NCERT Solutions Class 6th Social Science History Kingdoms Kings And An Early Republic

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 6th Social Science History for chapter 6 Kingdoms Kings And An Early Republic

Chapter 6 –kingdoms, kings and an early republic

Question 1. State whether True or False.

Answer.

(a) Rajas who let the Ashvamedha Horse pass through their lands were invited to the sacrifice.(True)

(b) The charioteer sprinkled sacred water on the king.(False)

(c) Archaeologists have found places in the settlements of the janapadas.(False)

(d) Pots to store were made out of painted Grey Ware.(False)

(e) Many cities in the mahajanapadas were fortified. (True)

 

Question 2. Fill in the chart given below with the terms:hunters-gatherers, farmers, traders, craft persons, herders. those who paid taxes.

q2

Answer. 

a2

Question 3. Who were the groups who could not participate in the assemblies of the ganas?

Answer. Women, slaves and Kammakaras could not participate in these assemblies.

Question 4. Why did the rajas of the Mahajanapada build forts?

Answer. forts were built by the rajas of the Mahajanapada because people were afraid of attacks from other kings and needed protection. It is also likely that some rulers wanted to show how rich and powerful.they were by building large, tall and impressive walls around their cities.

Question 5. In what ways are present-day elections different from the ways in which rulers were chosen in janapadas.

Answer. In the present-day elections in India, we have adopted the idea of universal adult franchise, where every person above the age 18 years has a right to vote. Voting is based on the principal of man one vote.

The rulers who performed the ashvamedha sacrifice were recognised as being the rulers of janapadas.

Question 6. Find the state in which you live in the political map on page 136. Were there any janapadas in your state? If Yes, name them. if not, name the janapadas that would have been closest to your state, and mention whether they were to the east, west, north or south.

Answer. The janapada Indraprastha was in Delhi. The archaeologists have excavated Purana Qila,.

Question 7. Find out whether any of the groups mentioned in answer 2 pay taxes today.

Answer. The groups mentioned are hunter and gatherers, farmers, traders, craft persons herders. The farmer, traders and craft persons pay taxes today.

Question 8. Find out whether any the groups mentioned in answer 3 having voting right at present.

Answer. The people who could not the assemblies were women, slaves and Karmmakaras.

In the present times slavery has been abolished. every democracy is based on the principal of universal adult franchise. Every one has the right to vote in the election after a specific age.

Tags: 

Click on the text For more study material for Social Science please click here - Social Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

×
Studies Today