NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 25 Spicy Riddles

NCERT Solutions for Class 4 EVS Looking Around for Chapter 25 Spicy Riddles

Page Number 199

1. I can be powdered fine To make food hot and spicy,

If too much of me is added I make you gasp-shheee… shheee… Your eyes and nose begin to water And you cry!
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans.Chilli (Mirchi)

2. Grind me and powder me- To make your food look yellow,
I am mixed in oil by granny And applied to wounds quickly,
I heal all wounds-big and small, That is why I am loved by all!
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans.Turmeric (Haldi)

3. Small and round like a pearl,
I am black when I am whole.
I can be powdered coarse or fine A sharp and spicy taste is mine, Whether it is salty or sweet I am added as a special treat,
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans. Pepper (Kaali Mirch)

4. I am a small and skinny chap Sometimes I am brown and sometime black,
Added to hot oil and ghee I spread my fragrance all around me, When I am roasted.
Curd and jaljeera are favourite to me. Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans.Cumin (Jeera)

5. I look like Zeera though green am I, To make your stomach healthy I always try,
Eat me always after your meal I refresh your mouth, you surely feel,
Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans.Fennel (Saunf)

6. I look like a nail but a bud am I, Chocolate brown colour and a strong smell have I.
When your toothache makes you shout,
I soothe the pain in your mouth. Think and tell me who am I?
Tell me quickly, who am I?
Ans.Cloves (Laung)

Page Number 201

1. Now try and make your own riddles about two other spices. Ask those riddles in your class. Draw pictures of the two spices in your notebook and write their names.

Ans.

Riddle 1 - I am the costliest spice in the world,
I spread my fragrance far and wide I love exotic dishes like biryani I give yellow colour to the dish I look like fine hairs Tell me who am I?

Solution:

NCERT Solutions

Saffron

Riddle 2 - I look like the bark of a tree I come in shape of small sticks I am used in dishes for my fragrance I am also used in chocolates, candies and chewing gums I am chocolaty brown Tell me who am I ?

Ans.

NCERT Solutions

Cinnamon

2. Find out which spices are used in your house for cooking. Make a list and look at your friends’ lists too.
Ans.Spices used in my house for cooking-Turmeric, pepper, ginger, cumin, saffron. Spices used in my friend’s house for cooking – Onion, garlic, turmeric, pepper, basil, cumin.

3. When your grandparents were young, which spices were used most in their kitchens? Find out from them and write here.
Ans. Red chilli, turmeric, onion, coriander, etc.

4. Name one spice which is put into both sweet and salty things.
Ans. Cardamom (Elaichi)

5. Find out what is put into food to make it taste sour.
Ans.Vinegar


Page Number 202

1. Find out whether any spices are grown in your area. Write their names here.
Ans.Yes in my area, chilli, turmeric, ginger and garlic are grown.

2. Bring some whole spices to class. Write their names in the table. Close your eyes and try to recognise each spice by smelling and touching each one in turn.
Put a (right) mark in front of the ones you recognise. If you do not recognise any, put a (Wrong) mark.

NCERT Solutions
Ans. I could recognize all the spices. They given in the following table.

NCERT Solutions

Let Us Try Making a Spicy Potato Chaat!

1. Did you enjoy the potato chaat?
Ans.Yes, I enjoyed the potato chaat.

2. Just imagine, if there were no spices to make the potato chaat, how would it taste? 
Ans. Its taste would not be good.

3. Try to learn and make a different kind of chaat and enjoy it with all your friends in class.
Ans. Do it yourself.

4. How do spice-less and very spicy things feel on your tongue?
Ans. Spicy things give a tingling sensation on my tongue. Spice-less things do not give such sensation.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Conduct of the practical work during the lockdown

CBSE has advised schools to follow the Alternative Calendar developed by NCERT to continue education during the lockdown through alternative modes to achieve learning outcomes. Schools have reportedly started using these calendars and other prescribed pedagogical...

Keep your kids engaged during Lockdown

Kids are the Future of our Country! Outlines have changed and so should the formats of existence! It is the best time to teach our kids the pleasure of Self-Discipline, Self-Realization and Self-Control. To keep the future generation safe in such unpredictable...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

×
Studies Today