NCERT Solutions Class 5 English Poem 6 Class Discussion

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 6 Class Discussion

1. What activity was going on in the class?

Ans. Discussion was going on in the class.


2. Who was the quiet one in the class?

Ans. Jane was the quiet one in the class.


3. Why was she quiet?

(i) She was afraid to air her opinions.

(ii) She hated the noise.

(iii) She didn’t like the activity.

(iv) She was quiet by nature.

Ans. She was quiet by nature.


4. How do you interact in class during discussions? Do you participate or remain quiet?

Ans. I speak less but listen to others more.


5. Choose two friends in your class who are very different from each other. Use the clues in the box to describe their nature. You may also add your own words to describe them.

Naughty, lively, sharing, careless, studious, quiet, friendly, helpful, regular, cheerful

Ans. Munny and Sonu are my classmates. They both are different by nature. Sonu is lively and naughty. He is helpful and very friendly. Munny is a quiet boy. He is very studious. He is very regular in his studies. But Sonu is not as Cheerful as Munny. Everybody likes Sonu.


6. Find one story of bravery about a child. You can search for the story by talking to older people or watching a TV programme or from a film. Write down the story. Also mention its source. Narrate the story to the class. Which story did you like the best? Write down your reasons.

Ans. I have read the following story of a brave boy. Karim was a shepherd boy. He used to graze his sheep and goats outside his village near the railway track. One day he found a few persons damaging the railway track. He hide himself and watched them. When those men had gone, he came to the track. A train expected to come in about half an hour. He knew that there would be a serious accident. He wanted to hit upon their plan. He went about half a kilometer up the track. He stood at the edge of the track. When the train become visible he began to wave his Red bag. The driver applies brakes. The train stopped. He saved the train and its passengers. He also told police about the men who had damaged the track. They were terrorists. They were arrest. Karim was rewarded. He was given free school education. I like the story because Karim saved hundreds of lives by his presence of mind.

 

7. Read Sheela’s notice. Discuss the questions that follows:

(a) Who was to meet?

Ans. The Drama Committee was to meet.

(b) When were they to meet?

Ans. They were to meet on Monday at 2’o clock.

(c) Where were they to meet?

Ans. They were meet in the classroom.

(d) What were they to do?

Ans. They were to plan a play for their Annual Day.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

×
Studies Today