NCERT Solutions Class 7 Social Science History The Delhi Sultans

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 7 for Social Science History Chapter 3 The Delhi Sultans 

 

Let’s recall 

1. Which ruler first established his or her capital at Delhi? 

Answer: 

Delhi first became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs. 

 

2. What was the language of administration under the Delhi Sultans? 

Answer:  

Persian was the language of administration under the Delhi Sultans. 

 

3. In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?  

Answer: 

In Muhammad Tughluq’s reign, the Sultanate reached its farthest extent. 

 

4. From which country did Ibn Battuta travel to India? 

Answer: 

Ibn Battuta, a fourteenth-century traveler, travelled to India from Morocco, Africa. 

 

Let’s understand  

5. According to the “Circle of Justice”, why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind? 

Answer: 

(i) According to the “Circle of Justice”, a king cannot survive without soldiers. And soldiers cannot live without salaries.   

(ii)Salaries come from the revenue collected from peasants.  

(iii)But peasants can pay revenue only when they are prosperous and happy.  

(iv)This happens when the king promotes justice and honest governance. That is why, it was important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind. 

 

6. What is meant by the “internal” and “external” frontiers of the Sultanate?  

Answer: 

(i)Internal frontiers of the Sultanate included the hinterlands of the garrison towns and Ganga-Yamuna doab.  

(ii)External frontiers of the Sultanate included the unconquered areas of southern India which was beyond the control of Delhi. 

 

7. What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?  

Answer: 

(i) The state appointed accountants to check the amount of revenue collected by the muqtis, to prevent from committing fraud.  

(ii)Care was taken that the muqti collected only the taxes prescribed by the state and that he kept the required number of soldiers. 

 

8. What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?  

Answer: 

The Impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate:  

(i) The rulers of Delhi Sultanate raised a large standing army and took various administrative measures.  

(ii) Alauddin Khalji constructed a new garrison town named Siri for his soldiers, while Muhammad Tughluq emptied the residents and the soldiers garrisoned from the oldest of the four cities of Delhi (Dehli-i Kuhna).  

(iii) To feed a large number of soldiers, the produce was collected as tax from lands between the Ganga and Yamuna. Tax was fixed at 50 per cent of the peasant’s yield.  

(iv)The Sultans started paying their soldiers in cash rather than iqtas. Muhammad Tughluq issued a “token” currency to deal with the situation.  

(v) These measures posed many administrative and financial challenges.  

 

Let’s discuss  

9. Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women? 

Answer:  

The authors of tawarikh lived in cities (mainly Delhi) and hardly ever in villages. They often wrote their histories for Sultans in the hope of rich rewards; therefore, they would not provide information about the lives of ordinary men and women. 

 

10. Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?  

Answer: 

Yes. Women leaders who are elected by the people to run the governments are accepted more readily today.  

 

11. Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today? 

Answer:  

(i)The Delhi Sultans were interested in cutting down forests to give land to the peasants to carry out agricultural practices. 

(ii)They constructed new fortresses and towns to protect trade routes and to promote regional trade. They also cleared forests in order to safeguard their frontiers, and to facilitate the quick movement of their army. 

(iii)In today's world, deforestation occurs due to construction of roads, railways, buildings and industrial infrastructure. So, we can say that deforestation occurs for the exploitation of land and forest resources in the name of development. 

Tags: 

Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates before the CBSE board Exam The CBSE (Central Board of Secondary Education) class 10th and 12th board exams are starting from 15 February 2020. Not only the students, their parents are also tense...

Some last minute helpful tips and tricks for CBSE board exam

CBSE board exams are just around the corner. Students of CBSE class 10th and class 12th are preparing hard to appear in the CBSE board examination 2020, they are looking for last-minute tips and tricks to get good score in the board exam. However, during examination,...

CBSE Board Results for Class 10 and Class 12

Anticipated CBSE result 2020 Date and Time: This is all you wish to know! Here is the news which all students are waiting for. The expected date and time for the CBSE Class X and XII Results 2020 can be viewed here by the students. CBSE Result 2020: The Central Board...

CBSE Board Exams to be executed as per normal schedule

The Central Board of Secondary Education (CBSE) announced on Saturday, the 29th of February’2020 that the Board examinations for standard X and XII will be executed according to the decided schedule from 2nd March’2020 onwards. This announcement also includes the areas...

CBSE Recommends Arogya Setu App

Written recommendation from CBSE to school principals for initiating the Arogya Setu App! The Central Board of Secondary Education has advised to all school principals through a written communication recommending the “Arogya Setu App” and Health Ministry's protocol for...

CBSE allows calculator in Board Exam for CWSN

The CBSE Board released an important notification regarding the upcoming CBSE 10th and 12th Board Exam 2020. The notification states that in the Board exams for children with special needs (CWSN), the CBSE Board will allow the use of simple basic calculators. According...

×
Studies Today