NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 4 Tick Tick Tick

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 4 Tick Tick Tick

Read the following passage and answer the questions that follow:

Chapter -4

TICK-TICK-TICK

1. There are friends read time from a clock. Who is right?

NCERT Solutions 

Ans.Pinki is right.


2. Show the following times in the clock.

(i)

 NCERT Solutions

Ans. (i)

 NCERT Solutions

(ii)

 NCERT Solutions

Ans. (ii)

 NCERT Solutions

(iii)

 NCERT Solutions

Ans. (iii)

 NCERT Solutions

(iv)

 NCERT Solutions

Ans.

 NCERT Solutions

(v)

 NCERT Solutions

Ans. (v)

 NCERT Solutions

(vi)

 NCERT Solutions

Ans.

 NCERT Solutions


3. Do you like sky watching? If yes, then this one should interest you:

(a) At what time does the sun rise at you place?

Ans. (a)The sun rises at 5: 30 in the morning.

(b) When does the sunset?

Ans. (b)The sun sets at 6:15 in the evening.

(c) Does the sun rise and set at the same times every day?

Ans. (c)The sun does not and set at the same time every day.


4. Find out:

How long will it take the minute hand to move from?

(a)

 NCERT Solutions

Ans. (a)Minute hand moves from 7 to 10. Therefore, it moves (10-7) 5 (3 5)15 divisions.

(b)

 NCERT Solutions

Ans. (b)Minute hand moves from 8 to 12. Therefore, it moves (12-8) 5=4 5=20 divisions.

(c)

NCERT Solutions 

Ans. (c)Minute hand moves from 1 to 3. Therefore, it moves (3-1) 5=2 5= 10 divisions.

(d)

 NCERT Solutions

Ans. (d)Minute hand moves from 2 to 9. Therefore, it moves (9-2) 5=7 5=35 divisons.


5. Draw where the hands will be

(a)20 minutes after 6’o Clock

Ans. (a)

 NCERT Solutions

(b) 30 minutes after 8’o Clock

Ans. (b)

 NCERT Solutions

(c) 10 minutes after 7’o Clock

Ans. (c)

NCERT Solutions 

(d) 15 minutes after 5’o Clock

Ans. (d)

 NCERT Solutions


6. (a) How long does you school assembly take?

Ans. (a)15 minutes.

(b) How long is you lunch break?

Ans. (b)30 minutes.

(c)How long is your game period?

Ans. (c)30 minutes.

(d) Is it the same as all the other periods?

Ans. (d)Yes.


7. How many minutes can these activities take?

(a) Boiling 1 litre milk

Ans. (a)about 5 minutes.

(b) Filling a bucket

Ans. (b)about 2 minutes.

(c) Sweeping your room.

Ans. (c)about 3 minutes.


8. In one minute how many times can you:

(a) Snap your finger

Ans. (a)15 times.

(b) Skip a rope.

Ans. (b)10 times.

(c) Jump up and down

Ans. (c)20 times.

(d) Blinking of eyes

Ans. (d)20 times.


9. Here is another challenge for you. How long can you.

(a) Speak non-stop

Ans. (a)For 1 minute.

(b) Stand on one leg.

Ans. (b)For 2 minutes.

(c) Sing ‘Aaaa…’ without a break.

Ans. (c)For 1 minute.


10. How longh do you take to-

(a) Run a 50 metre race.

Ans. (a)3 minutes.

(b) Collect 50 pebbles from the ground.

Ans. (b)7 minutes.

(c) Count 1 to 100.

Ans. (c)3 minutes.


11. Let’s look at a clock again! Solve this one-

(a) The minute hand started from ‘2’. How many minutes will it take to come back to ‘2’ again?

Ans. (a)We know that the distance between two successive numbers is divided into 5 divisions in a clock. The minute hand starting from ‘2’ coming back to ‘2’ again is moved 5 12= 60 divisions.

 

(b) What happens to the hour hand? Does it also move? How long will it take to move from one number to the next?

Ans. (b)The hour hand also moves. The hour hand moves from one number to the next number in one year.


12. Look around you and list the activities that may take about one hour to complete.

Ans.List of some of the activities that may take about one hour to complete is as under:

Dusting of house, Digging a pit, Baking a cake, Setting the ice-cream, Drawing a scenery.


13. How long does it take to cook dinner at home?More than an hour/ less than an hour.

Ans.More than an hour.


14. Which games take less than an hour to finish?

Ans.Games that take less than an hour to finish are badminton, table tennis, lawn tennis, basketball etc.


15. How long does a football match take?

Ans.A football match takes 80 minutes including 10 minutes of interval.


16. Muniya got her first tooth in September. How many months old was she then? How many months have passed from March to September?

Ans.Muniya was six months old when she got her first tooth. Six months have passed from March to September.


17. How old was Muniya, when

(a) She first sat up?

Ans. (a)Muniya sat up when she was eight months old.

(b) She got her first tooth?

Ans. (b)Muniya got her first tooth when she was eight and a half months old.


18. What did she do first-

(a) Walking/ eating a banana?

Ans. (a)She ate a banana first.

(b) Crawling/standing?

Ans. (b)Sher started crawling first.


19. Note the differences between Muniya and Rani’s puppy.

Ans.                                                                

 Muniya (age) Puppy (age)
1. Started walkingAfter 11 months of her birth.After 4 weeks of its birth.
2. Ate food for the first timeAfter 6 months of her birth.After 3 weeks of its birth.
3. Got the first toothAfter 6 months of her birth.After 3 weeks of its birth.


20. Do all the animals grow at the same speed?

Ans.All the animals do not grow at the same speed.


21. Find out about the growth of:

(i) a hen (ii) a cow (iii) a bird

Ans.They grow in the order: a bird, a hen, a cow.


22. Here are the picture of grandfather posing for a photograph. Who looks the eldest to you?

Ans.Rani’s grandmother looks the oldest to me.


23. How much older is Appu’s grandmother than Rani’s grandfather?

Ans.Appu’s grandfather is older than Rani’s grandfather by (95-70) = 25 years.


24. How much younger is Chuchoo rat’s grandfather than Rani’s grandfather?

Ans.Chuchoo rat’s grandfather is younger than Rani’s grandfather by (70-2) = 68 years.


25. Atif wrote his letter on 1/05/06. Do you know how to read the date?

Ans.1 is the first day of the month., 5 is for the 5 th month (May) and 06 is for the year 2006.


26. Now write which dates these stand for:

(a) 5/5/06

Ans. (a)5 May 2006.

(b) 20/5/06

Ans. (b)20 May 2006.

(c) 7/6/06

Ans. (c)5 June 2006.

(d) 1/1/07

Ans. (d)1 January 20007.


27. Write these dates in numbers.

(a) 1 June 2006

Ans. (a)1/6/06.

(b) 30 May 2006

Ans. (b)30/5/06.

(c) 10 August 2007

Ans. (c)10/8/07.


28. How long did it take the letter to reach from Ajmer to Nagpur?

Ans.The letter took (6-1=5) days to reach from Ajmer to Nagpur.


29. How many days will Atif spend at his Nani’s place?

Ans.Atif will spend (20-5=15) days at his Nani’s place.


30. Fill in the table:

DatesNumber of days
FromTo
Shabana’s holidays5 th May15 th June42
Atif’s holidays10 th May15 th June36

(a) Who has got longer holidays – Shabana or Atif?

Ans. (a) Shabana’s Holidays:

1/6/06 to 30/6/06 :30 days

1/7/06 to 31/7/06 :31 days

1/8/06 to 9/8/06 : 9 days

70 days

Atif’s holidays:

1/5/06 to 31/5/06 :31 days

1/6/06 to 29/6/06 : 29 days

60 days

(b) Which other long holidays do you get in your school? Fill the table.

Ans.                                      Dates               No. of days

1. Summer holidays29 May to 4 July37           
2. Autumn break10 to 29 October11
3. Winter break25 December to 5 Jan12
4. Holidays after exam3 March to 30 March28


31. On 15 May 2006 Chandran went to a shop to buy butter. He checked the packet to see if this butter was safe to eat. It was written on the packet- Best before 180 days from the date of packing. Then he checked the date of packing it was- 15/1/06. Help him find out if he should buy this butter or not.

(a) In which month was the butter packed?

Ans. (a)Butter was packed in the month of January.

(b) Which month will it be 180 days after 15/01/06?

Ans. (b)Counting of 180days after 15/01/06 i.e. from 16/01/06. Therefore, 14 th July 2006, that is 14/7/06 will be 180 days after 15/01/06.

(c) Can Chandran eat it on 15 th May 2006?

Ans. (c)Yes, Chandran can eat the butter on 15 th May, 2006.

(d) Do you ever check the date of packing of the things you buy? Have you seen medicines which have expiry date written on them? It tells you after which date it is unsafe to take the medicine.

Ans. (d)Yes, I have seen the medicines which have expiry date written on them.


32. Find out:

(a) Which are the other things that come with an expiry date?

On a cough syrup it was written:

Mfg Date 07/03 (This shows it was made in July 2003).

Exp. Date 07/05 (This shows the month and year till where it is safe to take).

Which month and year is written as 07/05?

Ans. (a)07/05 indicates the month of July of 2005.

(b) Would it be safe to take the cough syrup in September 2005?

Ans. (b)Since 07/05 is the expiry date, so it is not safe to the cough syrup is September 2005.


33. Look at this chart. It tells the difference between your watch and 24-hour clock. Try and complete it.

Ans.Completed chart is as under:

Time by your watch (12 hr. clock)Time by 24-hour clock
1’o clock in the afternoon13:00 hours
2’o clock in the afternoon14:00 hours
3’o clock in the afternoon15:00 hours
3:30 in the afternoon15:30 hours
6’o clock in the evening18:00 hours
9’o clock in the evening21:00 hours
12’o clock at midnight00:00 hours


34. Now can you tell why a 24-hour clock is called so?

Ans.A 24-hour clock is called so because it shows time for one whole day i.e. 24 hours.


35. Suppose a train leaves at 8:30 at night. The time written on the railway ticket would be 20:30 hours. You must have noted the time of sunrise and sunset. Write here using am and pm.

Ans.Time of Sunrise 5:30 am

Time of Sunset 6:30 pm


36. Where have you seen a 24-hour clock being used?

Ans.24-hours clock is used in

(i)Railway time table

(ii)Airport time table

(iii)Bus time table

 

Tags: 

 


Click for more Mathematics Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

CBSE Online Training for Teachers 2020

It is clear that this pandemic has utterly disrupted an education system that many assert was already losing its relevance. Enhancing professional development digitally is a need in the times of COVID-19, where social distancing and remote interactions is the new...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Board Exams Class 10 and Class 12 Datesheet 2020

CBSE has announced the datesheet for the remaining exams of class 10 and class 12 exams. The exams are going to start in July. The class 10 and 12th board exams will be conducted for the remaining 29 papers from July 1 to July 15, 2020, at various centers nominated by...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

×
Studies Today