NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 21 Like father like daughter Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 21 Like father like daughter in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 21 Like father like daughter NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 21 Like father like daughter

1. Ashima sneezed just like her father. Do you have any such habit of trait which is similar to that of someone in your family? What is it? Whom is it similar to?

Ans.Yes, I laugh like my mother.


2. Does your face or anything else look similar to that with of someone else in your family? What is it?

Ans.Yes, some of my facial features and voice resembles with that of my family members. These are:

(i) My brown eyes – just like my mother.

(ii) My broad forehead – just like my paternal grandfather

(iii) My thick nose – just like my maternal grandmother.


3. Did someone tell you this or did you find it out yourself?

Ans.I was told about this by my mother and grandmother.


4. How do you feel when people compare you with someone else in your family? Why do you feel so?

Ans.When people compare me with my mother I feel very good because my brother is very beautiful and I feel very good to listen that I am like her.


5. Who laughs the loudest in your family? Laugh like the person.

Ans.My paternal grandmother laughs the loudest in my family.


6. Make a list of all the family members from Nilima’s nani to little Samir. How are they all related to Nilima? Write.

Ans.List of the names of all the family members from Nilima’s nani to little Samir and their relationship with Nilima is given below:

Nani – Nilima’s nani (Mother’s mother)

Eldest Nani – Nilima’s so called nani – Nani’s sister

Elder son of Nani k- Niliima’s mama (Mother’s brother)

Kiran – Nilima’s mama (Mama’s daughter)

Samir – Nilima’s nephew (Son of her sister)


7. In your family are there any such examples of uncle-nephews or brother sister, where there is a big difference in the age? Find out from your elders.

Ans.Yes, I do have many uncle-nephews, brothers, sisters in my family where there is a big difference in the age.


8. Have you seen a very young child in your family? Whom does the child’s eyes, nose, hair or fingers look like in the family? Write their names.

Ans.Yes, I have seen the young child of my uncle, some of his special characteristics and the names of the people with whom this resemble are given below:

(i) Eyes – just like his father

(ii) Nose – just like his Mama

(iii) Hair – just like his bua

(iv) Fingers – just like his Mausi


9. Nilima’s hair is like her nani’s – thick and curly. Nilima’s mother has straight, brown and limp hair? What type of hair do you have black or brown, oily or dry?

Ans.My hairs are brown and oily.


10. What is the colour of your hair? Measure and write the length of your hair.

Ans.The colour of my hair is brown. My hair are 60 cms long.


11. Is your hair like that of anyone else in your family? If yes, then name the person.

Ans.Yes, my hair resemble with those of my mother.


12. Measure the hair of other members of your family.

Ans.The length of the hair of the other member of your family are:

Father – 4 cm

Mother – 65 cm

Sister – 50 cm

Brother – 6 cm


13. Who has the longest hair in your family?

Ans.My mother has the longest hair in my family.


14. How many people do you know whose hair is longer than a meter? Does having long hair run in their family?

Ans.I know about two people whose hair are longe than a meter, my friend Rita and her sister Sita. Yes, having long hair runs in their family.


15. Do you know how to measure your height? Measure yourself from head to toe and write how tall you are?

Ans.Yes, I know how to measure my height. It is measured by using a meter scale or an inch tape. My height is about 110 cm.

16. How tall do you think will be when you grow up? Is anyone else in your family of the same height?

Ans.I think when I will grow up, my height will be around 155 cm. My mother is almost of the same height.


17. Measure the height of your family members and write it down.

Ans.The height of my family members is given below:

Father – 165 cm, Mother – 153 cm, Brother – 140 cm


18. What is similar between Saroja and Suvasini? What is different?

Ans.Since Saroja and Suvasini are twin sisters, therefore, their facial features eyes, height etc. are common i.e. they resemble to each places, as a result the other qualities which they adopted later on different. Saroja know two languages Tamil and Marathi and as well, she is good in singing but Suvasini lacks these qualities. Suvasini know about Saroja does not. These two looks so alike but are so different.


19. Do you know any twins? What is similar in them? How are they different?

Ans.Yes, there are two twins in my neighbourhood, one of them is a boy and the other is a girl. So, they look from a different.


20. Have you read or heard anything about polio? Where?

Ans.Yes, I have read and heard about polio in newspapers TV and radio.


21. Have you read or heard any news about pulse polio? What?

Ans.Yes, I have read and heard about the pulse polio in TV, radio, newspaper, hoardings on roadside. The government has been running a free pulse polio programme under which all the children below five years are vaccinated against polio free of cost on specific dates as decided by the Health Ministry. Besides, the vaccination is available free of cost in most of the dispensaries and hospitals.


22. Do you know of anyone who has polio?

Ans.Yes, there is a boy in our class who is suffering from polio. One of his legs is not functioning properly and he uses a stick to walk.


23. Are there people in your hose who talk loudly? Is it their habit or they cannot hear very well also?

Ans.Yes, my Nanaji talks very loudly. Actually he cannot hear properly as well.


24. Are there times when you do not talk loudly in from of some people? When? With whom? Why? When can you speak loudly?

Ans.Yes, I do not talk with my grandmother and father. This is because I have a great respect for them and also because I am a little scared of them. I can speak loudly with my friends.


25. Some people use a machine in their ear to help them hear better. Some use a stick or spectacles to help them in other ways. Do you know someone who does so?

Ans.Yes, my nanaji uses a machine in his ear to help him near better. My dadaji use spectacles and a stick to walk.


26. Talk to people who cannot hear very well. Find out if they had this problem from birth. When did they start to have a problem with hearing? What difficulties do they face?

Ans.Yes, my grandfather cannot hear very well. He was not like this since birth. But, at the age of 30 he got some serious ear infection due to which he developed hearing a problem. Due to this he has to face many difficulties.

(i) He finds it difficult to cross a road as he cannot hear the traffic horns properly.

(ii) He finds it difficult to communicate with people.

(iii) He finds it difficult to listen to radio/TV.


27. What do you think – What all is a part of you that you got from your mother’s side?

Ans.I have got the following features from my mother’s side:

(i) My brown eyes – just like my mother

(ii) My seft voice – just like my mausi

(iii) My thick nose – just like my nani

(iv) My broad forehead – just like my mama

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

×
Studies Today