NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 9 Up you go

1. Have you ever seen the mountains? Have you also climbed a mountains?

Ans. Yes, last summer we went to Shimla where we not only saw mountains but also climbed up.


2. How far have you walked at one time? How far can you walk?

Ans. I have walked about 7-8 kilometres at one time and I think I can walk as far as upto 15 kilometres at a time.


3. What do you think about the paths on the mountains? Draw a picture.

Ans.

NCERT Solutions 


4. What do you think about the responsibilities of a group leader?

Ans. The responsibilities of a group leader are challenging and of giving self-satisfaction.


5. How would you feel if you were made a leader in such a camp?

Ans. If I were made a leader in such a camp, it would boost my confidence that I was trusted upon for the job. I would take up the responsibility dutyfully.


6. What does a monitor in your class have to do?

Ans. In our class, the responsibilities of a monitor are:

(i) To maintain discipline in the class room.

(ii) To arrange requisite things like chalks, duster, dustbin etc.

(iii) To convey the problems of a student to the concerned teacher or head master.


7. Would you like to be the class monitor? Why?

Ans. Yes, I would like to be the class monitor. It will be a wonderful experience to lead my class.


8. What kinds of tools are needed for climbing mountains?

Ans. For climbing mountain, we need a thick rope, sling, stick, axe etc. Besides these things food packets, water bottle, hook, plastic sheet, diary, torch, towel, soap, windcheater, whistle, glucose, jiggery, chana, snakes etc. are also required.


9. Have you ever seen a hook and rope being used for anything else? Where?

Ans. Yes, there are used to pull water buckets from a well or to pull heavy goods upwards etc. Besides, I have also watched on TV marooned people being pulled up by the helicopters during rescue operations.


10. What else can we use if we went to cross a river in the mountain.

Ans. To cross a river in the mountains, we need, thick rope, sling and pitons.


11. Why do you need extra energy on the mountains?

Ans. This is because we have to rise up against the gravitational force. Further, it is tough to walk over the rocky surface of mountains in comparison to the flat surface of plains.


12. Have you ever heard of anyone who has done something adventurous (risky)? What?

Ans. Yes, one of my friends went for tracking last summer. It was really adventurous.


13. Have you ever done anything adventurous? If yes, tell your class. Write about it in your own words.

Ans. Last summer, when I went to Shimla, I crossed a mountains river using rope, sling and pitons as mentioned in the chapter. It was a very adventurous experience.


14. Have you ever climbed a tree? How did you feel? Were you scared? Did you ever fall?

Ans. Yes, once I climbed a tree. It was a very exciting experience. Though I was not scared at all while climbing but once I climbed up and looked downwards, for a moment, of course, I got scared. I had never fallen.


15. Have you ever seen someone climb a small wall? What do you think is the difference between climbing a wall and climbing a high rock?

Ans. Yes, I saw it many times. I think climbing a high rock may be a bit easier than climbing a wall because the surface of a rock is irregular with elevation and depression forming holds where one can put his/ her hand and feet. While the surface of a wall is smooth and flat, thus it is difficult to climb a wall.


16. Is there anyone in your class whose language you do not understand, or who does not understand yours? What do you do in such a case?

Ans. Yes, few days back a boy from Kerela has joined our class. We do not know each other’s languages so we talk using gestures and enjoy very much doing so.


17. Have you ever lost your way? What did you do then?

Ans. Yes, One or two times I have lost my way. In that case, I asked the local people to help me in finding out my way.


18. Why do you think Khondonbi would have sung loudly?

Ans. Khondonbi would have sung loudly so that the group could listen and find them again easily. She may also be doing so get over her fear.


19. Have you ever seen someone doing something special to get over their fear? What and when?

Ans. Yes, once riding on a high rise swing, we were shouting and yelling to get over our fear and also to enjoy.


20.  Why do you think a drain was dug around the tent?

Ans. Drain was dug to keep off insects, scorpion, snakes etc.


21. Besides mountaineering, what are other activities that can be called adventurous? Why?

Ans. Sky diving, gliding, hot air ballooming, rowing in mountain rivers are some of the other activities that can be called adventurous.


22. You are on a mountain. How do you feel there? What can you see? What do you feel like doing there?

Ans. I am feeling very excited to climb up on a mountain. I can see high mountains all around. In between these are deep valleys. There are also many trees all around covered with flowers. The whole landscape is very beautiful and I feel as I have come to heaven. I want to climb higher.


23. Why did Bechhendri put up the Indian flag on the peak?

Ans. In honour of our country, Bachhendri put up the Indian flag on the peak.


24. When have you seen our national flag being hosted?

Ans. Besides Republic day and Independence day, our national flag, our national flag is hosted on other moments of national pride.


25. Have you seen the flag of any other country? Where?

Ans. Yes, in Chanakya Puri, Delhi were embassies of different countries are based. I have seen the flag of many countries.


26. Explain why it can be adventurous and challenging to climb a mountain. How would your prepare if you were to climb a mountain? What would you take with you? Write in your own words.

Ans. (i) Mountains are full of dangerous rivers, deep valleys, irregular surfaces etc. To cross these is a very challenging task.

(ii) It is not easy to climb on the steep slope of the mountains. It requires a lot of zeal and vigar.

If I were to climb a mountain, I would have taken along with me food packets, water bottle, rope, hunter shoes, hook plastic sheet, diary, torch, towel, soap, windcheater, whistle, glucose, jaggery, chana, snakes etc. Besides I would also can a camera to catch the beautiful pictures.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

×
Studies Today