NCERT Solutions Class 6 English The Banyan Tree

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 6th English Chapter 10 : The Banyan Tree

Page No: 131 - Working with Text

A. Complete the following sentences.

 

1. The old banyan tree “did not belong” to grandfather, but only to the boy, because ____________.

Answer:  the grandfather at sixty-five could no longer climb it.

 

2. The small gray squirrel became friendly when __________________ .

Answer:  he found that the boy did not arm himself with catapult or air-gun.

 

3. When the boy started to bring him pieces of cake and biscuit, the squirrel ____________________.

Answer:  quite bold and was soon taking morsels from the author’s hand.

 

4. In the spring, the banyan tree ___________, and __________ would come there.

Answer:  was full of small red figs, birds of all kinds

 

5. The banyan tree served the boy as a ______________.

Answer:  library.

 

6. The young boy spent his afternoons in the tree _____________.

Answer:  when it was not too hot

 

Page No: 132 - 

 

B. Answer the following questions.

 

1. “It was to be a battle of champions.”

 

(i) What qualities did the two champions have? Pick out words and phrases from the paragraph above this line in the text and write them down.

Mongoose

Cobra

(a) _________________(a) ________________

(b) __________________(b) _________________

(c) __________________(c) __________________

 

(ii) What did the cobra and the mongoose do, to showtheir readiness for the fight?

 

Answer

 

Mongoose                Cobra

(a) superb fighter(a) skilful

(b) clever                (b) experienced

(c) aggresive        (c) swift

 

(ii) To show its readiness for the fight, the cobra hissed defiance, his forked tongue darting in and out. It raised three of its six feet off the ground, and spread its broad and spectacled hood. The mongoose bushed his tail. The long hair on his spine stood up.

 

2. Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join in the fight?)

Answer - The other two spectators were a jungle crow and a myna. They settled on a cactus to watch the outcome. But they did not just watch. They tried to join the fight by hurling themselves at the cobra.

 

3. Read the descriptions below of what the snake did and what the mongoose did. Arrange their actions in the proper order.

 

(i) ceased to struggle                        • grabbed the snake by the snout

(ii) tried to mesmerise the mongoose• dragged the snake into the bushes

(iii) coiled itself around the mongoose• darted away and bit the cobra on the back

(iv) struck the crow                        • pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed         • refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• sprang aside, jumped in and bit

 

Answer

Snake                                                                 Mongoose

(ii) tried to mesmerise the mongoose                  • refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed                          • sprang aside, jumped in and bit

(iv) struck the crow                                          • darted away and bit the cobra on the back

(iii) coiled itself around the mongoose                   • grabbed the snake by the snout

(i) ceased to struggle                                            • dragged the snake into the bushes

 

4. (i) What happened to the crow in the end?

(ii) What did the myna do finally?

Answer

(i) In the end the crow flung nearly twenty feet across the garden by a blow from the cobra’s snout. It fluttered about for a while, then lay still.

(ii) Myna finally dropped cautiously to the ground, hopped about, peered into the bushes from a safe distance and then with a shrill cry of congratulations flew away.

 

Page No: 133 - Working with Language

 

A. 1. The word ‘round’ usually means a kind of shape. What is its meaning in the story?

Answer - The word ’round’ in the story means the different phases of the fight between the cobra and the mongoose.

 

2. Find five words in the following paragraph, which are generally associated with trees. But here, they have been used differently. Underline the words.

Hari leaves for work at nine every morning. He works in the local branch of the firm of which his uncle is the owner. Hari’s success is really the fruit of his own labour. He is happy, but he has a small problem. The root cause of his problem is a stray dog near his office. The dog welcomes Hari with a loud bark every day.

Answer - Leaves, branch, fruit, root and bark.

 

Page No: 134

 

B. The words in the box are all words that describe movement. Use them to fill in the blanks in the sentences below.

 

dived  gliding  sprang  darting whipped… back  delving

 

1. When he began to trust me, the squirrel began  __________ into my pockets for morsels of cake.

Answer:  delving

 

2. I saw a cobra  __________ out of a clump of cactus.

Answer:  gliding

 

3. The snake hissed, his forked tongue  __________ in and out.

Answer:  darting

 

4. When the cobra tried to bite it, the mongoose  ______________ aside.

Answer:  sprang

 

5. The snake  ____________ his head  ____________ to strike at the crow.

Answer:  whipped, back

 

6. The birds  ____________ at the snake.

Answer:  dived

 

C. Find words in the story, which show things striking violently against each other.

 

1. The cobra struck the crow, his snout th  __ __ __ ing against its body.

Answer:  thudding

 

2. The crow and the myna c  __ ll  __ __ __ __ in mid-air.

Answer:  collided

 

3. The birds dived at the snake, but b  __ __ __ __ d into each other instead.

Answer:  bumped

 

Page No: 135

 

C. Choose would and could to replace the italicised words in the following sentences.

Grandfather says, in the old days,

1. elephants were able to fly in the sky, like clouds. They were also able to change their shapes. They used to fly behind clouds and frighten them. People used to look up at the sky in wonder.

Answer:  elephants could fly in the sky like clouds. They could change their shapes. They would fly behind clouds and frighten them. People would look up at the sky and wonder.

 

2. because there was no electricity, he used to get up with the sun, and he used to go to bed with the sun, like the birds.

Answer:  because there was no electricity, he would get up with the sun, and he would go to bed with the sun, like the birds.

 

3. like the owl, he was able to see quite well in the dark. He was able to tell who was coming by listening to their footsteps.

Answer:  like the owl, he could see quite well in the dark. He could tell who was coming by listening to their footsteps.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

×
Studies Today