NCERT Solutions Class 5 English Poem 4 Crying

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 4 Crying

1. According to the poet, should you cry a little or should you cry a lot?

Ans. According to the poet, we should cry a lot.


2. What can you do after crying a lot.

Ans. We can go park with our friends.


3. Read the first two lines of the poem. What is the mood.

Happy? Sad? Angry? Jealous? Upset?

Ans. Sad?


4. In the first few lines the mood of the poet has changed. What is it now?

Very happy, angry, cheerful, sad, jealous

Ans. Very happy.


5. Are these sentences right or wrong?

(a) The poet says you must not cry much.

Ans. Wrong.

(b) The poet says that you should cry till your pillow is soaked.

Ans. Right.

(c) The poet says that after crying you should open the window and laugh so that people will see that you are happy.

Ans. Right.

(d) The poet says that you should open the window and show people that you are crying.

Ans. Wrong.


6. Where do you cry? What are the things that make you cry?

Ans. I cry a lonely place. I cry when I am hurt.


7. Can you cry when you are happy?

Ans. Yes, sometimes I can cry when I am very happy.


8. Which are the things that make you happy? In what ways do you show your happiness?

Ans. I feel happy when I get what I desire at such situation. I laugh and get excited about my happiness.


9. Fill in the blanks with the exact feeling word.

(a) The tourists were ____ to see the beautiful Taj Mahal. (amazed, shocked, worried)

Ans. Amazed.

(b) The lights went out suddenly. I was alone and ____. (worried, shocked, worried)

Ans. Frightened.

(c) He has been ill for a long time and his parent were ____. (unhappy, worried, angry).

Ans. Worried.

(d) The shopkeeper was ____ when he saw his safe wide open with all his safe wide open with all his money missing. (unhappy, shocked, angry).

Ans. Shocked.


10. Narrate an incident when you have experienced happiness, excitement, surprise. You can use the following clues.

With whom… When did it happen…

Why… Where…

Ans. Last year I went to Zoo with my parents. There was very exciting situation when I was in the rope way. At that time, I was very happy and frightened. I enjoyed it very much. I cannot forget this incident.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE schools to participate in National Assessment

CBSE schools to participate in National Assessment for Scientific Temperament and Aptitude According to the latest reports, CBSE has asked all its affiliated schools to encourage and motivate the students to participate in a national assessment programme which is...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

×
Studies Today