NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 22 On the move again

1. Did all the farmers in Dhanu’s village have their own land?

Ans.No, all the farmers in Dhanu’s village don’t have their own land. Some of them work on the lands of big farmers.


2. During what time of the year did Dhanu’s family get work in the village?

Ans.Dhanu’s family gets work in the village till Dussehra from before the rainy season. They do not get work during the remaining six months, when there is no rain and no work in the fields.


3. Do you know of any families like Dhanu’s who have to leave their villages for months in search of work?

Ans.Yes, I know about two families in my Nani’s village who have to leave their villages for months in search of work.


4. If people in Dhanu’s village did not leave the villages in search of work, what difficulties would they face in their own village?

Ans.If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, they would face many difficulties like they would not be able to get enough money to get their food, other household articles to live, or would not be able to effort their children’s school fees etc.


5. In Dhanu’s village, there can be no farming when there is no rain. Do you think farming can be done even without rain water? How?

Ans.Yes, farming can be done even without rain water. This is possible due to the various new methods of irrigation such as by using tubewell, canals, wheel for water lifting etc.


6. Dhanu’s family and many other from the village go far away for work but some people stay back in the village. Why does this happen?

Ans.When Dhanu’s family and many others from the village go far away for work, some people stay back in the village, in order to protect and take care of their houses and other household valuables.


7. When Dhanu and other children leave the village for six months, what happens in the village school?

Ans.When Dhanu and other children leave the village for six months, mainly the children of the big farmers study in the village school.


8. What arrangements are made at your home for old and unwell family members when everyone goes for work?

Ans.At our home when everyone goes for work, the female members usually remain at home to take care of the old and unwell family members. Otherwise, sometimes a maid servant is appointed for this purpose.

9. Why Does Mami wish that Dhanu should go to school for the whole year and study?

Ans.Mami wished Dhanu should go to school for the whole year and study so that he can study well and get a good job and work independently. He could become a rich person and earn a good reputation in the society and should not suffer like his family members.


10. What happens when you are able to go to school for a long time?

Ans.If we are not able to go to school for a long time, we will be restricated from the school.


11. Dhanu has to go with his village people to other place. Can there be some arrangements during that time so that Dhanu continues his studies? What kind?

Ans.Yes, when Dhanu has to go with his village people to other places there he can go to any nearby school. If there are many such children, then small classes can be conducted under the trees.


12. Do you know of any jobs/work for which people have to stay away from their families for many months? Look for examples from this book and write.

Ans.There can be many other jobs/work for which people have to stay away from their families for many months, such as-

(i) People who work in defence services.

(ii) Students who study in boarding school.

(iii) Some people are in service or engaged in business.

(iv) People who go on pilgrimage or for tourism.


13. What are the similarities and differences in the lives of different kinds of farmers?

Ans.There are many similarities and differences in the lives of different kinds of farmers. Some similarities are:

(i) Most of the farmers are fully dependent on the farms to earn their living.

(ii) In most cases, all the family members are engaged in farming.

(iii) Most of them are dependent on rains for their farming.

(iv) Most of them have to borrow a lot of money in order to get good machines for their farms.

(v) Most of them are illiterate.

(vi) Most of them follow the same basic methods for farming, irrigation etc.

Differences:

(i) Some of them have their own lands and some are so poor that they have to work on other’s lands.

(ii) Some are working in rainy weather conditions but some are totally deprived of rains and have to survive in drought conditions.

(iii) They sow different varieties of seeds depending upon the climatic conditions at their places.

(iv) Some follow the old traditional methods of seed growing, irrigation etc. and some adopt new methods.

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

×
Studies Today