NCERT Solutions Class 5 English Poem 10 Malu Bhalu

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 10 Malu Bhalu

1. Where did the polar bear live with her family.

Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair.


2. What did Malu learn to do from her parents?

Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her parents knew.


3. Where did the Malu want to travel?

Ans. Malu wanted to travel beyond the blue sky.


4. What was it that Malu’s parents wanted her to learn?

Ans. Malu’s parents wanted her to learn how to swim.


5. Was Malu scared to swim? Did she learn easily?

Ans. Yes, Malu was scared to swim. But soon her fear was gone. She learned to swim easily.


6. Read the last two stanzas of the poem. Whom does ‘she’ stand for in both?

Ans. In the first stanza ‘she’ stands for Malu. In the second stanza ‘she’ stands for Malu’s mother.


7. Now write a detailed character sketch of Malu Bhalu.

Ans. Malu was a female bear. She was young. Her hair was white and bright. She was clever and learned to catch fish. She was adventurous. She was impatient to go far away from home. But she did how to swim. Her mother taught her how to swim. But she soon learned to swim naturally with her mother.


8. 
Read the following passage carefully. One day Meena plucks a mango and brings it home. Her grandmother gives the larger piece to Raju because he is a boy. Meena protests. After all, she brought the mango and she is the elder of the two. She insists she has a greater right over her share. Her father comes to her help and divides the mango equally. Now answer the questions.

(i) Who brought the mango home?

Ans. Meena brought the mango home.

(ii) Why did Meena’s grandmother give a larger piece to Raju?

Ans. Meena’s grandmother gave a larger piece to Raju because he was a boy.

(iii) Who do you think should have got the larger piece?

Ans. I think Meena should have get the larger piece.


9. Using the following clues write about yourself in the space below — name, place you live in, physical features, habits, likes and dislikes etc.

Ans. My name is Sunny. I am twelve years old. I live in Himachal village. I am 1.20 metres tall. I have fair skin, black hair and dark eyes. I have sharp nose and white sparkling teeth. I never speak loudly. I like reading story books. I don’t eat non-vegetarian.


10. What are the things your mother asks you to do?

Ans.

Things you like to do

Things you do not like to do

Looking after my baby brother

Telling lie

Playing Cricket

Cleaning clothes

Helping my grandparents

Make quarrel

Running errands

Getting up too early


11. Malu lived with Malu’s parents in the North Pole.

Malu had great fun with Malu’s seagull friends.

One day Malu’s father told Malu that the hunters had come to trap Malu Malu’s family. Malu knew how to hide very well. Malu shut Malu’s eyes and curled up like a ball of snow. The hunters searched for Malu and Malu’s family everywhere but in vain.

We can avoid repeating the names by using certain other words in their place. Study the table below.

 

Singular

Plural

person speaking

I, me

we, us

person spoken to

you

you

other persons

he, him she, her

they, them

places, things

it,

 

Now rewrite the above paragraph using words from the above table.

Ans. Malu lived with her parents in the North Pole. She had great fun with her sea gull friends. One day, her father told her that hunters had come to trap her and her family. She know how to hid very well. She shut her eyes can curled up like a ball of snow. The hunters searched for her and her family everywhere but in vain.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

Requirements for admissions in CBSE affiliated Schools

CBSE gives an advanced form of education. They try to indulge students in interactions and teach application based subjects along with some others. Due to this preponderance of parents, they tend to admit their children in CBSE affiliated schools. General conditions...

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

×
Studies Today