran, the Holy book of Muslims. Many rulers became patrons of Islam and the ulama (learned theologians and jurists). 

 

Let’s understand 

 

6. In what ways has the meaning of the term “Hindustan” changed over the centuries? 

Answer:  

(i) In the thirteenth century by Minhaj-I Siraj, a Persian chronicler, used the term “Hindustan” to indicate the areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna; he used the term for lands that were a part of the dominions of the Delhi Sultan.  

(ii)In the early sixteenth century, Babur used the term “Hindustan” to describe the geography, the fauna and the culture of the inhabitants of the subcontinent.  

(iii)Today, the term “Hindustan” means “India”, the modern nation state, from Kashmir to Kanyakumari. 

 

7. How were the affairs of jatis regulated? 

Answer:  

(i) Jatis framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members.  

(ii) These regulations were enforced by an assembly of elders, described in some areas as the jati panchayat.  

(iii) But jatis were also required to follow the rules of their villages; several villages were governed by a chieftain. 

 

8. What does the term ‘pan-regional empire’ mean? 

Answer:  

The term ‘pan-regional empire’ means ‘an empire spanning diverse regions’. 

 

Let’s discuss 

 

9. What are the difficulties historians face in using manuscripts? 

Answer:  

(i)Manuscripts were collected by wealthy people, rulers, monasteries and temples. They were preserved in libraries and archives. 

(ii)There was no printing press in those days so scribes copied manuscripts by hand. 

(iii)In the process of copying, they also introduced small changes in words and sentences. 

(iv)These small differences grew over centuries of copying until manuscripts of the same text became substantially different from one another. 

(v)This is a serious problem. The original manuscript of the author is not available. Historians are totally dependent upon the copies made by later scribes.  

(vi)As a result, they have to read different manuscript versions of the same text to guess what the author had originally written. 

 

10. How do historians divide the past into periods? Do they face any problems in doing so?  

Answer:  

(i) Historians divide the past into periods by analyzing economic and social factors to characterise the major elements of different moments of the past. 

(ii) Yes, historians face problems in their task of dividing the past into periods. For example, the sixteenth and eighteenth centuries were quite different from the eighth or the eleventh. Therefore, describing the entire period as one historical unit is having its own limitations. 

(iii) Moreover, the “medieval” period is often contrasted with the “modern” period.  

(v) “Modernity” carries with it a sense of material progress and intellectual advancement.  

(vi)This portrays the medieval period as lacking any significant economic and social change. But, the medieval period too did witness its own change and development. 

Tags: 

Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

×
Studies Today