NCERT Solutions Class 5 English Poem 2 Teamwork

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 2 Teamwork

1. Do you like to work and play with others?

Ans. I like to work and play with other.


2. If nobody passes the ball in a basketball game, then you can’t.

Ans. Shoot.


3. In a relay race, if no one passes the baton, then

Ans. A relay race cannot go on.


4. Name the team members needed for the following.

(a) To play cricket we need

Ans. Batsmen, bowlers, fielders, coaches.

(b) To make a film we need

Ans. Directors, actors, viewers.

(c) To run a good school we need

Ans. Principal, teachers, peon, students.

(d) To run a restaurant we need

Ans. Manager, cooks, waiters, customers, dinners.


5. Complete the sets of rhyming words.

Ans.

Words from the poem

Words from the words

team

Beam

plus

Bus

done

Gun

hoop

Loop

shoot

Root

goal

Soul

joy

toy


6. Now form questions for the answers given in the speech bubbles.

(a) Why was the shoe lost?

Ans. The shoe was lost because of the nail.

(b) Why was the battle lost?

Ans. The battle was lost because there was no rider.

(c) Why was the kingdom lost?

Ans. The kingdom was lost because the battle could not be fought.


7. Now make three more questions and answers from the poem, Teamwork.

(a) Why was the rider lost?

Ans. The rider was lost for want of a horse.

(b) Why was the horse lost?

Ans. The horse was lost because of the shoe.

(c) Why was all lost?

Ans. All was lost for the want of a horse shoe nail.


8. Look at the picture and answer the questions in the sentence, using the word clues given in the box.

 NCERT Solutions

(a) Who is laying the bricks?

Ans. A mason is laying the bricks.

(b) Who is holding the ladder?

Ans. A labourer is holding the ladder.

(c) Who is the man on the ladder?

Ans. An electrician is on the ladder.

(d) Who is making the door?

Ans. A carpenter is making the door.

(e) Who is painting the walls?

Ans. A painter is painting the walls.

 

9. Now make up a story about the picture. Give names to the people. Write the story showing the importance of teamwork.

Ans. My Grandmother was going to build a house. I wondered how the house would be made. My grandmother told me that it was teamwork. He asked a contractor, Mukesh, to build the house. Mukesh had a team of workers. His mason Lal Chand and a few labourers started to build walls. And plumber Mannu laid water pipes. Bhatia, electrician, did all the electric work. Ram Swaroop the carpenter, Ram Lochan fitted the door and window the painter did a wonderful work. I was surprised how with the teamwork the contractor finished all the work in short time.


10. In group of five, discuss what you enjoy doing alone and what you like doing in a group.

Ans.

Thing I like doing alone

Things I like doing in a group

Reading a book

Playing games

Doing homework

Going for a picnic

Writing a poem

Going for a swim


11. In your family, what activities are done individually and as a group?

Ans. My mother decides what dishes to cook.

My father decides where to invest his money.

I decide what to study.

We decide where we shall go for a holiday.


12. In the puzzle find the words given in the column. Notice that these words are formed by joining the words. One is done for you. Find some more such words.

Ans.

 NCERT Solutions

13. Let’s write a poem.

Ans. I have a kite but need a friend to fly it with.

I know a song but need someone to hear it,

I have a ball but need someone to catch it,

I know a joke but need someone to share it with.

I have a telephone but need someone to talk to.

I have a dream but need someone to joy it.

I have lost my way so need someone to.


14. Write the contractions for the following phrases.

Ans. (i) has not hasn’t

(ii) are not aren’t

(iii) have not haven’t

(iv) do not don’t


15. Write the full forms for the following.

Ans. (i) weren’t were not

(ii) wasn’t was not

(iii) she’ll she will

(iv) who’s who is

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

×
Studies Today