NCERT Solutions Class 4 English Chapter 3 Nasruddins Aim

NCERT Solutions for Class 4 English Marigold for Chapter 3 Nasruddins Aim

1. What did Nasruddin boast about?

Ans.Nasruddin boasted about his skill in archery. He used to say that none of the arrows shoot by him missed the target.


2. Why did Nasruddin take someone else’s name each time he missed the target?

Ans.Nasruddin took someone else’s name each time he missed the target because he didn’t want to accept defeat in front of his friends. To save himself form the shame, he took someone else’s name each time he missed the target.


3. Why did the Nasruddin said, “It was my aim” the third time?

Ans.Nasruddin said,” It was my aim” the third because this time, the arrow had hit the target accurately.


4. Do you think that the Nasruddin was good at Archery?

Ans.No, Nasruddin was not good at archery, instead, he was good at be fooling others.


5. What would you have done if your grandmother would have slipped?

Ans.I would have helped her in restoring her physical and mental balance. At the same time, I would have created some humour by eating the floor or stairs in order to punish it for making my grandmother fall down.


6. Shoot the arrow and hit the target by matching the words with their meanings.

Ans.

List I

List II

Chatting

Informal talk

Amazement

Greatly informed

Archery

Shooting with a bow and arrow

Defending

To protect from attack

Target

The goal intended to be hit

Triumphantly

Happy and proud


7. Replace the underlined word/words with a word from the box and rewrite the sentence.

(i) In no time she hit the object she aimed at.

Ans.In no time she hit the target.

(ii) Nasruddin was surely not a good archer.

Ans.Nasruddin was certainly not a good archer.

(iii) The teacher said something about his good hand-writing. He felt very happy.

Ans.The teacher remarked about his good handwriting. He felt very happy.


8. This is the picture of Rahul Gupta. Using the clues given below on the paragraph about him in your notebook.
 

Ans.Rahul Gupta is an Indian. He plays cricket. He practices eight hours daily. He eats healthy food. He runs kilometers everyday. He is a good batsman.


9. This is Rajiv’s family. They are a healthy family. See what each one to remain healthy.

Ans.Father: Iron pumping

Mother: Yoga

Sita: Rope skipping

Grandpa: Walking

Grandma: Drinking milk

Rajiv: Jogging


10. Use the words ‘and’ or ‘but’ and make as many sentences as you can about Rajiv’s family.

Ans.(i) Grandpa and Rajiv’s sister. Sita was walking.

(ii) Father is pumping iron but mother is doing yoga.

(iii) Rajiv and his family members wake up early in the morning.

(iv) Grandpa is walking and Grandma is drinking milk.

(v) Father and mother are exercising.

(vi) Rajiv is jogging but his sister, Sita is skipping a rope.


11. Fill in the grid with words given below. You can use one word more than once.

Still, bat/ball, eleven, ball, football, two to four, stadium, ground, racket

Ans.

Name of the game

What you play with

Where you play it

Number of players

Cricket

Bat/ball

Ground

Eleven

Hockey

Stick, ball

Stadium

Eleven

Table Tennis

Ball/racket

Stadium

Two to four

Football

football

Ground

Eleven


12. Using the information in the grid, write a sentence about each game.

Ans.(a) Cricket is an outdoor game. We play it with a bat and a ball. There are eleven players in this game.

(b) Hockey is an outdoor game. We play it with a stick and a ball. We play it in a stadium. There are eleven players in this game.

(c) Table tennis is an indoor game. We play it with a ball and a racket. There are two to four players in this game.

(d) Football is an outdoor game. It is played in a stadium. We play it with a football. There are eleven players in this game.


13. There are following words are used in various sports. List them under the sport that they are used in.

Ans.

Hockey

Cricket

Football

Penalty

Googly

Goal

Penalty Corner

LBW

Free kick

Goal

 

Penalty


14. Write two sentences on your puppet.

Ans.My puppet is made up from plastic sticks. It can walk, dance and play.

 

Tags: 

 


Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams helpline by CBSE

According to the recent announcement of CBSE, the pending Class 10 and 12 Board exams are going to be held from 01 July to 15 July 2020 in India. Along with this, it has also been decided to resume the free of cost tele-counseling service for students from 9.30 am to 5...

CBSE Reduced Syllabus Class 9 and 10

The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain the spread of Covid-19 pandemic has resulted in loss of class room teaching due to closure of schools. Therefore the CBSE Board has decided to revise...

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

×
Studies Today