NCERT Solutions Class 6th Social Science History Vital Villages Thriving Towns

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 6th for Social Science History Chapter 9 Vital Villages Thriving Towns

Chapter 9 – Vital villages, thriving town

Question 1.Fill in the blanks:

(a) ___________ was a word used for large landowners in Tamil.

(b) The gramabhojaka often got his land cultivated by the _____________

(c) Ploughmen were known as  ____________ in Tamil.

(d) Most grihapatis were _______________ landowners

Answer.

(a) Vellalar was a word used for large landowners in Tamil.

(b) The gramabhojaka often got his land cultivated by the slaves and hired workers.

(c) Ploughmen were known as uzhavar in Tamil.

(d) Most grihapatis were smaller landowners.

 

Question 2.Describe the functions of the gramabhojaka. Why do you think he was powerful?

Answer. In the northmen parts of country , the village headman was known as the gramabhojaka. The post was hereditary. He was the largest landowner. Besides, as lie was powerful, the king often used him to collect taxes from the village . He also functioned as a judge and sometimes as a policeman. He was powerful because he was a hereditary village headman. He was the largest landowner.

Question 3.List the craft persons who would have been present in both villages ans cities.

Answer.The craft persons who would have been present in both villages ans cities were:

1.Blacksmiths.

2. Carpenters.

3. weavers.

 

Question 4.Choose the correct answer.

(a)Ring wells were used for:

(1) bathing

(2) washing clothes .

(3) irrigation.

(4) drainage.

(b)Punch marked coin were made of:

(1) silver.

(2) gold.

(3) tin.

(4) ivory.

(c) Mathura was an important:

(1) village.

(2) port.

(3) religious centre.

(4) forested area.

(d) Shrenis were associations of:

(1) rulers.

(2) craft persons.

(3) farmers.

(4) herders.

 

Answer.

(a)Ring wells were used for— (4) drainage.

(b)Punch marked coin were made of— (1) silver.

(c) Mathura was an important— (3) religious center.

(d) Shrenis were associations of—- (2) craft persons.

 

Question 5.Which of the iron tools shown on page 87 would have been important for agriculture?What would the other tools have been used for?

Answer. Ploughshares would have been important for agriculture. The other tools used were sickles and axes. The other tools like tongs, nails and hammers were used for carpentry and also by ironsmiths.

Question 6.Compare the drainage system in your locality with that of the cities mentioned in the lesson. What similarities and difference do you notice?

Answer. The drainage system in the cities in the present times is the highly developed. There is underground drainage system with covered drains.The bathrooms, toilets and kitchens have underground system and are connected to the main drains outside.

The ancient cities had ring well system. It is a rows of posts or ceramic rings arranged one on top of other. They have been used as toilets in some cases and as drains and garbage dumps. These ring well have been found in individual houses.

Ancient cities.

Present cities.

(1)Toilets in the houses.

(2) Ring wells were used as garbage bins.

(1) Toilets in the houses, with cisterns and flushes.

(2)In present times, there are garbage pits, where garbage from the whole city is dumped.

Question 7.If you have seen craft persons at work , describe in a short paragraph what they do. (Hint: how do these get the raw materials, what kind of equipment do they use, how do they work what happens to the finished product)

Answer.

(1) Craft persons buys raw material from different parts of the city or the village.

(2) He works in a part of houses, with the help of the family members.

(3) He works with simple tools like looms, spindles, and needles.

(4) The finished product is sent either to the cities for selling or the merchants come to thehouses of the crafts person to buy goods.

Question 8.List the functions performed by men and women who live in your city or village. In what ways are those similar to those performed by people who lived in Mathura? In what ways are these different?

Answer.

Similarities: The people in Mathura worked as goldsmiths, blacksmiths, weavers,basket makers, garland makers, perfumers. In Present times , people in cities are goldsmiths and others are present in the villages.

Difference: In present times we can find people who work in offices, bank, school, colleges, etc, but they were not present in those days.

Tags: 

Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams to be executed as per normal schedule

The Central Board of Secondary Education (CBSE) announced on Saturday, the 29th of February’2020 that the Board examinations for standard X and XII will be executed according to the decided schedule from 2nd March’2020 onwards. This announcement also includes the areas...

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

All Delhi Schools to Adopt DIGITAL Attendance Methods

The Delhi Government takes another step ahead towards Digitalization of the Education Sector by proposing digital attendance in all Delhi Government Schools. As part of the Zero Paperwork Programme the attendance in all Delhi government school to be noted on e-tablets...

Checking of Boards Answer Sheets Notice

As you all are aware that the boards exams have been postponed due to Corona Virus. You can refer to the notification issued by CBSE too. While the board exams were going on the checking of answer sheets were also going on. CBSE took really good measures to increase...

Some last minute helpful tips and tricks for CBSE board exam

CBSE board exams are just around the corner. Students of CBSE class 10th and class 12th are preparing hard to appear in the CBSE board examination 2020, they are looking for last-minute tips and tricks to get good score in the board exam. However, during examination,...

×
Studies Today