NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 7 Jugs And Mugs

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 7 Jugs And Mugs

1. The giraffe is drinking __ litres.

Ans. The giraffe is drinking 25 litres.


2. The cow is drinking __ litres.

Ans. The cow is drinking 15 litres.


3. Do you like kheer? What do you call at it home?

Ans. Yes, I like kheer. At home we call it kheer.


4. How much kheer can you have?

Ans. I can have 250 ml.


5. Can you drink 1 litre water at one time?

Ans. I cannot drink 1 litre water at one time.


6. Have you seen a one lite water bottle?

Ans. Yes, I have seen a one litre water bottle.


7. How much water does the small bottle hold?

Ans. Small bottle holds  (1000/2)ml = 500 ml = 500 ml of water.


8. Then how much water does Leela’s bottle hold?

Ans. Leela’s bottle will hold = (1000/5)ml = 200 ml of water.


9. Ramu got an empty 250 ml coconut oil bottle. Look at the picture and discuss what he did to make his measuring bottle.

Ans. To make a measuring bottle: Take two empty bottles – one of large size and another of 250 ml. Fill the 250 ml bottle with water and pour the entire water into the large bottle and mark the level of 250 ml. Repeat the process again and now mark the level as 500 ml. On next repetition, the level should be marked as 750 ml. Again repeat the process and mark the level as 1 litre. Thus, we got a measuring bottle clearly marked 250 ml, 500 ml, 750 ml and 1 litre.


10. Find you own way to make a bottle which can measure 200 ml, 400 ml, 600 ml, 800 ml and 1 litre. Discuss with your friends and teacher how you made this.

Ans. To make a measuring bottle: Take two empty bottle – one of a large size and another of 200 ml. Fill the 200 ml bottle with water and pour the entire water into the large bottle and mark the level as 200 ml. Repeat the process again and now mark the level as 400 ml. Follow the same process and mark the levels as 600 ml, 800 ml and 1 litre respectively. Thus, I have obtained my measuring bottle.


11. Look at the buckets, mugs, glasses and other things in you house. Guess how much water each can hold. Check if your guess is right by using your measuring bottle.

Ans.

 GuessMy Measure
Mug 1300 ml250 ml
Mug 2500 ml500 ml
Glass 1450 ml500 ml
Glass 2470 ml500 ml
Pot 11 litre1 litre
Pot 2750 ml750 ml


12. Neetu has to take 3 injections in a day for 5 days. How much medicine will she need in one day? How much medicine in all for 5 days?

Ans. One injection is 5 ml.

Number of injections needed in a day = 3

Medicine injected in one day = 3 x 5 ml = 15 ml

Medicine injected in 5 days = 5 x 15 ml = 75 ml


13. How much do we use at one time?

Eye drops: We use less than 1 ml at a time

Ans. Cough Syrup: We use about 5 ml at a time.

Amla hair oil: We use about 10 ml at a time.

Shampoo: We use about 7 ml at a time.


14. List things we use more than one litre at a time.

Ans. (i) Water for watering the plants.

(ii) Water for cleaning clothes.

(iii) Water for washing a car.

(iv) Water for flashing toilet.


15.  Amina’s water bottle holds one litre of water. She drank 250 ml of water and her friend Govind drank 150 ml. How much water is left in her bottle?

Ans. Total water in Amina’s bottle = 1 litre = 1000 ml

Water consumed by Amina = 250 ml

Water consumed by Govind = 150 ml

Total water consumed = 250 ml + 150 ml = 400 ml

Water left in Amina’s bottle = 1000 ml – 400 ml = 600 ml


16. Yousuf runs a tea shop. For making a glass of tea he uses 20 ml of milk. Yesterday he made 100 glasses of tea. How much milk did he use?

Ans. Milk used for making one glass of tea = 20 ml

Milk used for making 100 glasses = 100  20 ml = 2000 ml


17. Radha’s grandma was ill. The doctor gave her a bottle with 200 ml. of medicine. She has to take the medicine every morning for 10 days. How many millimetres of medicine does she have to take every morning?

Ans. Medicine contained in the bottle = 200 ml

Since the medicine is to be taken for 10 days.

Therefore, the medicine to be taken per day =200ml/10  =20 ml.


18. Total water used by them.

Ans. 30 L + 40 L + 20 L + 75 L = 165 Lites.


19. How many litres of water does your family use in a day? Guess and fill this table.

Ans.

ActivityWater used

(in buckets)

Water used

(in litres)

Cooking and drinking345 L
Washing clothes575 L
Cleaning pots, pans345 L
Bathing690 L

Total water used = 45 L + 75 L + 45 L + 90 L = 255 L


20. Drops and Drops make an Ocean

(a) Is there any tap in your school or your home which is leaking?

Ans. (a) Yes, there is a tap in my school which is leaking.

(b) How much water do you think we waste through a leaking tap?

Ans. (b) About 12 litres of water is wasted through a leaking tap in a day.

(c) Place your litre jar below the leaking tap so as to catch all the drops in the bottle. After one hour check how much water is in the bottle. Find out how much water is wasted in a day?

In a weak? In a month? In a year?

Ans. On measuring the quantity of water leaked after one hour.

I found it as half litre.

Then water wasted in one day = (24 x 1/2 ) = 12 litres

In a week, wastage of water is = 12 x 7 = 84 L

In a month, wastage of water is = 12 x 30= 360 L

In a year, wastage of water is = 12 x 365 = 4380 L


21. Chelannur village has a milk society. Geetha and Ammini went there to buy 4 litres of milk. But the man could not find the one litre measure. He had only a 3 litre and a 5 litre bottle with him. But he gave them exactly 4 litres of milk. Explain how he did this.

Ans. The man first measured 5 litres and then took out 3 litres such that (5 – 3) = 2 litres of milk was given to Geetha and Ammini. The same process was repeated to get another 2 litres of milk. In this way he was able to give them exactly 4 litres of milk.  

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

×
Studies Today