NCERT Solutions Class 6th Social Science History Traders kings And Pilgrims

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 6th for Social Science History for Chapter 10 Traders kings And Pilgrims

Chapter 10– Traders kings and pilgrims

Question 1.Match the following : 

Muvendar

Mahayana Buddhism

Lords of the dakshinapatha

Buddhacharita

Ashvaghosha

Satavahana rulers

Bodhisattvas

Chinese pilgrim

Chinese pilgrim

Cholas, Cheras and Pandyas

 

Answer. 

Muvendar

Cholas, Cheras and Pandyas

Lords of the dakshinapatha

Satavahana rulers

Ashvaghosha

Buddhacharita

Bodhisattvas

Mahayana Buddhism

Chinese pilgrim

Chinese pilgrim

 

Question 2.Why did the kings want to control the silk route? 

Answer. The kings want to control the silk route because they could benfit from the taxes, tributes and gifts that were brought by traders travelling along the route.

Question 3.What kind of evidence do historians use to find out about trade and trade routes?

Answer. The remain of merchandise like pottery, epecially bowls and plates have been found at various places. They were taken by the traders. South India was famous for gold, spices and pervious stnes Traders carried these goods to Rome in ships across the sea and by land in carvans. Gold coins have been found at the trading posts.

Question 4.What are the main features of Bhakti?

Answer. The main features of Bhakti are:

1. Bhakti emphasised devotion and indivdual worship of a god or goddess rather than performance of elaborate sacrifices.

2. According to this system of belief, if a devotee worship the chosen deity with a pure heart, the deity will appear in the from in which he or she may desire.

Question 5.Discuss the reasons why the Chinese pilgrims came to India?

Answer.Pilgrims are men and women who undertake journeys to holy places in order to offer worship. The Chinese pilgrims like Xuan-Zang came to visit places associated with the life of Buddha as well as the famous monasteries. They also spent time studying in the monasteries. Xuan-Zang and other pilgrims spent time studying in Nalanda (Bihar).

Question 6.Why do you think ordinary people were attracted to Bhakti?

Answer. Ordinary people were attracted to Bhakti because it was a devotion to a particular deity, e.g. Shiva, Vishnu, etc. The people did not need to perform elaborate temple or religious ceremonies.

Question 7.List five things that you buy from the market. Which of these are made in the city/village in which you live,and which are brought by traders from other areas.

Answer. I buy following things from the market.

(a) Food grains —————– grown in the villages.

(b) Vegetable——————-in the nearby areas and also from villages.

(c) Readymade garments——-made in the cities.

(d) Exercise note books and stationery goods——made in the cities.

(e) Electronic toys and mobile phones—– made in the cities.

Question 8.There are several major pilgrimages performed by people in India today. Find out about anyone of them, and write short description. (Hint:P Who can go on the pilgrimage men and women or children? How long does it take? How do people travel? What do they take with them? What do they do when they reach the holy place? Do they bring anything back with them?)

Answer. Amarnath ki Yatra is one of the most ardous journey undertaken by the pilgrims. It is a sacred place for the Hindus. Amarnath in Himalaya has natural shivilnga made of ice. The journey is undertaken by people of all ages. It takes about 15 days from Delhi. The journey starts in the month of August. Part of the journey covered by train, other part of foot and riding on animals. The security forces have to protect the pilgrims from terrorist attacks. The pilgrims carry offerings and after bathing they offer their prayers, they start on the return journey. Very often pilgirms bring ‘prasad’ which is distributed among the people back home.

Tags: 

Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

×
Studies Today