NCERT Solutions Class 5 English Poem 8 Nobodys Friend

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 8 Nobodys Friend

1. What are the things the girl does not want to share?

Ans. The girl does not want to share her book, sweets and doll.


2. Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Ans. No, the boy did not share his toffee and tricycle with other.


3. Why are the two children nobody’s friends?

Ans. The two children are nobody’s friends because they do not share their wings with anybody.


4. What does the child in the last stanza want to share?

Ans. The child in the last stanza wants to share his cake, games, ball, apple and books with others.


5. Do you like to share your favourite food or toys with others? Why?

Ans. Yes, I like to share my favourite food and toys with others if they are my friends.


6. Who is your best friend? Can you describe him/her?

Ans. Manoj is my best friend. He is a good boy. He likes to share everything with me. We eat and play together which was available that line.


7. Suppose you and your friends were very thirsty and there was only one glass of water. What would you do?

Ans. We shall drink half of a glass each.


8. If you had a bat, could you play cricket by yourself?

Ans. No, I cannot play cricket by myself. I must have some friends to play with.


9. Can you find more words ending with less?

Friendless, homeless, ___________

Ans. Careless, Superless, motherless, hopeless, wireless.


10. Can you write the opposite of

(i) lend b_____w.

(w) no body s _____y.

Ans. Borrow, somebody.


11. Several words mean no. The word never is one. It means at no time or not ever. Here are some other no words read them.

Nobody, no, nowhere, no one, none, nothing

Read the given sentences and underline the no word in each.

Ans. (i) Nobody is at home.

(ii) Ram has no book.

(iii) Can no one help him?

(iv) Was Gopal nowhere around?

(v) None of the two boys came.

(vi) There is nothing to do.

(vii) I have no coat.

(viii) Radha is never late.


12. Say Aloud.

Ans. (i) Nobody

(ii) Everyday

(iii) Somebody

(iv) Cycle

(v) Bicycle

(vi) Tricycle

(vii) Share

(viii) Care

(ix) Stare

(x) Hair

(xi) Pair

(xii) Stair

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

×
Studies Today