NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 3 A Trip To Bhopal

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 3 A Trip To Bhopal

Page 23

I_______33

II_______32

III_______42

IV_______50

V_______53

Total 53

So there are a total of 210 children going.

Q.If they get 4 buses, how many children will get seats?

Ans. Number of children who will get seats = 4x50 = 200

Q.Will there be any children left without seats?

Ans. Yes, there will be 10 children left without seats.

Q.How many mini buses are needed?

Ans. Mini buses needed =210 ÷ 35 = 6.


Page 25

The Journey Begins

Q.If they go to Bhimbetka, they will reach there

– Before 10 o’clock

– Between 10 o’clock and 11 o’clock

– After 11 o’clock.

Ans. They will reach Bhimbetka between 10 o’clock and 11 o’clock.


Page 26

Q.Was Victoria right?

Ans. May be Yes.

Q.Ms. Asha-See, our bus is about 5 metres long. Imagine how many buses can stand in aline on this bridge.

Ans. 100.

Q.Have you ever crossed a long bridge? About how many metres long was it?

Ans. Yes, I have crossed a long bridge. It is about 500 metres long.

Q.What is the difference between the water level of the Narmada in the rainy season and now?

Ans. The difference in the water levels of the Narmada is (40 – 15) metres = 25 metres.


Page 27

NCERT Solutions 

 

Q.Each bus takes about 15 minutes to refill and there are two buses to be refilled. So they stopped there for about 2x15=30 minutes, which means they are late by about 30 minutes.

Q.Look in the picture and find the price of 1 litre of diesel.

Ans. The price of 1 litre of diesel is Rs. 35.

Q.How much time did aman take to come out of the toilet?

Ans. Aman took 156 minutes to come out of the toilet.


Page 28

To Bhimbetka

Q.How many more deer are there than bisons?

Ans. 117 – 37 = 80.

Q.How many people Bonomala must have counted?

Ans. Bonomala have counted either 154 or 184 or 177.

Q.What time is it?

Ans. 12 o’clock.


Page 30

Lunch Time

Q.How many oranges, biscuits and bananas are distributed?

Ans. Number of oranges distributed = 210x1=210

Number of biscuits distributed = 210 x 5 = 1050 

Number of bananas distributed = (210-38) = 172

Q.Manjeet – Right OK! You ask now.

Other children also join in. Everyone is asking puzzling questions.

(A)I gave four toffees to each to four of my friends and three toffees are left with me. How many toffees did I have?
Ans. Number of toffees given to 4 friends at the rate of 4 toffees per friend = 4 x 4 = 16 

Toffees left over = 3

Number of toffees I had originally = 16 x 3 = 19 

(B)What numbers can you make using 3,5 and 7? You can make 357 and 537. What others?

Ans. Three digit numbers made by using 3, 5 and 7 without repetition are 357, 375, 537, 573, 735, 753. These are six in all.

(C)A number becomes double if it is increased by 8. What is the number?

Ans. Let the number be x. then, as per question, we have.

2x = x+8

2x-x = 8

X = 8

Thus, the required number is 8

(D)Think of a number which can be divide by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.

Ans. A number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50 is 30. Because the required number must be divisible by, i.e., 30, and 30 is the only number between 25 and 50 which is divisible by 30.

(E)A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb 2 cm?

Ans. Let us represent this problem by a diagram.

Clearly, it takes 2 minutes to climb 2 cm.

OR

Net height attained in 1 minute = (3 -2) cm = 1 cm

Therefore, 2 cm height will be attained in 2 minutes.


page 33

Which Boat do we Take?

Q.Indra and Bhanu first went in the motor-boat, then they took the oarboat.

How much did they pay in total for both the boats?

Ans. Total amount paid for the motor-boat and the oar-boat by Indra and Bhanu

= Charges for the motor boat + Charges for the oat – boat

= Rs. (2x50)+ Rs. (2x15)= Rs. 100+Rs. 30 =Rs. 130

Q.How much time did they get for boating?

Ans. Total time for boating in case of Indra and Bhanu

= 20 minutes + 45 minutes + 65 minutes + 1 hour 5 minutes.

Q.One group of children went for the double-decker trip. They paid Rs. 450 in total. How many children went for the double-decker trip?

Ans. Total charges paid= Rs. 450

Charges for one child= Rs. 30

Therefore, number of children who went for the double-decker trip

=450 ÷ 30 = 15

Q.Which boat makes two trips in 1 hour?

Ans. Time taken for one trip = 1 x 60 minutes ÷ 2 

= (600 ÷ 2)minutes

= 30 minutes.

Clearly, from the table we find that the paddle-boat makes two trips in 1 hour.

Q.Which boat takes less than half an hour to complete one trip?

Ans. In boat with oars they get the most time in the least amount of money.

Q.Javed went twice for boating. He paid a total of Rs. 40 and boated for 50 minutes. Which two boats did he take?

Ans. Javed took paddle-boat and motor-boat for boating.


Page 34

Practice Time

1.There are four very old cave paintings. Mark the oldest.

(a) 4,200 years old

(b) 8,500 years old

(c) 1,000 years old

(d) 1,300 years old

Ans. (c)is the oldest painting.

2.One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry?

Ans. Number of children carried by one bus = 48

Number of children carried by 3 buses =

3.Which pair of number add to make more than 500?

(a) 152 and 241

(b) 99 and 229

(c) 321 and 192

(d) 401 and 91

Ans. (b) since 321 + 192 = 513

4.What happened at what time? Draw lines to match.

Crossed the Narmada bridge 3:00 p.m.

Looked at Bhimbetka paintings 6:00 p.m.

At the petrol pump 9:10 a.m.

Boating in the lake 12:30 p.m.

Had lunch 11:30 p.m.

Retuned to Hosangabad 9:30 a.m.

Ans. Crossed the Narmada bridge 9:10 a.m.

Looked at Bhimbetka paintings 11:30 p.m.

At the petrol pump 9:30 a.m.

Boating in the lake 3:00 p.m.

Had lunch 12:30 p.m.

Retuned to Hosangabad 6:00 p.m.

 

Tags: 

 


Click for more Mathematics Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams helpline by CBSE

According to the recent announcement of CBSE, the pending Class 10 and 12 Board exams are going to be held from 01 July to 15 July 2020 in India. Along with this, it has also been decided to resume the free of cost tele-counseling service for students from 9.30 am to 5...

Art Integrated Project work for classes 1 to 10

CBSE Board has decided to introduce Art-Integrated Project work for classes I to X to promote Art-Integrated Learning in schools to make teaching learning Competency-Based and joyful. As part of this, at least one Art-Integrated Project in each subject shall be taken...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

Class 12 Board Exams Datesheet Announced

CBSE has announced the datesheet of the remaining class 12 board exams, see below:  

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

CBSE Boards Paper Checking to Start

As per the announcement recently released by the Ministry of Home Affairs, at least 3000 CBSE affiliated selected as evaluation centers for board exam answer sheets will be allowed to open for the limited purpose of evaluation purposes only. The answer sheets for Board...

×
Studies Today