NCERT Solutions Class 4 English Chapter 6 The Milkmans Cow

NCERT Solutions for Class 4 English Marigold for Chapter 6 The Milkmans Cow

1. Why did the cow refuse to get up?

Ans.The cow was not feeling well and so was not in a mood to get up that day.


2. Name those tried to make the cow move.

Ans.The milkman, policeman, grocer, wrestler and ice-cream man tried to make the cow move.


3. Who finally made the cow get up and how?

Ans.The little boy offered green grass to the cow. She chewed it. The clever boy began to move to the side of the road with grass in his hand. The cow followed him and thus was moved.


4. We can make people do more things with kindness than with cruelty or force. Do you agree? What do you think? Tell the class about a time when you were kind to an animal.

Ans.I agree with the statement – “We can make people do more things with kindness than with cruelty or force.” I think it is the best way to get any work done.


5. Do you do an action always in the same way?

(a) How do you talk to visitors?

Ans.I talk humbly and politely, in a cultured manner, when I talk to visitors.

(b) How do you talk to your friends in the playground?

Ans.I talk emphatically and playfully with my friends in the playground.

(c) How do you talk to your teacher in the class?

Ans.I talk very respectfully to my teacher in the class.


6. Fill in the blanks using the words given at the end of the sentences.

(a) Insects ____ crawl on the wall. (can/cannot)

Ans.can.

(b) The grocer was ____ to move the cow. (able/unable)

Ans.unable.

(c) It was ____ for the boy to make the cow get up. (easy/difficulty).

Ans.easy.

(d) Children ____ walk on their heads. (can/cannot)

Ans.cannot.

(e) Sometimes love and kindness many ____ where force will ____ (succeeded/fail).

Ans.succeed, fail.

(f) We should be ____ to animals. (kind/cruel).

Ans.kind.


7. From the story ‘The Milkman’s Cow’, find the simple past tense of the action words given below and write them in the blanks.

Ans.

Simple Present Tense

Simple Past Tense

Pull

Pulled

Lead

Led

Come

Came

Say

Said

Begin

Began

Know

Knew

Learn

Learnt

Grow

Grew

Pray

Prayed

Tug

Tugged


8. Complete what is missing in these drawings. What work do these men or women do?

Ans.(i) A milkman sells, cow’s milk.

(ii) A grocer sells food and domestic items.

(iii) A policeman whistles and catches thieves and burglars.

(iv) An ice-cream man sell ice-cream.

(v) A wrestler wrestles with each other.

 

Tags: 

 


Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Reduced Syllabus Class 11 and 12

CBSE has announced major reduction in the syllabus for class 11 and class 12. There has been major changes too in the main syllabus for class 11 and 12. The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain...

CBSE Reduced Syllabus Clarification

CBSE board has issued the following clarification relating to various news reports regarding reduction in syllabus and questions from the reduced syllabus during board exams. Please read below: It has come to notice of the Board through a section of media reports that...

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

Board Exams Class 10 and 12 Notification by CBSE

Because of the prevailing condition of spread of COVID-19 pandemic in the country, special efforts are required for conducting examinations in a safe manner. As a number of students have shifted from the district of their school to some other district in the country,...

Board Exams Class 10 and Class 12 Datesheet 2020

CBSE has announced the datesheet for the remaining exams of class 10 and class 12 exams. The exams are going to start in July. The class 10 and 12th board exams will be conducted for the remaining 29 papers from July 1 to July 15, 2020, at various centers nominated by...

×
Studies Today