NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 12 What if it Finishes files Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 12 What if it Finishes files in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 12 What if it Finishes files NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 12 What if it Finishes files

1. What are the different kinds of vehicles that you can see?

Ans. I can see vehicles like cars, buses, autorickshaws, motorcycles, cycle etc.


2. What do you think they need as fuel?

Ans. Cars, buses and motorcycles need petrol, diesel or CNG while cycles do not need any such fuels.


3. Do you ride a bicycle? If yes, where all do you go on it?

Ans. Yes, I ride a bicycle, I go to my school, playground, market and to meet my friends using it.


4. How do they come to school?

Ans. I come to school by school bus or by my cycle.


5. How do your family members go to work from home?

Ans. My father uses car, my mother go by metro rail while my uncle go by motorcycle.


6. What problems can we have from smoke coming out of vehicles?

Ans. We can have problems like coughing, nausea, headache and diseases related to lungs can have from smoke coming out of vehicles.


7. Which states of India have oil-fields?

Ans. In India oil fields are in Assam, Gujarat and the coastal areas of Maharasthra and Andhra Pradesh.


8. Besides oil, what else is found deep inside the earth?

Ans. Besides oil, minerals like iron, copper, bauxite, gold etc. deep are found inside the earth.


9. What all can vehicle run on?

Ans. Vehicles can run on petrol, diesel, CNG, LPG, battery and solar energy.


10. What kind of problems will we face, if the number of vehicles keep on increasing? For example, more traffic on the road. Talk to you elders and write about it.

Ans. If the number of vehicles keep on increasing on the road then besides heavy traffic, problems like air pollution, noise pollution, accident etc. can arise.


11. Manju said, “why doesn’t everyone use a bus?” What do you think, why don’t people travel by buses?

Ans. I think poor people prefer bicycle than to spend daily on buses while the rich ones use cars for convenience and also maintain their status.


12. Suggest some ways to deal with the problems arising out of the growing number of vehicles.

Ans. To control the growing number of vehicles people should prefer public transport system like buses, trains, metro train etc. This problem can also be effectively dealt with by making car pool i.e. sharing one’s car with their colleagues, other people etc.


13. What is the price of petrol and diesel in your area?

Ans. In our area the price of petrol is 48 rupees/litre while that of diesel is 34 rupees/litres.


14. Why are the prices of petrol and diesel going up?

Ans. The prices of petrol and diesel are going up because its production is limited while consumption is increasing day by day.


15. In one month how much petrol and diesel is used in your home? What is it used for?

Ans. In our home about 100 litres of petrol and 10 litres of diesel are used on conveyance and generator.


16. What for oil is used?

Ans. Oil is used as fuel for vehicles, for cooking food, lighting, dry, cleaning, to run machines and making plastic and paints.


17. Where is diesel used? Find out.

Ans. Diesel is used to rum cars, buses, trucks, tractors, trains and generators. Besides, it is also used to run machines in factories.


18. What would happen if you don’t get petrol or diesel for a week in your village or town?

Ans. If we don’t get petrol or diesel for a week in our area, life will come to a standstill as the crisis would badly affect the transport system. Machine used in factories and agriculture works will also become non-functional. We will not be able to get electricity from generators either. In other words, life will be messed up.


19. Suggest some ways to save oil.

Ans. Following measures could be taken to save oil:

(i) In place of using personal vehicles, we should use public transport system like buses, trains or metro trains etc.

(ii) We should prefer walking on foot or using bicycle.

(iii) We should keep our vehicles switched off on red lights.

(iv) We should utilize solar energy for different purposes.


20. Have you ever collected dry wool or made cow dung cakes? How are they made?

Ans. Yes, once I have collected dry wood and also made cow dung cakes. To make cow dung cakes, balls of cow dung are made and then these are flattened to make round and flat surfaces. After that these are dried up in the sun.


21. Do you know anyone who collects drywood or leaves to be used for lighting?

Ans. Yes, I know a few people living in my village who collects dry wood or leaves for fuel.


22. Who cooks food in your family? What about other families in your area?

Ans. My mother cooks food in my family. In other families in my area the ladies or servants cook food.


23. If they cook food using wood or upla, what difficulties do they face due to smoke?

Ans. The people who cook food using wood or upla may suffer from problems like coughing, nausea, headache, and lung diseases.


24. Can Durga use anything else instead of wood. Why not?

Ans. Since Durga is poor, she is unable to use anything else instead of wood.


25. Change in fuel use over thirty years

In year 1976, out of 100 how may houses used upla and wood?

Ans. In 84 houses.


26. Which was fuel used the least in 1976?

Ans. Electricity. In 1976, LPG and Kerosene were used in 10 houses and in 1996 this increased to 18. This means that in twenty years their use increased by 80%.


27. Out of 100 how many houses were using electricity in 1996?

Ans. In 75 houses.


28. Which fuel was used the least in 1996? In 1976, it was used in what percent of houses?

Ans. Coal was used the least in 1996. In 1976 was used in 5% of houses.


29. When they were young what was then used to cook food at home?

Ans. When they were young, coal, wood, upla were used to cook food at home.


30. In the past 10 years use of which cooking fuel has increased in your area? Use of which fuel has decreased?

Ans. In the past 10 years use of electricity and LPG has increased while use of wood, upla, coal, etc. has decreased.


31. Guess the use of which fuel increase and which would decrease in the next 10 years?

Ans. I guess in the next 10 years, use of electricity and LPG would increase while that of wood, coal and upla will decrease.


32. Imagine that a company has given you a chance to design a new vehicle like a mini bus. What kind of vehicle would you design? Write about it. Draw a picture and colour it.

Ans. I will design a bus which is environment friendly, highly fuel efficient and especially designed keeping in view the need of handicapped, children and elder people.

33. While making designs, what did you plan to take care of:

Ans. Old people: Low floor, special arrangement of seats near the doors.

Children: Low floor, closed door

Those who cannot see? Low floor, closed door and special arrangement of seats near the doors.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

×
Studies Today