NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 7 Experiments with water Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 7 Experiments with water in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 7 Experiments with water NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 7 Experiments with water

1. Ayesha put a puffed puri in a bowl of water. Would it sink or float?

Ans. It would float.


2. You put a steel plate on water. Would it sink or float? What would happen to a spoon?

Ans. If the steel plate is put carefully over the surface of water, it would float. However, the spoon will sink.


3. Would the cap of plastic bottle cap sink or float on water?

Ans. It would float.


4. Have you seen that something float on water while of hers sink? Think how this happens!

Ans. Yes, I think that, when water displaced by any thing is greater than it weight, it floats on water otherwise it sinks.


5. Find out from the other groups which things floats and which sank in the water?

Ans. A football, a piece of thermocol etc. float on water while a cricket ball, a spoon etc. sink.

After doing the experiment, write

1. The iron nail sank in the water but the katori floated. I think this happened because the weight of water displaced by the iron was less than it but the weight of water displaced by the katori was more than it.

2. The empty plastic bottle floated on water. The bottle filled with water sank because the weight of water displaced by the empty plastic bottle was more than its weight but the weight of bottle filled with water was more that that of the weight of watered displaced by it.

3. The aluminium foil floated when it was spread out. When pressed tightly into a ball it sank. This may have happened because the weight of aluminium foil is less than that of water displaced by it but the weight of aluminium ball is more than that of the water displaced by it.


6. Take some water in a glass. Put a lemon in it. Now keep putting salt in the water, half-a-spoon at a time. Were you able to float your lemon in water?

Ans. Yes, the lemon starts to float on water.


7. What do you think, the lemon floated in salty water because….

Ans. Because after adding salt, water because sticker.


8. Make groups of four friends. For the experiment you will need 4-5 glasses or bowls or bowls and the things listed in the table. Take some water in each glass. Now try to dissolve one thing in one glass. Observe that happens and note in the table.

Ans.

Things

Did it dissolve or not?

What happened after Keeping for 2 minutes?

1. Salt

Yes

Salt and water got mix together completely.

2. Soil

No

Soil settled down at the bottom of the glass.

3. Chalk powder

No

Chalk settled down at the bottom of the glass.

4. 1 Spoon milk

Yes

Milk and water got mixed together completely.

5. Oil

Yes

Oil floats on the surface of water.


9. Could you see the salt after it dissolved in water? If no, why?

Ans. No, because salt got dissolved completely into the water.


10. Does that mean that the water does not have salt? If it has, then where is the salt?

Ans. Of course, water contains sal. It is completely mixed up with water.


11. What difference did you see in water with salt and water with chalk powder after keeping for sometime?

Ans. Water and salt got mixed together completely while chalk powder settle down at the bottom of water.


12. Which of the two would you be able to separate from the water by straining with a cloth-salt or chalk powder?

Ans. We can separate chalk powder by straining with a cloth.


13. Do you think the oil dissolved in the water? Why do you think so?

Ans. I do not think so because oil is insoluble in water.


14. You also try to do the same and then which drop went ahead? Why did it slide faster?

Ans. The water drop went ahead. It happens because water does not stick to the tiffin box but the sugar and oil drop sticks.


15. One day Ayesha’s mother put some water to boil on the stove for making tea. She got busy with something and forget about it. When she remembered and came to check, she found only a few drops of water left in the pan.

Think where did the water go?

Ans. The water evaporated.


16. Why did Chittibabu and Chinnubabu keep their mango jelly in sun?

Ans. They did so to evaporated water from their mango jelly.


17. At your house, what things are made by drying in the sun?

Ans. Eatables like mango jelly (aam papad), papad, badis and potato chips are made by keeping in the sum.


18. You have washed you handkerchief and you want to dry it quickly. What all can you do?

Ans. For that, first the water form the handkerchief should be squeezed out properly and then it should be kept in the sun or pressed (by iron).


19. What things do you put in water to make tea? Which of these things dissolve in water?

Ans. To make tea, we add milk, tea leaves and sugar into the water. Out of these milk and sugar get dissolved.


20. You have been given some mishri pieces (lumps of sugar). Suggest some ways to dissolve them quickly.

Ans. To dissolve the mishri quickly. First it should be crushed to make powder of it. Then after adding it into water, the mixture should be stirred thoroughly. The mixture could also be heated over the flame to dissolve the mishri quickly

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

×
Studies Today