NCERT Solutions Class 5 English Poem 1 Ice Cream Man

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Poem 1 Ice Cream Man

1. In which season is ice-cream popular?

Ans. Ice-cream is popular in summer season.


2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?

Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.


3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.

Ans. The Ice-cream Man has vanilla, chocolate and strawberry flavours of ice-cream in his cart.


4. What are the two things that the Ice-Cream man is selling?

Ans. The Ice-cream Man is selling ice-cream cart is compared to a flower bed.


5. Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.

Ans. In winter season, we can eat hot sandwiches and sip hot tea or coffee. We can also sit around a fire and eat popcorn, rewaris and peanuts.


6. List as many summer activities as you can.

Ans. Swimming, tracking going for picnic in the evening, drawing sketches/painting, reading story books, playing video games and cricket.


7. Now group these activities into indoor and outdoor activities.

Ans. Indoor activities: Playing indoor games, drawing/painting, reading story books.

Outdoor activities: Swimming, tracking, playing cricket, going for picnic.

8. What are some of the different sounds you hear when the Ice-cream man comes?

Ans. I hear sound of ringing a bell.

I hear Ice-cream man’s cries loudly.

I hear the joyful shouting of the children.


9. Find out and write a report.

Here is a report on Uncle Lal’s farm

Father took me to visit Uncle Lal’s diary farm. I saw all of Uncle Lal’s cows. He has fifty cows. They eat grass in the big green farms. In the evening the farmers bring them to the barn to be milked. Uncle Lal sells his milk in the city. When writing a report, remember to do these things.

 NCERT Solutions

In groups of four, write a report on different brands of ice-cream available in your area.

You may use the following clues.

(i) Start with a short introduction which contains the topic.

(ii) Then list the ice-cream brands available in your area.

(iii) Next, say which are the common flavours of ice-cream in each of the brands.

(iv) Under each brand, find out which flavours are being sold the most. Also find out their prices.

(v) Finally, write which do you think is the most popular ice-cream.

Ans. Our group visited three ice-cream parlours in our area. Mother Dairy sells three flavours, namely Mango Duiet, Vanilla and Chocoa Bar. Kwality Walls offers Orange Bar, Twister and Choco Feat. Amul has Rashberry, Cocola Bar and Surprise Bar. Prices range from Rs. 15 to Rs. 25. We tasted all of them. In my opinion, mother dairy sold by vanilla is the most popular.


10. What do the following words describe in the poem?

Ans. Joyful sight,

Little, cart,

Round, umbrella


11. Can you make these sounds?

Ans. Yes.


12. What are the describing words used in the poem for the following?

(a) _______ mounds

(b) _______ flavour

(c) ______ cluster

Ans. (a) Cooling, brown and white wounds.

(b) Vanilla, chocolate, strawberry flavour.

(c) Thick cluster


13. Draw and colour your dream ice-cream. Describe it using interesting words – the colours, the flavours, the size, how it looks, tastes, feels etc.

Ans. Here is the ice-cream of my dreams. It is a huge bar and looks like a rocket. It has layers of colours, white and chocolate. It is creamy with generous sprinkling of nuts. It has exotic taste, a mixture of several flavours in one.

 NCERT Solutions


14. Have you ever eaten kulfi, the ice-cream from North India? The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence

Ans. Correct order is as following:

(i) The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.

(ii) He scoops out the kulfi on a plate.

(iii) He arranges some falooda around it.

(iv) Then he pours some sweet syrup over it and serves it.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

×
Studies Today