NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 2 A snake Charmers story

1. Have you ever seen anyone playing a been? Where?

Ans. Yes, I have seen snake-charmers playing a been. Sometimes they come to our colony.


2. Have you ever seen a snake? Where?

Ans. Yes, I have seen snakes. The snake charmers who come to our colony carry many types of snakes.


3. Were you scared by it? Why?

Ans. Yes, I was scared because I have heard that some snakes are poisonous.


4. Do you think all snakes are poisonous?

Ans. No, I don’t think so.


5. In chapter 1 you read that snakes do not have external ears. Can the snake hear the been or does it dance when the been moves? What do you think?

Ans. Snakes cannot hear the been. They dance when the been moves.

6. Have you ever seen animals being used for entertainment of people? When and where did you see this?

Ans. Yes, In circus, parks, roadside and sometimes in our colony, I have seen many animals being used for entertainment of people.


7. Which animal show did you see?

Ans. I saw the show of monkeys, snakes, elephants, lion, tiger, panther, beer etc.


8. How did people behave with the animals in the show?

Ans. The behaviour of people towards the animals was warm.


9. Was anyone teasing the animal? How?

Ans. No, nobody was teasing the animal.


10. What kind of questions came to your mind after seeing that animal show?

Ans. Many questions came to my mind after seeing that show such as:

(i) Is it fair to use animals for the entertainment of people?

(ii) How are the animals caught from the forests and trained?

(iii) Whether they are handled with care?

(iv) Would it not be better if they are set free in the forest?


11. Imagine that you are an animal in a cage. Think how you would fee. Complete the sentences.

Ans. I am afraid when my trainer beats me if I do any mistake.

I Wish I could roam freely in the forest.

I am sad when I remember my family.

If I had a chance I would run free into the forest.

I do not like it at all when people tease me.


12. Like snake charmer, which other people depend on animals for their livelihood?

Ans. Besides snake-charmers, many people like milkman, poultry farmers, tonga-wala, farmer, washerman etc. depend on animals for their livelihood.


13. Talk to some people in your neighbourhood who keep one or more animals for their livelihood for example, a horse for a tonga, hence for eggs etc.

· Name is the animal they keep?

· How many animals are there?

· Is there a separate place for the animals?

· Who looks after them?

· What do the animals eat?

· Do the animals ever fall ill? What does the keeper do then?

· Make some more questions and discuss.

· Make a report on your project and read it our in class.

Ans. There is a milkman who lives near my house. He has kept five cows. There is a separate construction for these cows. The calves are kept at some distance away from the cows. Milkman and his wife look after them. The cows eat fodder, grasses, etc. Sometimes when any cow falls ill, it is treated by a veterinary doctor. These cows give plenty of milk. By selling this milk, the milkman earns his livelihood.


14. The government has made a law that no one can catch and keep snakes. What do you think about this law? Give reasons for your answer and write in your own words.

Ans. I think this law is in the interest of animals. I have seen many animals being used for entertainment and as means for earning livelihood, such as in circus, with snake charmers, etc. Of course they take care of these animals because they earn their livelihood from them, but I think the animals would be happy only if they are allowed to live freely in their natural habitat. Nobody wants slavery.

Further, if any animals does any mistake during the training or the show, the trainer torture it, which is really pathetic.

Apart from these, many hunters and poachers kill animals for their skins, tusks, horns etc. After making the law, such activities are checked so I think it is a good move.

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

×
Studies Today