NCERT Solutions Class 4 English Poem 2 Noses

NCERT Solutions for Class 4 English Marigold for Poem 2 Noses

1. Why does the poet feel that the nose is a funny thing?

Ans.The nose grows where it is and stick out of the face. Therefore, it is a funny thing.


2. Why is a nose important for you?

Ans.The nose has two holes through which I breathe. Therefore, it is important for my life.


3. Does the child in the poem like her nose? Why do you think so?

Ans.Yes, the child likes her nose. She considers it to be a funny thing, which sticks out just like a handle.


4. Describe a few funny things you have seen. Do they make you language.

Ans.A few funny things that I know are mustaches of men, hairstyle of ladies and some dresses of men and women. Yes, they make me laugh.


5. What does features mean? Look up the dictionary. What are the different kinds of features of people we come across in the world? Discuss.

Ans.Features mean parts of face or ‘distinctive parts’ or ‘appearance’. Some kinds of features are as under:

(i) People with round nose.

(ii) People with flat nose

(iii) People with short nose

(iv) People with long nose


6. What is your favourite fruit? Describe it in five sentences.

Ans.My favourite fruit is apple. It is very tasty. I eat apple with its peel. It has small seeds.


7. (a) How does it smell?

Ans.It smells sweet.

(b) How does it look?

Ans.It looks like a cricket ball.

(c) How does it feel?

Ans.It is hard.

(d) When you bite it what sound does it make?

Ans.Tuck.

(e) How does it taste?

Ans.It tastes sweet.


8. Do you know a fish breathe from its gills? Write two sentences about other animals which can breathe under water.

Ans.(i) Crocodile can breathe under water. At times, they rest on the side of ponds.

(ii) Snakes can also breathe under water.


9. Punctuate the following passage:

mother father neelam i said have got a fire engine ive got a fire engine whats this whats this called mother somewhat confused by the noise ive got fire engine mother come and see it.

Ans.“Mother, father” Neelam said, “I have got a fire engine! I’ve got a fire engine!” “What’s this? What is this?” called mother, somewhat confused by the noise. “I have got a fire engine, mother. Come and see it.”


10. Using a red pencil, choose and circle the thing whose smell you like. Now with a blue pencil circle the things whose smell you do not like. Make sentences like this.

I like/ do not like the smell of _____ because it reminds me of _____.

Ans.(i) I do not like the smell of paint because it remind me ofpetrol.

(ii) I do not like the smell ofrotten fruitbecause it reminds me ofdirty shoes.

(iii) I like the smell ofagarbattibecause it reminds me ofscent.

(iv) I like the smell ofcoffeebecause it reminds me ofchocolate.

(v) I like the smell of elaichi because it reminds me ofchampa.


11. Write three pairs of words that rhyme with each other.

Ans.Nose-goes, guess watercress, ball-tall.

Tags: 

 


Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

CBSE Board Exams in July Press Release

CBSE has released press note for the dates for the CBSE Board exams for Class 10. CBSE said “With regards to conduct of Class X examinations several queries are being received by the CBSE. In this context, it is once again reiterated that remaining examinations of...

Art Integrated Project work for classes 1 to 10

CBSE Board has decided to introduce Art-Integrated Project work for classes I to X to promote Art-Integrated Learning in schools to make teaching learning Competency-Based and joyful. As part of this, at least one Art-Integrated Project in each subject shall be taken...

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

Class 12 Board Exams Datesheet Announced

CBSE has announced the datesheet of the remaining class 12 board exams, see below:  

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

×
Studies Today