NCERT Solutions Class 5 English Chapter 10 Who will be Ningthou

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 10 Who will be Ningthou

1. Name the place in Manipur where the Ningthou and Leima ruled.

Ans. Ningthou and Leima ruled in the land of Kangleipak in Manipur.


2. Why did the people of Kangleipak love their king and queen.

Ans. The people of Kangleipak loved their king and queen because they loved the people and always thought of making them happy.


3. Why did Ningthou want to choose a future king?

Ans. Ningthou wanted to choose a future king because the king was growing old.


4. How did the king want to select their future king?

Ans. The king did not want to follow the old custom. He wanted to choose the future king by holding a contest. He wanted to see who was worthy of being the future king.


5. What kind of child was Sanatombi?

Ans. Sanatombi was soft and beautiful from inside. She could feel the pain of others, like animals, trees, birds and people.


6. Have you ever seen an animal or a bird in pain? What did you do?

Ans. Once a little parrot fell in the yard of my house. I saw someone had tied its legs with a string. It had escaped but could not sit or fly any more. I picked it up. I cut the string with a razor very carefully. Then I released it. It flew away immediately.


7. Where is Manipur on the map of India?

Ans. Manipur is in the north-eastern part of India on the border of Myanmar.


8. What language do the people of Manipur speak?

Ans. Manipuri.


9. Who do you think should have been made the future king?

(i) Sanajaoba, the one who jumped through the tree.

(ii) Sanayaima, the one who jumped over the tree.

(iii) Sanatomba, the one who uprooted the tree.

Why do you think so?

Ans. I think so because he was brave. He completed and won the contest.


10. Who was made the future queen and why?

Ans. Sanatombi was made the future queen because she could feel the pain of not only human out of birds, animals and trees also.


11. Write the meanings of the following in English.

(i) Tunggi Ningthou

Ans. Future king.

(ii) Thouro! Thouro!

Ans. Bravo! Bravo!

(iii) Phajei! Phajei!

Ans. Wonderful! Wonderful!

(iv) Shagol thauba nupa!

Ans. Such fine horse men.


12. Read the lesson carefully and put a circle around all the action words with -ed at the end. Then write them in one column and their present form in another.

Ans.

Admitted

Admit

Replied

Reply

Lived

Live

Loved

Love

Changed

Change

Finished

Finish

Remained

Remain

Proved

Prove

Pierced

Pierce

Called

Call

Walked

Walk

Turned

Turn

Shouted

Shout

Landed

Land

Carried

Carry

Flapped

Flap


13. Make a list of the action words from this story.

Ans.

-ed action words

Irregular action words

Live

Lived

Meet

Met

Reply

Replied

Leap

Leapt

Come

Came

Come

Came

Order

Ordered

Think

Thought

Obey

Obeyed

Run

Ran

Move

Moved

Do

Did

Ask

Asked

Take

Took

Instruct

Instructed

 

 

 

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

×
Studies Today