NCERT Solutions Class 5 English Chapter 8 The Little Bully

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 8 The Little Bully

1. Why did all the children hate Hari?

(i) Because he would not talk to anyone.

(ii) Because he always pinched them.

(iii) Because he loved stealing their food.

Ans. (ii) Because he always pinched them.


2. “Nobody took Hari’s hand. Nobody went near him. Nobody played with him.” This shows that Hari had

(i) many friends

(ii) few friends

(iii) no friends

Ans. (iii) no friends.


3. Which of the following actions would make a friendly person? Write them down.

· Respecting other people.

· Eating a small child’s tiffin.

· Calling people rude names.

· Pushing a smaller boy and making him cry

· Being helpful to everyone.

· Helping your classmates in school.

· Mocking at friends and hurting their feelings.

· Protecting a weaker person.

Actions which would make a friendly person

Ans. (i) Respecting other people.

(ii) Being helpful to everyone.

(iii) Helping your classmates in school.

(iv) Protecting a weaker person.


4. From the story, find out words which are opposites or are closest to being the opposites of the words given below. Then write down the opposites in the grid.

Down

1. smile

2. happy

4. strong

Across

3. quiet

5. punish

Ans.

 NCERT Solutions


5. Hari was pinched till he was black and blue. ‘Black and blue’ means.

(i) Hari fell down in pain.

(ii) There were bruises on his body.

(iii) Hari painted himself in colours.

(iv) Hari had a black and blue shirt.

Ans. (ii) There were bruises on his body.


6. ‘I shan’t pitch anyone anymore.’ Shan’t means

(i) Shall (ii) should (iii) shall not (iv) will not

Ans. Shall not.


7. Give the full forms of

Won’t _______________

Weren’t ______________

Wouldn’t _______________

Couldn’t ______________

Ans. Will not, were not, would not, could not.


8. Add – ly to the following words:

Clear, merry, weary, double, dreary, bright, bad, fond

Ans.

Clear

Clearly

Merry

Merrily

Weary

Wearily

Double

Doubly

Dreary

Drearily

Bright

Brightly

Bad

Badly

Fond

Fondly


9. Now can you make sentences with these words?

Ans. Clearly: The old man’s eyes are weak. He cannot see things clearly.

Merrily: All the student rushed out Merrily, when the last ball rang.

Wearily: In the evening, the peasant walked home wearily.

Doubly: She is doubley blessed with a son and a promotion.

Drearily: Her sister was dressed on her birthday party.

Brightly: The diamond shines brightly in the dark.

Badly: He badly entertained the guest.

Fondly: The lady kissed her baby fondly.


10. How did the seaside creatures, the crab, the lobster etc. teach Hari a lesson? Write in a few lines.

Ans. The crab, the lobster, shrimps and prawns pinched Hari hard. They pinched till he was black and blue and cried in pain. Then he realized how pinching hurts. He decided never to pinch anybody in failure.

 

11. Fill in the blanks with appropriate articles.

(a) Hari was _____ unpopular boy.

Ans. An.

(b) The boys and girls went to _____ seaside for a picnic.

Ans. The.

(c) He saw ____ big crab coming towards him.

Ans. A.

(d) I found _____ empty bottles, floating in the water.

Ans. An.

(e) ____ sea creatures ate his food.

Ans. The.


12. Can you tell a difference between a turtle and a tortoise. Write a few lines.

Ans.

A turtle

A Tortoise

1. Huge creatures with a hard cover

1. It has four legs

2. It has flippers

2. Its lives in pond river and land

3. It lives in the sea

3. The tortoise is a smaller creature then turtle

4. The female turtle comes to store to lay

4. Female tortoise lays her eggs in ground


13. Describe what is happening in the picture. Use is/are and ing to make your sentences. Clues are given in the box.

NCERT Solutions 

(i) Mary ____ up the slide.

Ans. Climbing.

(ii) Hari ____ and boxing her.

Ans. is kicking.

(iii) Little Bittoo _____ a lollipop.

Ans. is licking.

(iv) Rita ____ down the slide.

Ans. is sliding.


14. Imagine what the children will do in the playground tomorrow. You can take some hints from the words given in the box.

Play, footwall, jump, race, badminton, run

Ans. (i) John will play kabaddi tomorrow.

(ii) Parul and Priyanka will play badminton tomorrow.

(iii) Sunny and Munny will run a race.

(iv) Team A and Team B will play a football match.

(v) Sonu and Kabir will jump.

(vi) Anwar will participate in a race competition tomorrow.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE schools to participate in National Assessment

CBSE schools to participate in National Assessment for Scientific Temperament and Aptitude According to the latest reports, CBSE has asked all its affiliated schools to encourage and motivate the students to participate in a national assessment programme which is...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

×
Studies Today